Teksti:
Seuran toimitus

Hugo su 9.2. klo 21.00 Nelonen ****½ 

ELOKUVA Martin Scorsese on tehnyt sellaisen lastenelokuvan, jota aikuinenkin katsoo mielellään. Orvoksi jäänyt Hugo (Asa Butterfield) pitää pariisilaisen rautatieaseman monimutkaisen kellojärjestelmän toiminnassa, varastelee ruokaa aseman kojuista ja välttelee samalla kohtaamista ilkeän vahtimestarin (Sacha Baron Cohen) kanssa. Äksy vanhus (Ben Kingsley) johdattaa pojan suuren salaisuuden jäljille.

Teattereissa 3D:nä esitetty elokuva kärsii hieman pieneen kuvaruutuun pakottamisesta, mutta lyömätön kameralla kertomisen taito välittyy näinkin. Scorsesen rakkaudentunnustus elokuvataiteen historiaa on toteutettu niin tyylitaitoisesti, ettei kyynisyydelle jää sijaa. Kerrassaan lumoava tarina perustuu Brian Selznickin kuvaromaaniin.

Onnimanni Liukkonen

Americans su 9.2. klo 22.35 MTV3 

JÄNNITYSSARJA Americans sijoittuu 1980-luvun alun Yhdysvaltoihin, Reaganin hallintokaudelle ja kylmän sodan aikaan. Draaman keskipisteessä ovat Elizabet ja Philip Jennings, joiden normaalilta vaikuttavan lähiöelämän takana piilee salaisuus: he ovat neuvostoagentteja.

Sarjan on luonut CIA:n palkkalistoilla ollut Joe Weisberg. Tavoitteena ei ole ollut niinkään luoda vetävää toimintadraamaa, vaikka sitäkin on tarjolla, vaan tarkastella agenttipariskunnan ristiriitaista tilannetta. Perheen lapset ovat kasvamassa Yhdysvaltojen kansalaisiksi autuaan tietämättöminä  vanhempiensa toisesta elämästä. Samalla Philip ja Elizabeth yrittävät pysyä lojaaleina tehtävälleen.

Sarjan 1980-lukulainen miljöö on toteutettu hienovaraisesti. Matthew Rhys ja Keri Russell ovat  tuttuja sympaattisista rooleistaan sarjoissa Perhesiteet ja Felicity. KGB-agentteinakin he ovat vakuuttavia, mutta silti sarjaa vaivaa ainakin aloitusjaksossa tasapaksuus. Voi olla, että tulevissa jaksoissa painostava roolileikki saadaan kurottua niin tiiviiksi, että  katsojan mielenkiinto ei herpaannu. Jenningsien naapuriin muuttava FBI-agentti (Noah Emmerich) on omiaan nostattamaan vainoharhaista tunnelmaa.

Juha Heinisuo

Ekopolis ma 10.2. klo 21.30 TV1 

DOKUMENTTI Kaksi miestä, kaksi unelmaa maailman pelastamisesta. Ikivihreä suomalaisinsinööri ja älykkö Eero Paloheimo haaveilee maailman ensimmäisen ekokaupungin rakentamisesta Kiinaan. Hän istuu turhautumassa loputtomissa ekoasumiskonferensseissa etsimässä idealleen tukijoita ja rahoitusta.

Kiinalainen miljardööri Zhang Yue haluaa myös pelastaa maapallon. Hän haluaa rakentaa 10 000 asukkaan ekotornitalon, josta asukkaiden ei tarvitse koskaan poistua.

Pilvenpiirtäjä olisi maailman korkein ja rakennettaisiin ennätysnopeasti. Idea voitaisiin kopioida kaikkialle maailmaan rakennusmiehiä kouluttamalla. Hyvästi aamuruuhkat ja muukin saastuttava liikenne! Lapset voisi kasvattaa yliopistoon asti oman talon opinahjoissa. Auringonvaloa ei tosin riittäisi alakerrosten asukkaille.

Zhangin hyvää tarkoittava idea ammutaan alas epäinhimillisenä. Paloheimo tuskastuu kiinalaiseen byrokratiaan ja rahoittajien epäluotettavuuteen: ekoaate lentää romukoppaan ensimmäisenä, jos on mahdollisuus rikastua vielä vähän lisää.

Anna-Karin Grönroosin ohjaamassa dokumentissa on klassikon ainesta.

Miehet jatkavat utopiansa tavoittelua. Liikemies Zhang valaa jo perustuksia uudelle elementtitalolleen. Paloheimo jatkaa käännytystyötään puhtaan teknologian puolesta.

Ainakaan kyynikot eivät ilmastonmuutosta enää pysäytä.

Kirsti Salokangas 

Egyptin kuninkaiden laakso ti 11.2. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTISARJA Muinainen Egypti näkyy nyt Teemalla. Juuri päättyneen Egyptin suurvaltakausi -sarjan perään esitetään BBC:n kaksiosainen dokumentti, jossa tutustutaan elämään Kuninkaiden laaksossa 3 500 vuotta sitten. Tällä kertaa faaraot ovat sivuosassa, kun tarkastelupiste kohdennetaan aikakauden keskiluokkaan.

Sarjan oppaana toimii egyptologi Joann Fletcher, joka heittäytyy menneisyyden maailmaan tunteella. Kerronnan keskiössä ovat arkkitehti Kha ja hänen vaimonsa Meryt. Perheen hauta tarjoaa paljon aineksia, joiden pohjalta voidaan hahmotella, millaista oli tavallisen egyptiläisperheen arkipäivä. 
Eläväinen Fletcher maalailee värikkäitä visioita siitä, kuinka muinaisessa Egyptissä elettiin. Naisilla oli kosmetiikkaa, erotiikka ei ollut pelkkää suvunjatkamista, ja taiteella oli suuri merkitys ihmisille.

Välillä yhteyksien luominen nykypäivään tuntuu hieman väkisin väännetyltä. Fletcher esimerkiksi pohtii, kuinka Kha nautti asunnossaan tuopillisen olutta rankan työpäivän päälle.

Khan ja muiden arkkitehtien aikaansaannokset kuninkaiden hautakammioissa jaksavat hämmästyttää komeudellaan.

Onnimanni Liukkonen

Kuuba – mafian paratiisi ke 12.2. klo 19.00 TV1

DOKUMENTTI Ennen Fidel Castroa Kuuba oli mafiamiesten hallussa. Lucky Lucianon ja Meyer Lanskyn kaltaiset amerikkalaisgangsterit pyörittivät maassa peliluolia, viinantrokausta ja prostituutiota. Eikä mikään olisi onnistunut ilman presidentti Fulgencio Batistan myötävaikutusta.

Erityisesti amerikkalaisia rahakkaita turisteja virtasi Kuubaan paljon. Maata kutsuttiinkin Yhdysvaltojen suurimmaksi bordelliksi. Rikkaiden mälläämisen vastapainona oli köyhä kansanosa, joka eli kurjuudessa. Saarivaltiossa rehottava korruptio päättyi lopulta Fidel Castron ja kumppanien luotsaamaan vallankumoukseen.

Saksalainen dokumentti Kuuba – mafian paratiisi on mielenkiintoinen katsaus toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin, jolloin Kuuba sykki ehkä syntisemmin kuin mikään muu kolkka maailmassa. Tarina mafian noususta ja tuhosta on toteutettu taidokkaasti. Yhteen nivotut tuoreet haastattelupätkät, arkistomateriaali, katkelmat vanhoista gangsterielokuvista ja dramatisoidut kohtaukset muodostavat vauhdikkaasti eteenpäin kulkevan kokonaisuuden.

Henri Waltter Rehnström

 

X