Teksti:
Seuran toimitus

Teemalauantai: Pirjo Honkasalo la 18.2. klo 21.00 Teema

TEEMAILTA Ohjaaja Pirjo Honkasalo, 65, kuuluu kotimaisen elokuvan suuriin nimiin. Suomen ensimmäistä koulutettujen elokuvantekijöiden polvea edustavan Honkasalon tuotantoon mahtuu draamaa ja dokumenttia, tunnettuina töinä Tulennielijä (1998) ja Melancholian 3 huonetta (2004). Runollisen ja filosofisen kertojan maineessa oleva Honkasalo on myös kokenut kuvaaja, joka hallitsee alansa tekniikat ja käytännöt.

Teemalauantai tarjoaa uuden henkilökuvan sekä Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaaman suurelokuvan Tulipää. Honkasalo nähdään opettamassa, kotioloissaan ja Pietarissa, jossa Tulipäätä kuvattiin.

Henkilöhistoriallisena seikkana selviää Tulennielijässä kuvatun sisarusten epätasa-arvon yhteys Pirjon ja hänen isoveljensä väliseen asetelmaan. Lapsuudenkoti Porissa oli sirkusesityksiin käytetyn kentän naapurissa, millä voi selittää ohjaajan taipumuksen laittaa elokuviinsa sirkustaiteilijoita.

Aikansa kallein kotimainen elokuva Tulipää kilpaili Cannesissa ja näyttäytyi vientitoivona Rauni Mollbergin ja Kaurismäkien välisenä aikana. Se on sisällissodassa ammutun kirjailija Algot Untolan alias Maiju Lassilan elämäntarina. Asko Sarkola esittää vaeltelevaa originellia, jolla on sekä höyrypäisiä että nöyriä mietteitä. Levottomasta aikakaudesta nousee loistokkaita ja rujoja näkyjä. Ihmiset jäävät teatraalisen etäisiksi. Uskontoa tunnustamaton hengellisyys yhdistää elokuvaa Honkasalon myöhempiin teoksiin.

Lauri Lehtinen

Yhden miehen rauha klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Kati Juuruksen hieno dokumentti tarjoaa ruohonjuuritason katsauksen rauhanneuvottelujen todellisuuteen. Dokumenttielokuvan festivaalilla DocPointissa vain vähän yli viikko sitten ensi-iltansa saanut Yhden miehen rauha kertoo Abdullahi Farahin yrityksistä saada Somalian sisällissodan osapuolet sekä kansainvälisen yhteisön edustajat neuvottelupöytään.

Abdullahi Farah on Somaliasta Suomeen paennut mies. Hän pitää kauppaa Espoossa ja kasvattaa vaimonsa kanssa seitsemää lasta. Farahilla on edelleen kontakteja synnyinmaahansa, niin ministeritasolle kuin hallitusta vastustaviin islamistiryhmittymiin. Siksi YK luottaa häneen tapaamisten järjestämisissä. Samoin tekee rauhaa hierova Pekka Haavisto.

On tyrmistyttävää nähdä, kuinka Farahi matkustaa toiveikkaana Afrikkaan järjestämään tapaamista islamistiryhmä Hizbul Islamin ja YK:n edustajan kanssa vain saadakseen kylmää vettä niskaansa YK:n taholta. Samalla reissulla hän tapaa salaa Hizbul Islamia radikaalimman al-Shabaabin edustajan houkutellakseen heitä mukaan rauhanprosessiin.

Kivikasvoista miestä ei motivoi raha: hän kertoo dokumentissa, ettei saa minkäänlaista korvausta vaivoistaan. Vaimo valittelee, ettei mieheltä jää kaupan ja rauhan hieromisen jälkeen juuri aikaa perheelleen. Ruohonjuuritasolla rauhaa rakennetaan tosissaan, kaikesta huolimatta.

Dokumentti avaa silmien eteen virallisesta kuvasta poikkeavan todellisuuden. Rauhanprosessia eivät vaikeuta pelkästään aseelliset ryhmittymät tai väliaikaishallitukset. Eivätkä sitä edistä ainoastaan poliitikot.

Kaisu Tervonen

Matkaoppaat klo 19.00 Nelonen 

SARJA PALAA TAUOLTA Kotimainen tosi-tv-sarja Matkaoppaat jatkuu kolmannen tuotantokauden jaksoilla. Suurin muutos edellisvuosiin verrattuna on se, että kohdemaa vaihtuu nyt Turkista Bulgariaan. Samalla sarjaan tulee viisi uutta päähenkilöä. Bulgarian Sunny Beachilla suomalaisia pakettimatkailijoita palvelevat Aapo, Maija, Anna-Kaisa ja Anne-Mari sekä kohdepäällikkö Janne.

Lue lisää

Amy Winehousen muistolle ma 20.2. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Irlantilaisen Other Voices -musiikkifestivaalin puitteet ovat vaatimattomat, mutta silti tapahtuma on houkutellut paikalle maailmanluokan tähtiä. Vuoden 2006 joulukuussa Dinglen pikkukaupunkiin saapui esiintymään Amy Winehouse. Brittisensaatio oli juuri julkaissut uransa merkittävimmän albumin Back To Blackin.

Kyseessä ei ole kyyneltentäyteinen eikä edes haikea muisteluohjelma vuonna 2011 kuolleesta laulajasta, vaan kirkossa taltioitu parinkymmenen minuutin keikkasetti yhdistettynä hyväntuuliseen haastatteluun. Ohjelma on hyvä tapa muistella Winehousea, sillä siinä esiintyy aivan eri henkilö kuin julkisuudesta tuttu sammaltava raunio. Parikymppinen soultähti tulkitsee basson ja kitaran säestämänä kourallisen tunnetuimpia biisejään, myös Rehabin.

Juha Heinisuo

Linnan tähdet to 23.2. klo 20.05 MTV3

SARJA PALAA TAUOLTA Tämä lienee lähin vastine julkkisten omalle Big Brotherille, jollaista ei Suomessa ole vielä nähty. Onneksi Linnan tähtiin on valittu henkilöitä, joilla on plakkarissaan vähän kestävämpiä saavutuksia ja näin ollen myös enemmän sanottavaa kuin BB-tason lööppiprinsessoilla.

Ensimmäisen kauden espanjalaismaisemien sijaan nyt suuntana on Italia, tarkemmin sanottuna Firenzen läheisyydessä sijaitseva keskiaikainen linna. Siellä toisiinsa tutustuvat Lenita Airisto, Katariina Souri, Eino Grön, Roman Schatz, Jussi 69 ja Pirkko Hämäläinen. Formaattiin kuuluu myös se, että kukin tähdistä järjestää vuorollaan muille teemapäivän, joka sisältää erilaisia aktiviteetteja. Parasta sarjassa on kuitenkin rönsyilevien lounas- ja illalliskeskustelujen seuraaminen.

Kuten edelliselläkin kaudella, tunnelma julkkisten välillä on joviaali, vaikka ilahduttavan kiihkeitäkin mielipiteenvaihtoja kuullaan. Airiston läsnäolo sähköistää tunnelmaa siinä määrin, ettei sarja jää pelkäksi hymistelyksi. Harmaa pantteri Grön on tasapainottava tekijä äänekkäämpien persoonien keskellä.

Juha Heinisuo

X