Viattomuus-dokumentti perustuu itsemurhan tehneiden israelilaissotilaiden kirjeisiin ja päiväkirjoihin

Viattomuus kuvaa yhteiskuntaa, joka valmistaa lapsia jo pienestä pitäen isänmaata puolustamaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viattomuus-dokumentti näyttää, miten sota on läsnä israelilaisten arjessa lapsuudesta lähtien.

Viattomuus kuvaa yhteiskuntaa, joka valmistaa lapsia jo pienestä pitäen isänmaata puolustamaan.
Teksti:
Pertti Avola

Viime aikoina on seurattu paitsi sotaa Gazassa, myös Israelin ja Iranin välisiä ilmaiskuja. Guy Davidin vuonna 2022 valmistunut dokumenttielokuva Viattomuus tuo näiden tapahtumien taustalle toisenlaisen näkökulman. Davidi kertoo niistä nuorista israelilaissotilaista, jotka eivät kestäneet tilannettaan ja tekivät itsemurhan. 

Davidi kuvaa yhteiskuntaa, joka valmistaa lapsia jo pienestä pitäen sotapalvelukseen ja isänmaata puolustamaan. Israelissa poikien asevelvollisuus kestää kolme vuotta ja tyttöjen kaksi. Monet käyvät sen läpi ongelmitta, mutta kaikki eivät. 

Davidin kokoamista itsemurhan tehneiden sotilaiden kirjeistä, päiväkirjoista ja piirustuksista sekä vanhoista kotivideoista koostuu kuva nuorista, jotka kokivat menettäneensä oman elämänsä, että järjestelmä oli ottanut sen haltuunsa opettaakseen nuorista tappokoneita. Herkät nuoret eivät tätä kestäneet. He katsoivat vaihtoehdottomuuden olevan lopullista ja halusivat vain kadota. 

Jatkuva uhan alla eläminen on tehnyt Israelista militaristisen yhteiskunnan, jossa yhteisen edun puolesta toimimista pidetään itsestäänselvyytenä. Viattomuus kertoo vahvasti siitä, miten tällainen asenne vaikuttaa arkielämään ja etenkin aivan päinvastaisia unelmia elätteleviin nuoriin.

Viattomuus, perjantai 17.5. klo 21.05, TV1

Lue myös: Miten Lähi-itään saadaan rauha? Näin Hannu Juusola arvioi käänteitä – Israelin ja Palestiinan nykykonflikti juontaa juurensa 1800-luvulle asti

X