Teksti:
Seuran toimitus

Jimi Hendrix – Here My Train A Comin la 15.2. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Jimi Hendrixiä suurempaa kitarasankaria ei ole vielä kuultu. Grammy-palkitun dokumenttiohjaaja Bob Smeatonin mukaan Jimi Hendrix rakasti kahta asiaa: naisia ja kitaran soittoa. Hear My Train A Comin -dokumentin yksi ansio on juuri näkökulman valinnassa. Smeaton on jututtanut naisia, jotka kuuluivat Hend­rixin lähipiiriin. Heidän muistonsa rock-legendasta tuovat eloa monesti kerrottuun tarinaan. Smeaton ei kuitenkaan pysähdy siihen. Dokumentissa on haastateltu myös Hend­rixin perheenjäseniä sekä soittokavereita. Ja ihme kyllä arkistojen kätköistä näyttää vielä löytyvän ennen julkaisemattomia kuvanauhoja, kuten konserttitaltiointi Miamista vuodelta 1968.

Hend­ri­xin esiintyminen on samaan aikaan hienoa ja surullista katsottavaa: Hänen lahjakkuutensa oli niin poikkeuksellista, ettei sen jälkeen ole tullut ketään yhtä suurta.

70-luvun proge ja 80-luvun heavy synnyttivät toki omat kitarasankarinsa. Yngwie Malmsteen, Stevie Vai ja monet muut ovat todistaneet olevansa teknisesti taitavampia kuin Hendrix. Mutta samanlaista soiton sielukkuutta ja vapautta ei ole nähty.

Jälkipolvien lohdutukseksi on hyvä pitää mielessä kulttuurikriitikko Paul Gilroyn sanat, jotka hän on kirjoittanut Darker Than Blue -kirjassaan.

Gilroyn mukaan Hendrixin elämään ja musiikkiin vaikutti oleellisesti kaksi asiaa: ”Hän oli entinen laskuvarjojääkäri, josta tuli rauhan mies. Ja hän rikkoi tarpeettomat säännöt, jotka koskivat musiikkia ja rotuoletuksia.” 

Missä ovat nykyajan säännöt, joiden rikkominen herättäisi yhtä vahvoja intohimoja?            

Mikael Vehkaoja

Morsiusneidot la 15.2. klo 21.00 TV5 ****1/2 

KOMEDIAELOKUVA Enää ei tarvitse kadehtia kaveruskomedioita, joissa miehet saavat remuta. Kristen Wiigin ja Annie Mumolon käsikirjoittamassa elokuvassa naisetkin saavat käyttäytyä huonosti.

Lillian (Maya Rudolph) on menossa naimisiin ja pyytää parasta ystäväänsä Annieta (Wiig) kaasokseen. Juuri konkurssin tehnyt Annie tekee kaikkensa, että juhlat onnistuisivat.

Etenkin kun Lillianin hienohelmatuttava Helen (Rose Byrne) olisi valmis ottamaan ohjat. Loistavan koomikkoköörin näyttelemät morsiusneidot saavat päihtyä hysteerisenhauskaan tilaan ja puhua suihinotoista.

Ainoa shoppailukohtaus päättyy massaripuliin.  

Kaisu Tervonen

Mies joka pelasti maailman ke 19.2 klo 19.00 TV1

DOKUMENTTI Englantilaisdokumentti siitä, kuinka lähellä Neuvostoliitto ja USA vuonna 1962 olivat luisua ydinsotaan, on jännittävä – mutta historiantutkimus ei välttämättä pidä tarinaa varmistettuna faktana.

Sankari on sukellusvene B-59:n kakkosmies Vasili Arhipov, joka äänesti ei kolmen miehen päättäessä, laukaistako ydintorpedo Amerikkaan. B-59:n komentaja kannatti laukaisemista.

Ällistyttävästi päätös jäi sukellusveneessä olevien varaan, sillä viestintäyhteys Moskovaan oli poikki ja amerikkalaiset ajaneet sukellusveneen loukkuun miltei lähivesillään.

Niin sanotussa Kuuban ohjuskriisissä tilanne oli äärimmäisen paha, koska USA:n sijoitettua ydinohjuksia Turkkiin oli Neuvostoliitto vastannut viemällä ohjusarsenaalia Kuubaan.

Dokumentti ottaa tehoja irti hikisistä hetkistä sukellusveneessä. Toki osapuolten piti ymmärtää peräytyä kabinettitasollakin. Otto Ville Kuusisen kannan uskotaan vaikuttaneen ratkaisevasti siihen, ettei Neuvostoliiton johto määrännyt aloitettavaksi ydinsotaa.

Jussi Karjalainen

Valheen vangit to 20.2. klo 21.00 Liv

TOSI-TV-SARJA ALKAA Ville ja Piia halailevat ja kertovat kameralle rakkaudestaan. Myöhemmin Ville tunnustaa kameralle sterilisaatiostaan ja epäilee pian synnyttävää puolisoaan uskottomuudesta.

Valheen vangit näyttää kuin Satuhäiden jaksolta, mutta todentuntuinen draama on täysin näyteltyä.

Tositapahtumiin perustuvat tarinat kirjoitetaan valmiiksi, mutta hiomaton kameratyö ja amatöörinäyttelijöiden puolittain improvisoitu esiintyminen antavat sopivan satunnaisen tunnun. Nopeasti yleistyvä lajityyppi on tositelevision näyttelemistä.

Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa käsikirjoitetaan muun muassa salapoliisi-, koulu-, ja kiinteistövälityssarjoja. Suomessa scripted realityä kokeiltiin syksyllä esitetyssä kolmiosaisessa sarjassa Poliisit – kotihälytys, jossa aidot poliisit näyttelivät heille tapahtuneita tilanteita.

Eyeworks-tuotantoyhtiön vastaava tuottaja Seija-Liisa Eskola uskoo, että tunteet saa-

vat katsojan valtaansa.

”Katsojaa kiinnostaa ennemminkin sisältö kuin se, miten sarja on tehty.”

Tero Kartastenpää

Off the Map to 20.2. klo 22.00 Liv 

DRAAMASARJA ALKAA Kaskaiden siritystä, kireitä paitoja, uimahyppyjä, sateenvarjodrinksuja auringonlaskussa. Uusi amerikkalainen draamasarja Off the Map kalastelee katsojia kliseillä. Trooppiset maisemat ovatkin parasta, mitä tällä hömpällä on tarjota.

Kolme nuorta lääkäriä lähtee työhön kaukaiselle puskaklinikalle nimeltämainitsemattomaan maahan Etelä-Amerikan viidakkoon.

Työvoimapulasta kärsivän klinikan välineet ovat 50-luvulta, ja tiukimmillaan lääkkeet kiivetään poimimaan puusta. Nuijanukutuskin on käytössä.

Nuoret tohtorit etsivät uutta kipinää ammattiinsa. Tarjolla onkin leikkauksia köysiradalla ja monenmoista improvisointia rohtojen puutteessa.

Enimmäkseen näemme kuitenkin henkilökunnan sutinaa ja nolostuttavia kulttuurisia yhteentörmäyksiä. Ellei osaa paikallista kieltä, kannattaa potilaille huutaa vähän kovempaa englanniksi.

Kirsti Salokangas 

X