Teksti:
Seuran toimitus

Under the Dome, ke 21.00 Nelonen

TIETEISSARJA Uskomattoman tuotteliaan bestsellertehtailija Stephen Kingin yli tuhatsivuinen romaani Kuvun alla julkaistiin vuonna 2009. Sen idea perustui Kingin jo 1970-luvulla aloittamaan tarinaan, jota kirjailija alkoi muokata uudelleen 2000-luvulla. Varsin pian romaanin ilmestymisen jälkeen Steven Spielbergin DreamWorks Television osti oikeudet televisiosarjan tuotantoon.

Sarjan asetelma on Kingin ystäville tuttu: jotain yliluonnollista tapahtuu. Tällä kertaa se on pikkukaupunki Chester’s Millin ympärille eräänä yönä ilmestyvä läpinäkyvä seinä. Kuvun sisälle jääneet asukkaat menettävät yhteyden ulko­maailmaan.  

Nopeasti käy ilmi, ettei seinän murtaminen onnistu. Luodit kimpoilevat takaisin ja ajoneuvot murskaantuvat osuessaan siihen.

Sarjan pääjuonessa selvitään kupolin mysteeriä. Ulkopuolella virkavallan edustajat ovat yhtä ihmeissään kuin suljettuun ekosysteemin vangitut kaupunkilaiset. Liikaa ei pala palalta paljastuvasta juonesta kannata kertoa, mutta keskeisessä osassa ovat vangitun yhteisön sisäiset salaisuudet ja ristiriidat.

Sarjan päähenkilö on arvoituksellinen Dale ”Barbie” Barbara, joka nähdään avauskohtauksessa miehentappopuuhissa. Sotilastaustastaan johtuen ”Barbie” nousee nopeasti johtavaan asemaan kupolin sisällä. Toinen voimahahmo on kulisseissa juonitteleva poliitikko James ”Big Jim” Rennie. Tarinan edetessä he ajautuvat toisiaan vastaan häikäilemättömän Rennien kokiessa asemansa uhatuksi.

Kiinnostavasti liikkeelle lähtevä sarja on ollut USA:ssa menestys ja sen tuotantoa on jatkettu toiselle kaudelle. Sillä on myös hauska yhteys Simpsoneihin. Myös The Simpsons Moviessa keltaiset Springfieldin asukkaat joutuvat samanlaisen kupolin vangiksi. Pla­gioinnista on tosin turha puhua, koska King kehitti ideansa jo 1970-luvulla.

Onnimanni Liukkonen

 

Unelmien kolhimat, ma 22.05 TV2

DRAAMASARJA Lähtökohta kuulostaa hirvittävältä: draamasarja naisurheilupsykologista. Mutta ei. Amerikkalainen Unelmien kolhimat on tuore, nopea ja lempeä perhesarja.

Sähäkästä perheenäidistä Dani Santinosta (Callie Thorne) tulee sattuman kautta jalkapallojoukkue New York Hawksin psykologi. Santinon työ on saada pelaajien viha hallintaan, mutta hänen on vaikea pidätellä raivoaan, kun mies pettää ja lapset käyttäytyvät holtittomasti.

Alkuperäinen nimi Necessary Roughness kääntyy vapaasti tarpeelliseksi rajuudeksi. Tunnevaihtelut luovatkin sarjan tempon, kun päähenkilö ja hänen potilaansa saavat jatkuvia raivokohtauksia, joita sitten sohvalla lepytellään.

Urheilukohtaukset ovat näyttäviä, mutta katsojan ei oleteta ymmärtävän amerikkalaisesta jalkapallosta tai psykologiasta mitään. Tärkeämpää ovat perhe, ystävät, suhteet ja ammatillinen menestys. Sarja lopetettiin tänä vuonna kolmen kauden jälkeen, kun katsojaluvut putosivat.

Tero Kartastenpää

 

Jäämeri 30 päivässä, ke 21.00 Teema

MATKAILUSARJA Venäläisten suosikista Ville Haapasalosta on vihdoin tulossa iso tähti Suomessakin. Kauko Röyhkän kirjoittama elämäkerta Et kuitenkaan usko on myynyt ensipainoksensa hujauksessa.

Näyttelijä-liikemies aloittaa uuden Venäjä-sarjansa tyhjentyneestä satamakaupungista Murmanskista ja suuntaa siitä Jäämeren rannoille. Haapasalo moottoripyöräilee liikemiesten kanssa, maalaa graffiteja aktivistien kanssa ja veneilee saamelaisten pyhälle järvelle.

Aloitusjakso osoittaa jälleen Haapasalon vahvuudet. Hän tulee toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa ja rohkaisee heitä kertomaan maukkaita tarinoita. Seuramies vaikuttaa olevan lähes aina hiukan humalassa ja valmiina karhumaiseen halailuun. Matkan rasitukset näkyvät Haapasalossa aina selvästi, ja hän huokailee estotta auton mutkitellessa kärrypolkuja pitkin.

Sarjan herkkupaloja ovat hetket, jolloin Haapasalo kuiskailee jotain kuvaajalle epäuskoisena suomeksi.

Putinin kalakaveri on  ajoittain ilkikurisen kriittinen paikallisia kohtaan, mutta pohjimmiltaan Haapasalo yrittää ymmärtää erilaisia elämäntapoja. Aina on aikaa yhdistävälle votkalle.

Tero Kartastenpää

 

Edustusvaimo, ke 21.45 Teema  ***½

ELOKUVA Edustusvaimo on tunnelmaltaan nostalginen farssi, jonka värikkään pinnan alla on hieman poliittista ja yhteiskunnallista potkua. Catherine Deneuve näyttelee edustusvaimon paikkaansa yhtäkkiä kyllästyvää Suzannea, joka herää vaatimaan monentasoisia muutoksia. Gerard Depardieu esittää kommunistia, jonka maailmankuva ei ole päivittynyt sitten nuoruusvuo­sien, ja Fabrice Luchini Suzannen nyrpeää aviomiestä. Tapahtuma-aika on 1970-luku, jonka koomisista piirteistä ohjaaja Francois Ozon ottaa kaiken irti.

Lempeän pilkan kohteena ovat vallanhimo, sovinismi sekä eilispäivän tyylitaju. Ironia ja vilpittömyys vuorottelevat onnistuneesti camp-vitsailun huipentuessa diskotanssikohtaukseen.

Se, että tehtaalla valmistetaan sateenvarjoja, on tietenkin silmänisku Deneuven läpimurtoon Cherbourgin sateenvarjoissa.

Kalle Kinnunen

 

The Voice of Finland, pe 20.00 Nelonen

LAULUKILPAILU Laulukilpailuita tehdään lisää, koska kansa haluaa kuunnella amatööriesityksiä. Vaikka The Voice of Finland ei toisella kaudella synnyttänyt suuria tähtiä, se säilytti katsojasuosionsa. Viime talven ensimmäiset jaksot saivat lähes kaikki 700 000 katsojaa. Heikkojen semifinaalien jälkeen finaalia seurasi vaikuttavat 750 000 katsojaa.

Kolmannelle kaudelle on pitänyt keksiä temppuja, joilla saadaan katsojat kiintymään tiukemmin kilpailijoihin. Ensimmäisissä jaksoissa esitellään osio, jossa laulaja esiintyy kaikilta piilossa verhon takana. Sekä tuomarit että katsojat arvioivat esitystä sokeana. Äänen merkityksen korostaminen on vain aloituksen lumetta, sillä ulkoista esiintymistä arvioidaan jatkossa lukuisilla pudotuskierroksilla.

Tuomarivaihto on laulukilpailujen kauneusleikkaus. Harvalla tuomarilla riittää innostunutta sanavarastoa ja kehusloganeita paria kautta pidempään, joten pitkään kestävässä formaatissa tuomarit laitetaan kiertoon.

Voicessa jatkavat kaikelle hymyillen päätään heiluttava Elastinen ja muutamaa amerikkalaishuudahdusta kierrättävä Michael Monroe. Paula Koivuniemen ja Lauri Tähkän vanhoilla tuoleilla istuvat nyt iskelmätähti Anne Mattila ja Voice Kidsiä tuomaroinut PMMP:n Mira Luoti.

Myöhempiin kaksintaisteluosuuksiin on lisätty teennäistä draamaa, kun tuomarit kaappaavat toisen suojateista kilpailijoita talliinsa. Tällaista käsikirjoitettua todellisuustelevisiota nähdään jatkossa runsaasti, koska pöhöttyviin formaatteihin tarvitaan piristäviä käänteitä.

Tällekin kaudelle haki 2 100 laulajaa, joilla on haaveissa ura kansan viihdyttäjänä. Suomalaisia laulattaa koko ajan enemmän.

Tero Kartastenpää

X