Teksti:
Seuran toimitus

Toisenlaiset frendit la 16.2. klo 18.15 TV1

UUSI KAUSI ALKAA Todellisuustelevision hahmot menettävät usein viehätystään, kun he tulevat liian tietoisiksi viehätyksestään. Näin kävi esimerkiksi Tuurin julkisuutta saaneille myyjille.

Kehitysvammaisesta ystäväpiiristä kertova Toisenlaiset frendit onkin kovan paikan edessä, kun kolmannella kaudella tavalliset ihmiset tunnistavat sarjan tähtiä.

Sarja nousee vaikeasta paikasta omilla vahvuuksillaan: päähenkilöiden yltiörehellisyydellä. Frendit menevät tavallisiin tilanteisiin täynnä intoa. Heille maailma on mahdollisuuksia täynnä esimerkiksi silloin, kun Sanna ja Kata antavat nimikirjoituksia Pori Jazzissa tai Mikko lähettää kirjettä presidentille.

On huojentavaa, että kahdeksanosainen kolmas kausi ei uudista parhaan realityohjelman Kultaisen Venlan voittanutta sarjaa. Kaikki hahmot löytävät tyytyväisyyden tutuilla tavoilla: Sanna kiireestä, Mikko politiikasta ja Timo muiden huolehtimisesta.

Toisessa osassa asuntolaan muuttaa uusi asukas Johannes. Päähenkilöiden avoimuus tekee tavallisesta tutustumisestakin kiehtovan tapahtuman.

Tero Kartastenpää

Missä kuljimme kerran su 17.2. klo 21.05 TV1

DRAAMASARJA ALKAA UUSINTANA On helppo kuvitella kiitollisempiakin tehtäviä kuin filmatisoida ehkä kaikkien aikojen rakastetuin Helsinki-kuvaus, Kjell Westön Finlandia-palkittu romaani Missä kuljimme kerran, joka kuvaa lähinnä herrasväen fiktiivisiä kohtaloita pääkaupunkiseudulla vuosina 1905–1944.

Tuottaja Aleksi Bardy osti filmatisointioikeudet tehdäkseen kirjasta tv-sarjan. Ennen sitä valmiiksi ehti kuitenkin elokuva. Ohjaaja Peter Lindholm muistetaan myös muun muassa jännityssarjasta Ilman kavaluutta (1996) sekä elokuvasta Leijat Helsingin yllä (2001), joka myös perustui Westön aiempaan menestysromaaniin.

Sarjan alku ja elokuva näyttävät samalta. Molempien ensimetreillä naispäähahmo Lucien (Jessica Grabowsky) tärkein lemmenkohde Allu on vasta pikkupoika (Otso Hultkrantz). Mutta siinä missä elokuva keskittyi kuvaamaan juuri Lucieta ja hänen lemmenelämäänsä, sarjassa on useampia päähenkilöitä.

Näin upeaa menneen maailman kuvausta ei kotimaisissa sarjoissa ole nähty sitten Myrskyluodon Maijan (1975). Miljöön yleisarvosana on paljon lähempänä BBC:tä kuin Hovimäkeä.

Minna Kontkanen

Rekonstruktio ma 18.2. klo 21.00 Jim

SARJA ALKAA Storyofin tuottaman Rekonstruktion piti tulla televisiosta ensimmäisen kerran syksyllä 2011. Sarjan esittäminen kuitenkin peruuntui viime hetkellä, koska jaksojen sisältöä haluttiin vielä tarkistaa. Ensi-illan aika on vasta nyt. Pitkää odotusta ei kuitenkaan palkita, sillä mitään kovin mullistavaa uusi tosi-tv-ohjelma ei tunnu tarjoavan.

Nimensä mukaan sarjassa rekonstruoidaan eri tapauksia Suomen rikoshistoriasta. Mukana on sekä vanhoja että tuoreita juttuja. Asiantuntijana toimii oikeustieteen tohtori Kari Uoti, apunaan rikostoimittaja Pekka Lehtinen ja rikoskirjailija Harri Nykänen. Heidän tarkoituksena on esittää omat käsityksensä kustakin rikoksesta.

Alkuperäisen kymmenen jakson ryppäästä luovuttiin. Nyt jaksoja on kaikkiaan kahdeksan. Ensimmäisessä jaksossa selvitellään ex-formulakuski JJ Lehdon veneonnettomuutta. Seuraavan jakson aiheena on Tullilahden kaksoismurha vuodelta 1959.

Rekonstruktio on sinällään kiintoisaa katsottavaa, mutta ainakin parin ensimmäisen jakson perusteella meno on väsyttävän verkkainen. Puhuviin päihin liikaa keskittyvä käsittelytapa herpaannuttaa mielenkiinnon.

Sarja tuntuu pääsevän oikeille uomilleen vasta kolmannessa osassa, jossa Uoti ja Nykänen selvittelevät Uki Kukkamaan vuonna 1980 Helsingin Punavuoressa tekemää kelloliikkeen murtoa. 

Jakso on kiinnostava erityisesti siksi, että sen aihe ei ole yhtä kaluttu kuin alkujaksojen. Sarjan paranemisesta antaa toivoa erityisesti se, että monet myöhemmätkin jaksot käsittelevät hieman tuntemattomampia rikoksia.

Henri Waltter Rehnström

Kohde ke 20.2. klo 21.00 MTV3

SARJA ALKAA Tulevaisuutta ei voi ennustaa – vai voiko? Salaperäinen miljardööri Finch kertoo entiselle CIA-agentille Reeselle seurantajärjestelmästä, joka tarkkailee New Yorkia. Tarkoitus on ennakoida terroriteot, mutta valtavan tietomäärän perusteella jotain on tapahtumassa aina jollekin. Sitä signaalit eivät aina kerro, onko ”kohde” itse mahdollisesti tuleva uhri vai rikoksen tekijä.

Pilotin perusteella Kohde tuo mieleen Vaarallisen tehtävän ja James Bondin nykyaikaisemmat seikkailut. Sankari saa tehtävän, jonka yksityiskohdat ovat arvoituksia. Meidän huomaamattamme ympärillä tapahtuu outoja. Joukossamme liikkuu väkivallan ja tarkkailun ylivertaisia mestareita.

Samalla kyse on antisankarin pyrkimyksistä lunastukseen. Modernia on Reesen hahmon rujous. Hän on alussa alkoholisoitunut, katkera hallitukselle ja varmaankin syyllisyydentunnon musertama, mutta yksityiskohtia ei luvata paljastaa pian.

Sarjan on ideoinut Jonathan Nolan. Hän on Inceptionin ja uusien Batman-elokuvien ohjaajan Christopher Nolanin veli ja käsikirjoitustoveri. Tyylilajina on samanlainen insinöörihenkinen trillerikerronta, jossa näennäisen realistisessa kehyksessä tapahtuu varsin korkealentoisia juttuja. Ei ole yllätys, että tuottajiin lukeutuu JJ Abrams, mies Alias-sarjan, Lostin ja uusien Star Trek -elokuvien takaa. Kohde on supersankariviihdettä ilman trikoita tai yliluonnollisia voimia.

Pääosassa on Jim Caviezel. Ilmeetön näyttelijä sopii viileän Reesen rooliin hyvin. Kolkossa tyypissä on jotain samaa kuin siinä Jeesus-tulkinnassa, jonka Caviezel teki Mel Gibsonin The Passion of the Christ -elokuvan pääosassa.

Kalle Kinnunen

Hakekaa kätilö! pe 22.2. klo 19.00 TV1

DRAAMASARJA ALKAA Nuori Jenny Lee (Jessica Raine) pyöräilee läpi Itä-Lontoon rähjäisten katujen, joiden eloisuus tuo mieleen enemmän elokuvien romanttisen Napolin kuin sumujen saaren. Vanhempi kertojanääni miettii olleensa päästään vialla, kun aikoinaan ryhtyi sairaanhoitajaksi lentoemännän tai mallin sijaan.

Brittidraama, 15-osainen Hakekaa Kätilö! perustuu Jennifer Worthin (1935–2012) muistelmiin, joiden ensimmäinen osa on juuri julkaistu suomeksi. Sarjan kauneus lienee osittain ohjaaja Sam Mendesin (Skyfall, American Beauty) vaikutusta: sarjan teki hänen tuotantoyhtiönsä Neal Street Productions.

Kätilö Leen ensimmäinen potilas on 24 lapsen äiti, joka tekaisi ensimmäisensä 14-vuotiaana. Vatsakas nainen toisensa jälkeen arastelee kertoa ruumiintoiminnoistaan edes kätilölle aikana, jolloin kansanomaisetkin britit vielä olivat varautuneita.

Ensimmäinen jakso tasapainoilee kiiltokuvamaisuuden ja elämänmaun välillä, viikon päästä tavataan sarjan toinen päähenkilö Chummy (Miranda Hart, Miranda).

Minna Kontkanen

 

X