Teksti:
Seuran toimitus

Teemalauantai: Musta valta, la 22.2. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Nyrkkeilijä Muhammad Alin kieli on käynyt yhtä sukkelasti kuin hänen legendaariset iskusarjansa, mutta harvemmin päästään näkemään näitä Alin puheita mustien kansalaisoikeustaistelun nimissä. Puhumattakaan Alista puhelauluroolissa mustaa kumouksellisuutta vannottaneessa teatterimusikaalissa Buck White (1968).

Teemalauantain erinomainen, täyspitkä dokumentti Muhammad Alin oikeustaistelut (USA 2013) pureutuu hetkeen, jolloin Ali kieltäytyi asepalveluksesta Vietnamissa islamin rauhanomaisuuteen vedoten eikä tunnustanut enää ”valkoisten antamaa orjanimeään” Cassius Clay. Alilta otettiin pois raskaan sarjan maailmanmestarin titteli – jonka hän myöhemmin tulisi suvereenisti valloittamaan uudestaan.

Toisena tuleva, vähintään yhtä hyvä dokkari Black Power Mix Tape (Ruotsi 2011) on huippuoivaltavasti koottu Ruotsin tv:n 1960-luvun materiaalista. Amerikkaan kriittisesti suhtautuvina ruotsalaiset tulivat haastatelleeksi kapinakasvoista sekä Angela Davisia että Stokely Carmichaelia.

Jussi Karjalainen

Frost/Nixon, su 23.2. klo 19.30 MTV3 ***

ELOKUVA Brittiläisen talk show -isännän ja Richard Nixonin haastattelukohtaamisiin perustuva draama on kiinnostava poikkeus persoonattomia melodraamoja suoltaneen Ron Howardin uralla.

Howard lähestyy 1970-luvun poliittisia traumoja hyvin valitusta näkökulmasta. Nöyryytetty Nixon (Frank Langella) näkee viihdenikkarin maineessa olevan David Frostin (Michael Sheen) haastattelun mahdollisuutena maineensa palauttamiseen. Frost ei ymmärrä, mitä kokeneen vastustajan horjuttaminen vaatii.

Howard kuvaa historiallisia haastatteluja ensisijaisesti kaksinkamppailuna. Kahden mainettaan korjailevan miehen välille syntyy kiinnostava jännite, joka purkautuu lopulta tavanomaisiksi sankaritarinan käänteiksi.        

Matti Rämö

Copper, su 23.2. klo 21.00 TV2

SARJA Monia historiallisia tv-sarjoja vaivaa se, että ne kuvaavat entisaikojen maailmaa nykyisen moraalikoodiston kautta. Yleinen moraali kuitenkin tuppaa muuttumaan ajan saatossa. Asiat, jotka joskus koettiin eettisesti oikeina, saatetaan tänä päivänä nähdä väärinä ja tuomittavina.

Tom Fontanan (Borgia, Kylmä rinki) ja Will Rokosin luoma Copper ei sorru tähän yleiseen helmasyntiin. Vuoden 1864 New Yorkiin sijoittuvassa poliisisarjassa rikoksia ratkoo hurjapäinen irlantilaisetsivä Kevin Corcoran (Tom Weston-Jones). Ajat ovat kovia, joten poliisimieskin käyttäytyy yhtä epäreilusti kuin rikolliset.

”Haluatko reilun tappelun? Nyt kysyt kuule väärältä kaverilta”, huutaa Corcoran ja iskee kahleissa olevaa pidätettyä kuonoon. Harvassa nykyaikaan sijoittuvassa poliisisarjassa kovanaamaisinkaan kyttä käyttäytyisi yhtä epäoikeudenmukaisesti.

Copper on vaikuttava, ahdistava ja nopeasti etenevä ajankuva 1800-luvun Amerikan raa’asta todellisuudesta. Sarjan raadollisesta maailmankuvasta kertoo paljon se, että ensimmäisessä jaksossa Corcoran saa tutkittavakseen lapsiprostituoidun murhan.

Historiallista poliisisarjaa tehtiin kaksi tuotantokautta vuodesta 2012 alkaen.

Henri Waltter Rehnström

Pasila 2.5 – The Spin-Off, to 27.2. klo 20.30 TV2 

SARJA On ihan tavallinen päivä ylikomisario Rauno Repomiehen tärkeän poliisityön täyttämässä elämässä. Repomies siivoilee ja lauleskelee ja haaveilee toimistossaan, kun lattia menee kirjaimellisesti alta.

Muisti onkin pettänyt ja Repomies eläköitynyt ja dream team hajaantunut kuka minnekin. Pasilan poliisiasema räjäytetään ahneen Midas Särkelän viihdeimperiumin tieltä. Kun salaperäinen vinkkimies vihjaa Särkelän rikollisista puuhista, ylikomisario päättää koota tiiminsä yhteen ja napata rosvon.

Iloksemme Pekka Routalempi jatkaa jahkailuaan jännän äärellä ja Repomies lääkehuuruista luulotteluaan. Helgalla on lupa pamputtaa, ja nuorempi konstaapeli Tommi Neponen pitää Kyösti Pöystiä aina vain nerona. Empaattinen tv-juontaja Juhani Kontiovaara on tietysti ajan tasalla tapahtumista. Uutena hahmona joukkoon liittyy herttainen konstaapeli Darja.

Pasila 2.5 – The Spin-Off jatkaa kunniakkaasti Atte Järvisen luoman Pasilan tarinaa. Ensimmäinen uusi jakso 40:stä on nimeltään Kossu-a-bunga-bunga.

Ääninäyttelijöinä jatkavat Kari Hietalahti, Mari Lehtonen ja Juho Milonoff. Uusina ääninä kuullaan Tiina Lymiä ja Tero Koposta, joka korvaa Jani Volasen Pöystinä.

Kirsti Salokangas

Sel8nne, pe 28.2. klo 19.30 MTV3

Urheilijoista kertovat dokumentit latistuvat usein tähtihetkistä ja kehuista koostetuiksi hittikimaroiksi. Koska hehkutus ei ole dramaturgisesti järin kiinnostavaa, tulos palkitsee lähinnä hartaimman fanit.

Myös fiktio-ohjaajana tunnetun JP Siilin (Ganes, Härmä) Teemu Selänteestä kertovasta dokumenttidebyytistä innostumiseen tarvitaan faniasennetta. Hjallis Harkimon ylis­täessä Teemua tippa silmässä, Sel8nnne (2013) tuntuu jo kornilta.

Silti dokumentti ei ole pelkkää selkään paukuttamista. Siili  yrittää valottaa myös kiekkotähden persoonaa, eikä sävy ole aina ihaileva.

Huomion keskipisteenä olemiseen tottunut urheilija odottaa myös kotona jatkuvaa passaamista, Sirpa-vaimo valittaa. Luonnonlapsen innostumisherkkyys voi aiheuttaa myös vastuuttomuutta, mistä muistutttaa Selänteen aiheuttama rallionnettomuus.  Isoveli Panun rikos- ja päihdetaustan käsittely on jo paljastus.

Vaikka Selänne kertoo lopputeksteissä olleensa aluksi haluton suostumaan dokumenttiin,  hän puhuu haastatteluissa vapautuneesti ja väistelemättä.

Koska aikaero on pakottanut suomalaisia seuraamaan Selänteen upeaa uraa lähinnä uutisten välityksellä, avainhetkien kertaaminen kuvanäytteiden kera lämmittää jääkiekon ystävää. Kiekkotoimittaja Vesa Rantanen laittaa saavutuksia mittauhteisiin: hänestä kovin juttu on huipputason säilyttäminen vielä ikämiesvuosilla.

Tämä kertoo lahjoja enemmän asenteesta, jonka nousee esiin kehukoosteissa: Selänne osaa ottaa rennosti. Mailaa liikaa puristamalla ei pelattaisi yli 40-vuotiaaksi.

Matti Rämö

X