Teksti:
Seuran toimitus

Woody Allen -dokumentti osa 1/2 su 2.3. klo 21.00 Teema 

DOKUMENTTI Amerikkalaisiin koomikkoihin erikoistunut ohjaaja Robert B. Weide on tehnyt palkitut dokumentit muun muassa W.C. Fieldsistä ja Lenny Brucesta.

Uusimman kohteena on hänen hyvä ystävänsä, yhä täydellä teholla elokuvia suoltava Woody Allen. Dokumentin lyhennelty versio nähtiin jo elokuvateattereissa, nyt Teema esittää sen täydessä mitassaan. Aika kuluu kuin siivillä, niin jouhevasti Weide aihetta vie.

Ensimmäisessä osassa seurataan Allenin uraa vitsejä lehteen väsänneestä koululaisesta ensimmäisiin mestariteoksiin, Annie Halliin ja Manhattaniin.

Viikon kuluttua esitettävä kakkososa kuljettaa viimeisimpään suurmenestykseen Midnight in Parisiin saakka.

Dokumentissa haastatellaan Woodyn itsensä lisäksi hänen elokuviensa tuottajia Jack Rollinsista Robert Greenhutiin sekä näyttelijöitä Diane Keatonista Sean Penniin ja Scarlett Johansoniin. Tähtien luonnehdinnat ohjaajasta – kuten tämän omalaatuisista tavoista pyytää heitä elokuviinsa – ovat verratonta katsottavaa. 

Oman suolansa tuovat tuottaja Letty Aronsonin näkemykset kuulusta veljestään.

Kakkososassa käsitellään myös skandaalia parinkymmenen vuoden takaa. Tuolloinhan paljastui, että Allenilla oli suhde silloisen avopuolisonsa Mia Farrow´n adoptiotyttären Soon-Yin kanssa. Soon ja Allen menivät naimisiin 1997.

”Jokainen saa vapaasti olla mitä mieltä tahansa yksityiselämästäni”, Allen itse tyytyy toteamaan. Lähipiiri taas ihmettelee miten Woody yleensä pystyi jatkamaan työntekoa massiivisen kohun keskellä.

Kuolema, sen väistämättömyys, on ollut Allenin elokuvien yksi keskeisistä aiheista alusta pitäen.

”Suhteeni kuolemaan on pysynyt samana – olen yhä jyrkästi sitä vastaan”, Allen, nyt 77, sanoo dokumentin lopussa.

Tuomo Kiisseli

Strömsö su 3.3. Klo 17.15 Fem

LIFESTYLE-SARJA PALAA RUUTUUN Suklaanmaistelu muistuttaa viininmaistelua. Strömsön tuttu juontaja Camilla Forsén-Ström ja sekä uusi kasvo Jonathan Granbacka napauttavat suklaapalat poikki kuunnellen keskittyneesti niiden soundia ja antavat sitten pienten palasten sulaa suussaan.

Tunnelma on poikkeuksellisen harras.

Tämän vakavammaksi Strömsön uuden kauden ensimmäisen, suklaaseen keskittyvän jakson fiilis ei muutu. 40-minuuttinen kuplii samaa tee-se-itse-iloa ja tekemisen meininkiä kuin aiemmatkin. 

Vieraana on ruotsalainen kakkumaakari ja bloggari Linda Lomelino, joka tekee kameran edessä korkean suklaakakun. Toisaalla askarrellaan suklaamuotti ja suklaarasia. 

Ohjelman visuaalinen ilme jatkaa samaa sujuvaa ja reipasta linjaa kuin sisältö. Kamera on alati liikkeessä hidastellen vain vähän haastatteluja taltioidessaan.

Värikkäät yksityiskohdat erottuvat kartanon sisustuksessa, mutta parhaiten kirkkaat värit ovat edustettuina juontajien ja tuunaajien vaatetuksessa.

Strömsö-vaatemallisto menisi vaivatta kaupaksi. 

Kaisu Tervonen

Jäämiehen ruumiinavaus ma 4.3. klo 19.00 TV1

DOKUMENTTI Jäämies ”Ötzin” löytyminen vuonna 1991 oli tiedesensaatio vailla vertaa. Muuan pariskunta oli hiihtämässä Alpeilla kohdatessaan kauhuyllätyksen – jäästä törröttävän miehen yläruumiin.

Se ei ollut kadonnut retkeilijä, vaan 5300 vuotta sitten elänyt mies.

Ötzi oli muumioitunut, kuin pakastekuivattu. Ötztalin vuorijonon mukaan nimetty jäämies on vanhin ehjänä ja tutkimiskelpoisena säilynyt ihminen.

Muutama vuosi sitten onnistuttiin selvittämään jopa Ötzin dna ja sairaudet. National Geographic -kanavan tuottama, selkeä dokumentti Jäämiehen ruumiinavaus (2011) kertoo jäädytettynä säilytettävän Ötzin sulattamisesta.

Operaatio houkutteli jäämiehen sijoituspaikkaan Italian Bolzanoon tieteilijöitä ympäri maapallon. 

Aikaa tutkimuksille oli ainoastaan yhdeksän tuntia. Pidemmän sulatusajan katsottiin asettavan tieteellisesti korvaamattoman hepun vaaraan.

Raavaalla, 46-vuotiaalla Ötzillä oli borrelioosi ja laktoosi-intoleranssi, lisäksi taipumusta sydän- ja verisuonisairauksiin. Hänellä on viitisenkymmentä tatuointia. Ötzi käytti rinkkaa.

Jonkun ampumaan nuoleen väkivaltaisesti kuollut Ötzi oli syönyt vähän ennen kuolemaansa villivuohta ja yksijyvävehnää.

Vankasti aseistettu kivikauden loppuaikojen mies virittää mielikuvituksen laukkaan. Murhamysteeristä puhuva ohjelma kyselee, miksi Ötzi oli näytteiden valossa liikkunut hiukan ennen kuolemaansa vuorilla pitkiä matkoja ylös ja alas?

Ruumiin kanssa löydetty kuparikirves antaa aihetta päätellä, että kuparia osattiin käsitellä Euroopassa oletettua varhaisemmin ja että erikoisaseen haltijalla on täytynyt olla korkea asema alppikummuilla.

Jussi Karjalainen

Nykäsen Matti ti 5.3. klo 20.00 Jim

REALITYSSARJA PALAA RUUTUUN alkavat Matti Nykänen soutaa vesiselvänä tyynellä järvellä kihlattunsa kanssa. Kesäinen, yksityinen hetki sarjassa Nykäsen Matti on vain tyyntä mediamyrskyn edellä.

Kakkoskauden ensimmäisessä jaksossa kameraan tuijottaa hämmentyneen rauhallinen mies, jota rasittaa liika keikkailu.

Sarja toimii kuin film noir -elokuva, jossa jännitetään, kuinka kaikki menee pieleen. Puoli vuotta soutelun jälkeen onnela on menetetty: poissa ovat kihlattu ja kohtuulliset elämäntavat. 

Vain julmin ihminen katselee Nykäsen Mattia naureskellen. 49-vuotias mies ponnistelee henkisesti ja fyysisesti kohti parempia tuloksia elämässä. Hän hymyilee fanien kännykkäkameroille, vaikka nämä ovat luvatta tunkeutuneet takahuoneiseen kännihalailemaan julkkista.

On naivia pyytää mediaa jättämään Nykänen rauhaan. Otsikkoriippuvainen mies tulee elämään julkisuuden kanssa lopun elämäänsä, jos vain niin haluaa. Edes toistuva väkivaltaisuus ei ole tehnyt hänestä julkisuuden hylkiötä.

Nykäsen Mattia katsellessa on olennaista miettiä, miksi minä katsojana haluan nähdä tämän miehen elämää. Miksi?

Tero Kartastenpää

Veljekset to 7.3. klo 21.00 Fem 

DRAAMASARJA ALKAA Pakolaisuus on jo pitkään ollut arkipäivää pohjoismaissa. Tästä huolimatta aihetta ei ole kovinkaan laajamittaisesti käsitelty kotimaisessa draamassa. Sen sijaan muissa pohjoismaissa pakolaisuudesta on tehty useitakin elokuvia ja tv-sarjoja.

Parhaimpina mainittakoon ruotsalainen minisarja Babajoun perhe (2009) ja tanskalaiselokuva Flugten (2008).

Nyt esitettävä Veljekset (2010) on puolestaan neliosainen norjalainen sarja, jonka tapahtumat alkavat Pohjois-Irakista. Se on paikka, johon monet kurdit pakenivat Iranista vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Vielä kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin tilanne on edelleen sekava ja väkivaltainen.

Tämän vuoksi vanhempansa menettäneet Keiwan (Sharam Khalifeh) ja hänen pikkuveljensä Sharan (Rebaz Jamal Rashid) haaveilevat pakomatkasta parempiin oloihin. Unelmissa häämöttää kaukainen Norja. Keiwan kuitenkin murhataan yllättäen, joten Sharan joutuu lähtemään matkaan ystävänsä Manon (Kamal Mustaffai) kanssa. 

Kathrine Valenin kirjoittama Veljekset on taidolla tehty minisarja, joka ottaa hienosti huomioon pakolaisuuteen vaikuttavat inhimilliset tekijät. Sattuman sanelemat olosuhteet vaikuttavat paljon siihen, kuka saa parhaimmat kortit käteensä.  

Pienetkin tapahtumat voivat vaikuttaa ratkaisevasti tulevaisuuteen.

Ennakkokatselussa oli mahdollista nähdä vain sarjan kolme ensimmäistä osaa. Pelkästään niiden perusteella voi väittää, että kyseessä on harvinaisen korkeatasoinen sarja. Vakavaa aihetta on osattu käsitellä taitavasti myös huumorin kautta.

Henri Waltter Rehnström

X