Teksti:
Seuran toimitus

Toisenlaiset frendit, la 1.3. klo 18.15 TV1

SARJA Vammaissarjan neljäs tuotantokausi näyttää suomalaisen arjen jälleen jännittävänä. Elämässä parasta ovat juustonaksut.

Kauden ensimmäinen jakso on Toisenlaisia frendejä klassisimmillaan. Epäsuhta joukko viedään retkelle maalle katsomaan, miten he pärjäävät hevosten ja sikojen seurassa.
Sanna ja Kata näyttävät innostuksensa suoraan, vinoilevaa Mikkoa innostaa poliitikkojen nimientiputtelu, ja reipas Timo pitää sakkia yhdessä.

Vammaissarja on vahvimmillaan, kun asuntolan asukkien asiat ovat ennallaan. Yllättäviä tilanteita syntyy aina, koska frendit katselevat umpitavallisia tilanteita virkistävistä näkökulmista. Kun maaseutureissun eväät unohtuvat kotiin, on jännittävää seurata, mitä seurue päättää ostaa huoltoasemalta särpimeksi. Kori täyttyy nugeteista ja makkarasta, mutta juustonaksut kruunaavat retken. Arkisuus on ihanaa.

Jakson loppupuolella käydään erikoinen keskustelu, kun koko jakson mököttänyt Sonja kertoo yhteydestään kreikkalaisiin jumaliin. Suuria sukujuuria pitää lähteä tutkimaan etelänmatkalle, joten tulevissa jaksoissa nähdään frendien mielipiteitä nähtävyyksistä ja turistien huveista. Toisenlaiset näkevät tarkasti suomalaisen tavallisuuden huvittavat piirteet.

Tero Kartastenpää

The Artist, la 1.3. klo 21.00 Teema ***

ELOKUVA Ranskalaisohjaaja Michel Hazanaviciusin The Artist (2011) on mykkäelokuva 1920-luvun lopun Hollywoodista, jonne äänielokuva tekee tuloaan. Se tietää huonoja aikoja mykkäelokuvatähdelle (Jean Dujardin), mutta mahdollisuuksia nousukkaalle (Bérénice Bejo). Hiipuvan tähteyden kuvaus teki vaikutuksen Oscareista päättäviin Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäseniin, joista valtaosa on yli 60-vuotiaita miehiä. The Artist sai parhaan elokuvan, ohjauksen ja pääosan palkinnot. 

Hollywoodin ulkopuolella sinänsä näppärästi kerrottu tarina on liian suurpiirteinen ja sentimentaalinen ollakseen samastuttava. Dujardinin hymyssä ja tanssikoreografioissa on tosin esikuviensa mykkää magiaa. 

Matti Rämö 

Oscar-gaala, su 2.3. klo 3.35 Teema ja ma 3.3. klo 17.00 Teema

PALKINTOGAALA Kun Nelonen päätti tänä vuonna luopua Oscar-gaalan esitysoikeuksista, Teema nappasi elokuva-alan tunnetuimman palkintojuhlan itselleen. Suora lähetys nähdään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Gaala lähetetään yli 225 maassa. Ne, jotka eivät jaksa valvoa, voivat katsoa Hollywoodin  Dolby Theatressa pidettävän gaalan kokonaisuudessaan uusintana maanantaina klo 17.00 alkaen.

Tänä vuonna suomalaisillakin on jännitettävää. Lyhyiden näyteltyjen elokuvien sarjassa ehdolla on ­Selma Vilhusen ohjaama ja ­Kirsikka ­Saaren käsi­kirjoittama ­Pitääkö mun kaikki hoitaa?
Parhaan elokuvan palkinnosta kisaavat muun muassa Gravity, The Wolf of Wall Street ja 12 ­Years a Slave. Näyttelijöistä palkintoja tavoittelevat muun muassa Leonardo DiCaprio, Chris­tian Bale ja Matthew McConaughay. Naisista Meryl Streep saattaa voittaa jo neljännen Oscarinsa.

Järjestyksessä 86. Oscarit juontaa edellisvuoden tapaan talk show -juontaja Ellen DeGeneres. Teemalla juhlahumua kommentoivat Ylen kulttuuritoimittajat Tuomas Karemo ja J-P Pulkkinen sekä kriitikko Anna Möttölä. 

Juha Heinisuo

Au pairit Lontoossa, ma 3.3. klo 19.30 TV2

SARJA Jäähyväiset ja jälleennäkemiset lentoasemalla ovat itkettävän koskettavia katsella. Niinpä ensimmäinen jakso uutta kotimaista kymmenosaista tosi-tv-sarjaa Au pairit Lontoossa nyyhkityttää sekin. Etenkin kun herttainen auralaistyttö Hilla suunnistaa nalle kainalossaan ensi kertaa yksin suureen maailmaan. Kentälle jää rakastava perhe kuivailemaan kyyneleitään. Tuore poikaystävä Aleksi lupaa jaksaa odottaa kultaansa vaaditut neljä kuukautta – jotka parikymppisenä vastarakastuneena tuntuvat iäisyydeltä.

Ensimmäisessä osassa Lontooseen lähtevät myös manselainen kokki ja bilettäjä Mira, joka on lopen kyllästynyt yhden kadun kaupunkiinsa ja haaveilee kunnon yöelämästä, sekä jo 23-vuotias Anna, joka ei romanttisena sieluna voi vastustaa miehistä brittiaksenttia.

Tyttöjen ensikosketus isäntäperheisiinsä saa joka neidon mietteliääksi. Mitä jos hoitolapsi pelkää au pairia? Miksi tytön lelut ovat vaaleanpunaisessa nurkassa ja pojan sinisessä? Määräileekö isäntä liikaa?

Au pair -tyttöjen seikkailut suurkaupungissa alkoivat kiinnostaa.

Kirsti Salokangas 

Olimme valaanpyytäjiä, ma 3.3. klo 21.30 TV1

​DOKUMENTTI Kira Jääskeläinen teki esikoisdoku­ment­tinsa Olimme valaanpyytäjiä (2012) suunnilleen niin kaukana kuin kartalla pääsee, Beringin salmella Koillis-Siperiassa. Nuoret päähenkilöt, veljekset Kolja ja Sasha, ovat jupik-eskimoita, joiden perinteinen elinkeino on ollut valaanpyynti omaan käyttöön.

Odotettuun tapaan kaverit kokevat elokuvassa nykyajan ristipaineet periferiassa. Kolja jatkaa isien ammattia, mutta Sasha on kanadalaisen rakennusfirman leivissä sen konkurssiin asti. Työn loppuminen nostaa pintaan totaalisen tekemisen puutteen. Noillakin seuduilla kylän nuoret naiset ovat muuttaneet kirkkaampien valojen perään isoihin venäläiskaupunkeihin. Melankolia istuu aiheeseen niin selvästi, että se on jo melkein klisee.

Jääskeläisen tekotapa tavoittelee onnistuneesti ajattomuuden tuntua karussa miljöössä, joka on kuvattu sanalla sanoen upeasti. Kuvaaja on Timo Peltonen.

Nuorukaiset ovat kuvissa tavattoman vähäpuheisia, mutta pohtivat ääniraidalla elämää ja mahdollisuuksiaan. Tahdomme luonnollisesti nähdä, millaista valaanpyynti on käytännössä. Se on maltettu säästää loppupuolelle, jolloin katsoja on jo olettanut, ettei pilkkimistä järeämpää pyyntiä nähtäisikään.

Tuore leffantekijä Jääskeläinen suoritti filmiopintonsa Moskovassa ja on opiskellut myös Itä-Euroopan tutkimusta tanskalaisessa yliopistossa. Nyt hän valmistelee elokuvaa Sakari Pälsin retkistä Siperiassa.

Jussi Karjalainen

 

 

 

X