Teksti:
Seuran toimitus

Laputa – linna taivaalla la 23.2. klo 14.30 MTV3 

ELOKUVA Japanilaisen Ghibli-studion animaatiot ovat tulleet suomalaisille tutuiksi vasta 2000-luvulla, jolloin niitä on tuotu levitykseen sekalaisessa järjestyksessä.

Laputa – linna taivaalla (1986) kuuluu Ghiblin läpimurtoihin. Elokuva on Hayao Miyazakille ominainen sydämellinen satu, joka on kuitenkin riuskempi kuin ohjaajan lutuiset Naapurini Totoro ja Kikin lähettipalvelu.

Salaperäinen Sheeta-tyttö putoaa taivaalta kaivospoika Pazun syliin. Sheeta kantaa mukanaan taikavoimia omaavaa leijukivikristallia, joka näyttää tien myytiksi luultuun Laputan kaupunkiin.

Kristalli antaa käyttäjälleen pelottavat voimat ja huiman vastuun. Siksi se kiinnostaa myös armeijaa ja ilmarosvoja.

Takaa-ajona etenevä ja elämää suuremmaksi hyvän ja pahan taisteluksi kasvava Laputa on hieno esimerkki Miyazakin kyvystä käsitellä myyttejä ajattomalla tavalla. Vivahteikas piirrosjälki häikäisee etenkin runsaissa lentokohtauksissa, joista tuli Miyazakin tavaramerkki.

Matti Rämö

JJJJ½

 

Sinkkulaiva ma 25.2. klo 22.00 Liv

TOSI-TV-SARJA ALKAA Tehtävä on tuomittu epäonnistumaan. Sinkkulaivan jokaisessa jaksossa yksi sinkku lähtee risteilylle etsimään kumppania. Surkeat yritykset toistuvat Livillä neljä kertaa viikossa. Ensimmäisellä viikolla kokki, putkiasentaja, prätkänainen ja sähkömies tilittävät kameralle rakkauselämästään.

Sinkut käyvät pikadeiteillä, mutta yökerhon häly peittää parien käymät nopeat keskustelut. Tunnelma on sama kuin katselisi enon tekemää kotivideota Silja Europan bingoarvonnasta.

Vaikka alkutekstit antavat ymmärtää muuta, Esko ”Hunks” Eerikäinen on vain sekunnin kaksi kuvissa vilahtava risteilyisäntä. 

Deittailu jää osallistujien jaksamisen varaan. Käytännössä he köpöttelevät toiveikkaina laivan yökerhoon, josta he tuurilla saavat kännisiä märkiä suudelmia. Koko ajan kuviin vilahtaa humalaisia laivajuhlijoita, jotka eivät varmasti ole halunneet päätyä televisioon. Risteileminen on harhailua kokolattiamatolla, huonoja pippuripihviannoksia ja ankeassa hytissä istuskelua.

Katsoja saa pohtia, miksi juuri nämä ihmiset ovat jääneet sinkuiksi, vaikka niin kovasti haluaisivat elää parisuhteessa. Parin paukun jälkeen ja krapulassa sinkkuristeilijät paljastavat surullisia totuuksia tavallisten suomalaisten tunnemaailmasta.

Kun keskiviikkona risteilevältä Juulialta kysytään, mitä hän haluaisi elämältä, kalakokki alkaa jaaritella edullisesta autosta.

”Se että ilmastointi toimii ja tuulilasinpyyhkijät on kunnossa.”

Tero Kartastenpää

 

Suomen huutokauppakeisari, ti klo 21.00 JIM     

TOSI-TV-SARJA ALKAA Silloin tällöin muistuu mieleen, että tosi-tv voi olla muutakin kuin kykykilpailuja tai tirkistelyä. Suomen huutokauppakeisari on leppoisa ja nostalginen matka vanhojen tavaroiden maailmaan ja kylä-Suomen mentaliteettiin.

Idea tuo mieleen maanläheisen version TV1:n Antiikkia, antiikkia -sarjasta. Keski-Suomen Uuraisilla huutokauppaa pyörittävien Aki ja Heli Palsamäen valikoimiin ei päädy vanhoja miekkoja tai tsaarinaikaisia koruja.

Toisilleen herkullisesti naljaileva pariskunta metsästää arjen aarteita kirpputoreilta ja kuolinpesistä. Saalis koostuu esimerkiksi peltisestä lakritsipurkista, gramofonista ja separaattorista (muinainen maidon kuorimisväline), ja se myydään perjantaisin huutokaupassa.

Koska kauppiaselämän rytmi pysyy samankaltaisena, sarjan koukuttavuus on viime kädessä kiinni löydettyjen tavaroiden kiinnostavuudesta. 

 Matti Rämö

 

Pyhiinvaeltajan kuolema ti 26.2. klo 21.00 TV1

JÄNNITYSSARJA ALKAA Neliosainen sarja Pyhiinvaeltajan kuolema esitettiin Ruotsissa tammikuussa. Avaus keräsi lähes kaksi miljoonaa katsojaa, eikä ylistyksellä ollut Dagens Nyheterin arvostelussa rajaa. Toisaalta Ruotsin SVT:n johdon piti etukäteen puolustella samassa päivälehdessä, onko tahdikasta filmatisoida spekulaatioita tunneherkästä aiheesta.

Kuiva, ulkoasultaan tumman tehokas sarja välttää skandidekkarien kliseet, mutta toimintaa uupuu.

Poliisipäällikkö Lars Martin Johansson (Rolf Lassgård) saa nykyajassa tehtäväksi aloittaa vielä uuden tutkintalinjan huomaamatta jääneiden seikkojen paikallistamiseksi. Sekä komisario Kurt Wallanderia että Beck-dekkareiden Gunvald Larssonia näytellyt Lassgård osaa nyt toimia ilman maneereita. Sarjan näyttelijäntyö on lähinnä maltillisen loistokasta.

Pyhiinvaeltajan kuolema perustuu Leif GW Perssonin puhepainotteisiin romaaneihin. Amerikkalaisen freelance-kirjoittajan murskapudotuksella asfalttiin ja Ruotsin omalla turvallisuuspalvelulla Säpolla näyttää olevan linkkejä asiaan – näitä vatvotaan. Kohdataan ainutlaatuisen perverssi Säpo-viskaali Waltin (Jonas Karlsson).

Johanssonin työtoveri Anna Holt, omistakin nimikkosarjoistaan tuttu hahmo, on sovituksessa kirjoitettu ulos tarinasta. Johanssonin oikeana kätenä on  nyt etevä Jeanette Eriksson (Helena af Sandberg).

Jussi Karjalainen

 

Neljä leijonaa ke 27.2. klo 21.45 Teema

ELOKUVA Neljä leijonaa on komedia aiheesta, joka ei ehkä kuulosta naurettavalta: itsemurhapommittajista. Satiirikko Chris Morris ryhtyi suunnittelemaan elokuvaansa pian Lontoon pommi-iskujen jälkeen.

”Terrorismia ympäröi informaatiotyhjiö. Kun seuraa terrorismiaiheisia uutisia, on kuin jäisi jumiin itseään toistavaan, alkukantaiseen tietokonepeliin”, Morris kertoi Tukholman elokuvajuhlilla 2010.

Morrista ei juuri tunneta Britannian ulkopuolella, mutta hänen satiirisarjansa Brass Eye oli aikanaan puheenaihe. Pedofiilihysteriasta pilaa tehnyt jakso pongahti brittiläiseen televisiohistoriaan: koskaan aiemmin ei yhdestä ohjelmasta poikinut niin suurta määrää valituksia.

Terroriaiheeseen Morris paneutui vuosien ajan. Neljä leijonaa on oikeastaan hyvin lempeä tarina hölmöläisten hommista. Silti siinä on vahva vaaran tuntu. Morris ei kierrä tosiasiaa, että terrorismi tappaa. Sen syyt tosin ovat usein hölmöjä.

”Pistät joukon kundeja puuhaamaan jotain keskenään, sekoiluksi se menee.”

Riz Ahmed näyttelee pääosaa, perheenisää, jolla on taipumus pyrkiä terroristiksi. Oikeastaan hän on sympaattinen tyyppi, joka lukee Leijonakuningas-kirjaa lapsilleen.

”Jos kiistämme, että terroristi-ihmiset ovat samaa lajia kuin me, ajattelemisen voi unohtaa kokonaan”, Morris summaa.

Naurunalaisina terroristit menettävät valtansa.

”Kuuntelin nauhoituksia, joissa terroristeiksi aikovat keskustelivat siitä, mitä tekevät 600 kilolla lannoitetta. He olivat Pakistanissa oppineet tekemään pommin, mutta unohtaneet sen taidon.”

Kalle Kinnunen

JJJJ½

X