Ukrainan aseiden kallis hinta on silmiä avaava dokumentti sodankäynnin mutkikkuudesta: ”Ostaisimme aseita vaikka itse Saatanalta”

Ukrainan aseiden kallis hinta -dokumentti käy läpi, miten aseet päätyvät sotilaiden käsiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ulkolinja: Ukrainan aseiden kallis hinta tarkastelee asemarkkinoita.

Ukrainan aseiden kallis hinta -dokumentti käy läpi, miten aseet päätyvät sotilaiden käsiin.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Ukrainan aseiden kallis hinta on hyvin silmiä avaava dokumentti sodankäynnin mutkikkuudesta. Pääpaino on poliittisessa ja diplomaattisessa työssä, joka käydään rintamalinjojen takana. Se on sotaa, jossa yksinkertaisia tai mustavalkoisia ratkaisuja ei ole olemassakaan.

Rynnäkkökiväärit, ilmatorjuntatykit, tankit ja ohjukset ovat tuttua kuvastoa sotaa käsittelevistä uutiskuvista. Mutta miten aseet oikein päätyvät sotilaiden käsiin? Tämäniltainen Ulkolinja havainnollistaa asian Ukrainan sodan kautta.

Prosessi on raskas, monimutkainen ja vaarallinen. Lännen apu on Ukrainalle tärkeää, mutta ei riittävää. Aseita pitää ostaa myös yksityisiltä toimijoilta ja pimeiltä markkinoilta. Muita vaihtoehtoja ei ole, sillä Venäjän tarjoama vastus on niin suuri.

”Ostaisimme aseita vaikka itse Saatanalta”, toteaa kansanedustaja Oleksandra Ustinova dokumentissa.

Kokonaan toinen kysymys on sitten se, kenen käsiin aseet kulkeutuvat sodan jälkeen. Terroristeille? Rikollisille? Miten tämä on estettävissä?

Ulkolinja: Ukrainan aseiden kallis hinta, torstai 18.4. klo 22.00, TV1

Lue myös: Lidian autossa -draamasarja pyrkii tekemään läpileikkauksen Ukrainan kansasta tässä ja nyt

X