Näyttelijä Andrei Alén ei lannistunut lukihäiriöstään: ”Ehkä osaksi sen vuoksi päädyin tällaiselle alalle – luovuus ja taide sallivat keskeneräisyyden, joka tekee meistä ihmisiä”

Englannissa pitkään asunut Andrei Alén muuttaa rakkauden perässä Suomeen. Ralliautoilija Markku Alénin poika uskoo päätyneensä näyttelijäksi osin lukihäiriön ja ikävien koulumuistojen takia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Parhaimmillani olen silloin, kun saan toteuttaa itseäni", sanoo Andrei Alén.

Englannissa pitkään asunut Andrei Alén muuttaa rakkauden perässä Suomeen. Ralliautoilija Markku Alénin poika uskoo päätyneensä näyttelijäksi osin lukihäiriön ja ikävien koulumuistojen takia.
Teksti: Linda Martikainen

Ralliautoilija Markku Alénin poika Andrei Alén vastaa Tunnustan ja ennustan -juttusarjan kysymyksiin.

”Olen huolissani rallikuski-isästäni Markusta”

Tunnustan, että olen pienestä pitäen ollut kaikesta huolissani. Minulla on ollut jatkuva huolehtimisen tarve muista ihmisistä. Ehkä sen pohjalla on ollut tietynlainen menettämisen pelko.

Nykyään olen huolissani rallikuski-isästäni Markusta, joka ajaa edelleen kovaa. Hän täyttää helmikuussa 69 vuotta ja ajaa ikäisekseen aivan liian lujaa moottorikelkalla. Vauhti on hänelle selvästi asia, mitä hän ei vain voi jättää.

Itse harrastin nuorempana skeittausta ja lumilautailua. Sen kummemmin minulla ei ole viehätystä vauhdikkaiden lajien pariin toisin kuin isälläni. Näyttelijänä saan hullutella aivan tarpeeksi.

Lukiosta tuli selviytymisnäytelmä

Toivon, että tämän päivän kouluissa suhtaudutaan oppimisvaikeuksiin toisella tavalla kuin 1980-luvun lopulla. Muutin silloin Englannista Suomeen ja aloitin ala-asteen. Minulla on ollut poikkeuksellisen paha lukihäiriö pienestä asti. Suhtautuminen olisi voinut olla paljon kannustavampaa.

Minulle luotiin sellainen fiilis, että olisin ollut vähän tyhmä. Lukiosta tuli minulle selviytymisnäytelmä, jossa yritin vain tehdä parhaani ja kahlata suoritusten läpi.

Jos joku olisi puhunut minulle eri tavalla silloin, kun olin kahdeksanvuotias ja esitellyt minun vahvuuteni ja heikkouteni eri tavalla, olisin ollut loistava oppilas. Silloin vain sanottiin, että minä olen huono ja hyväksyin sen.

En halua osoitella sormella ketään, mutta muistan kun minut otettiin luokan eteen, ja muille oppilaille kerrottiin, että Andrei lähtee nyt erityisopetukseen. Luokkatovereiden käskettiin vilkuttamaan minulle hyvästiksi.

Ehkä osaksi lukihäiriön vuoksi päädyin tällaiselle alalle. Luovuus ja taide sallivat keskeneräisyyden, joka tekee meistä ihmisiä.

Takaisin Suomeen – ”Kaiken takana on nainen”

Muutan todennäköisesti alkuvuodesta Suomeen pysyvästi ja painavin syy siihen on tyttöystäväni. Kaiken takana on todellakin siis nainen. Tämä on paras mahdollinen elämänmuutos, ja on ihanaa, ettei minun tarvitse muuttaa tyhjään taloon.

Olen viihtynyt Lontoossa vuosikausia. Tulen aina rakastamaan sitä kaupunkia, mutta Suomessa asuvat kuitenkin ne tärkeimmät ihmiseni. Olen ollut pitkän aikaa ulkomailla, mutta sieltä ei ole tarttunut matkaan yhtään sydänystävää.

Olen ollut etäisyyden päässä kaikista tärkeistä ihmisistä kauan ja ikävöinyt heitä jatkuvasti.

En missään nimessä kadu vuosiani Lontoossa, mutta nyt on aika ottaa menetetty aika läheisten kanssa takaisin. Olen varma siitä, että menen sinne vielä takaisin. Helsingistä on sitä paitsi tullut vuosien saatossa maailman paras kaupunki. Olen tajunnut sen etäisyyden päästä.

En kaipaa elämääni extrajännitystä, vaan pidän tasaisemmasta, rauhallisemmasta arjesta, jollaista elän nykyään. Minulla ei ole vielä omia lapsia, mutta olen nyt aikuisiällä tajunnut, miten suuri merkitys meidän perheen koiralla, karvaisella perheenjäsenellä, aikoinaan oli minulle. Olin aika mahdoton teini, mutta koiran kanssa uskalsin äänettömästi keskustella asioista, joista muuten vaikenin. Sen takia olen innoissani koirasta, joka meillä nyt on.

”Olen todella intohimoinen ihminen”

Ennustan tai toivon, että tulevaisuudessa pystyisin tekemään vain niitä asioita, joita teen suurella intohimolla. Olen todella intohimoinen ihminen. Pystyn myös suoriutumaan, mutta parhaimmillani olen silloin, kun saan toteuttaa itseäni.

Tämä piirre on varmaan isältä peritty. Olemme faijan kanssa olleet etuoikeutetussa asemassa, kun olemme voineet tehdä työksemme omaa intohimolajia. Se on todella harvinaista.

Andrei Alén aikoo muuttaa takaisin Suomeen.

Andrei Alén aikoo muuttaa takaisin Suomeen. © Tiia Ahjotuli / Otavamedia

Toivottavasti vuosi 2020 on hyvällä tavalla vielä hullumpi kuin edellinen vuosi. On hämmentävää, miten paljon on taas ehtinyt tapahtua kaikilla elämänaloilla.

Työrintamalla on viritteillä kaikenlaista, mahdollisesti myös kansainvälisiä juttuja. Irlannissa kuvattu, Aku Louhimiehen ohjaama Rig 45 -sarja tulee maaliskuussa. Olen mukana myös Huone 301 -jännärissä. Sarjaa oli mahtava tehdä. Kuvasimme sitä muun muassa Kreikan Kosilla.

Joskus tuntuu, että kehtaako tätä työksi edes kutsua, kun hommat ovat niin hauskoja.

Lue myös: Andrei Alén hyppää uuden Roba-pomon rooliin ja suunnittelee muuttoa Briteistä: ”Todennäköisempää on, että muutan takaisin kuin että jään Lontooseen”

X