Teksti:
Seuran toimitus

Siinä näkijä missä tekijä alk. su 12.2. klo 21.05 TV1

SARJA ALKAA Kommunismin perintöä on käytävä läpi. Kaksiosainen tv-elokuva Siinä näkijä missä tekijä tapailee ahtaalle puristettujen kommunistien tuntoja jatkosodan yhden valkoisen totuuden Suomessa. Sotateollisuuden keskuksessa Tampereella sattui runsaasti sabotaasia. Toisinajattelijoita seurataan Salmisen pariskunnan kautta (Tommi Raitolehto ja Saija Lentonen).

Ohjaaja Kari Paljakka on oikeassa täyttäessään roolit paikkakuntalaisilla – monet Tampereen Työväen Teatterista. Punasolun isähahmoa Jaska Lonkasta näyttelevä Juhani Niemelä on jäntevä linkki juurille. Hänen ensimmäisiä tv-töitään oli Pispala-sarja Moreeni (1972).

Esimerkiksi Seppo Paajanen ja Jyrki Mänttäri ovat tuoreempia kamerakasvoja. Näytteleminen toimii, paitsi Raitolehdon hummeripoikaelkeissä. Hannu Salaman kertojien värikästä kieltä on vaikea siirtää sarjaan.

Kolean epookin huipputoteuttajiin kuuluu hiljattain jussitettu leikkaaja Timo Linnasalo. Osa kohtauksista on silti irrallisia. Lopullinen rutistus jää vajaaksi.

Jussi Karjalainen

Lue lisää

Pearl Jam 20 ma 13.2. klo 21.05 Yle Teema

DOKUMENTTI Parikymmentä vuotta sitten Seattlesta tuli yhtäkkiä maailman rock-keskus. Tunnetuin  yhtye oli tietenkin Nirvana. Pearl Jam ei synnyttänyt samanlaista kansainvälistä hysteriaa, mutta Eddie Vedderin luotsaaman yhtyeen on arvioitu olleen Yhdysvalloissa 1990-luvun suurin rockbändi.

Pearl Jam oli Nirvanaakin enemmän yhtye, joka teki ”vaihtoehtorockista” valtavirtaa, niin että lajityypin nimestä alternative music tuli paradoksi. Ehkä keskeinen syy on se, että Pearl Jamin juuret olivat selvästi hard rockissa ja 1970-luvun riffittelyssä. Monien muiden seattlelaisten soundissa jylläsivät punk-vaikutteet.

Cameron Crowe oli 1980-luvulla rock-toimittaja Seattlessa. Vuonna 1992 hän teki Hollywoodissa ensimmäisen elokuvansa, nimenomaan Seattlen grunge-musamaailmaan sijoittuvan draaman Singles. Pearl Jam 20 -dokumentti on rakkaudella tehty, kattava ja yksityiskohtainen sukupolvitarina. Siinä intiimeiltä tuntuvat sekä bändiläisten muistot että ohjaaja Crowen oma näkökulma.

Monille Euroopassa Pearl Jam oli se yhtye, jonka keikan aikana Roskilden festivaaleilla vuonna 2000 syntyi esiintyjistä riippumattomista syistä yhdeksään kuolemaan johtanut kaaos. Toisaalta yhtye on saavuttanut oman sukupolvensa keskuudessa samanlaista asemaa kuin Bruce Springsteen aikanaan. Se taisteli reilumpien keikkalippuhintojen puolesta, vähävaraisempien asialla. Menestyksekkäät yhteiskiertueet Neil Youngin kanssa kertovat paljon siitä mielenmaisemasta, johon fanit Pearl Jamin sijoittavat: se on klassisinta americanaa.

Kalle Kinnunen

Jälki elämässä ma 13.2. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Hiljattain DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saanut Jälki elämässä nähdään tuoreeltaan myös televisiossa. Se kertoo neljän kidutuksen uhriksi joutuneen ihmisen tarinan.

Kebi, Serge, Musa ja Hector olivat kaikki dokumentin teon aikaan Suomessa. Hectorin kidutuskokemukset tapahtuivat 1970-luvun Chilen sotilasjuntan toimesta. Muiden tuoreemmista kokemuksista tarkkoja tietoja ei kerrota.

Uhrit kertovat kidutuksistaan lyhyesti, mutta niillä ei mässäillä. Kesken puheen hajoava ääni kertoo riittävästi. Vain harva kidutuksen uhri saa yhtä hyvää apua kuin dokumentin päähenkilöt, mutta helppoa ei ole heilläkään. Pisimmälle on päässyt Hector, jonka kärsimyksistä on jo aikaa. Muiden ongelmat ovat konkreettisia: ruokahalun puute, huoli läheisistä, tunteiden turtuminen ja itsemurha-ajatukset.

Dokumentin sumeat kuvat ja piilotetut kasvot luovat näkemykseltään terävän kuvan hajonneesta yksilöstä. Byrokratian rattaat rullaavat hitaasti. Yhden päähenkilön kohdalla järjestelmän päätös on masentava, toisen kohdalla suorastaan pöyristyttävä.

Onnimanni Liukkonen

Tehdas ke 15.2. klo 21.00 TV2

SARJA ALKAA Karjalan kunnailla -sarjan suositun esityspaikan perinyt Pirkko Saision Tehdas on tavallaan yksi Kakkoskanavan kyläsarja muiden joukossa. Henkilöitä yhdistää taloudellisesti tiukille joutunut Lehtosen kenkätehdas, paikallisessa omistuksessa oleva pikkukaupungin työllistäjä.

Karun humoristinen ja koskettava draama kertoo paljosta muustakin kuin duunista. Keväällä nähtävät 12 episodia keskittyvät hyvin erilaisiin elämäntilanteisiin, jotka yhdessä muodostavat isomman kertomuksen.

Avausjaksossa trukkikuski Marminen (Pentti Helin) kuulee lääkäriltä biologisesta kyvyttömyydestään tehdä lapsia. Mistä jälkikasvu oikein sai alkunsa? Vaitonaista vaimoaan syyttävä mies joutuu kohtaamaan myös toisen ongelmansa, joka on toisia tukahduttava halu olla aina äänessä.

Kuvauksia on tehty studiolavasteiden sijasta aidon oloisissa miljöissä. Tehtaan ensimmäinen ohjaaja Juha Lehtola käyttää niitä elokuvamaisen komeasti. Kaupan pakastealtaan eri puolilla seisovien miehen ja naisen kuva on tehokas avioliiton jäätymisen kiteytys. Kunnianhimoinen sarja alkaa vankalta pohjalta.

Lauri Lehtinen

Lue lisää

Rakastanut ja menettänyt alk. ke 15.2. klo 22.00 TV1

SARJA ALKAA ”En pärjää ilman Ritaa”, mies vaikeroi. Ei voi mitään, vaimo on kuollut ja Dave-isän on pidettävä nelilapsisesta perheestä joka päivä huolta.

Brittiläisen draamasarjan Single Father suomennos Rakastanut ja menettänyt on turhan runollinen. Nimi Yksinhuoltajaisä kuvaisi suorasukaista neliosaista sarjaa paremmin. Sarja yrittää herätellä erilaisia tunteita, mutta olennaisempaa on arkisuus.

Kun tiukka ja turvallinen opettajaäiti kuolee, ymmärtävän valokuvaajaisän pitää täyttää hänen paikkansa vanhemmuudessa. Ensimmäinen osa näyttää takaumilla, millaisesta puoli-idyllisestä elämäntilanteesta perhe lähtee muutokseen. On katkera seurata, kuinka turhaa Ritan on stressata tulevaa tenttiään, kun hän kuitenkin kuolee seuraavana päivänä.

Kuolema on sarjassa nihkeä, muuttava ja tyhjä asia. Se ei anna itkussavellomisen vapauttavaa tunnetta katsojalle. Sitä ei seuraa murhesinfonia vaan murojen syöminen, turhat keskustelut ikävien sukulaisten kanssa ja hapuilevat tunteet ystäviä kohtaan.

Doctor Who -scifisankariakin näytellyt David Tennant on parhaimmillaan mulkoillessaan ympäristöään lautassilmillään. Hän on heiluvan hiustöyhtönsä kanssa usein hukassa, ei mikään suuri johdattaja neljälle lapselle.

Näpsäkästi leikattu sarja siirtyy nopeasti viikkojen päähän. Se näyttää, miten etääntyvä kuolema vaikuttaa isän suhdehaluihin. BBC ei ole luvannut jatkoa sarjalle, sillä alkushokin jälkeen ihmissuhdekuviot käytetään loppuun nopeasti.

Tero Kartastenpää

X