Anna-lehti: Anni Vuohijoki ei voi tarjota lapselleen pullantuoksuista arkea – ”Isä voi olla mukana, jos haluaa”

Anni Vuohijoki saa esikoisensa kesäkuussa. Lääkäri aikoi alun perin tulla vanhemmaksi yksin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anni Vuohijoki odotti äidiltään toisenlaista reagointia raskausuutiseen.

Anni Vuohijoki saa esikoisensa kesäkuussa. Lääkäri aikoi alun perin tulla vanhemmaksi yksin.
Teksti:
Anni Niittylahti

Lääkäri ja yrittäjä Anni Vuohijoki kertoo Anna-lehden haastattelussa, että oli valmistautunut tulemaan vanhemmaksi yksin. Aika keinohedelmöitykseen oli jo varattu, mutta Anni tulikin raskaaksi ensimmäisellä kierrolla ehkäisyn lopettamisen jälkeen.

Anni on avoimesti puhunut julkisuudessa avoimesta suhteestaan. Vauvansa isästä hän ei ole avautunut enempää, mutta paljastaa Annalle, että tämä aikoo olla mukana lapsen elämässä. Toive jaetusta huoltajuudesta tuli isältä vasta myöhemmin raskauden aikana.

”On lapsen oikeuksien kunnioittamista, että isä voi olla mukana, jos haluaa. On sitä parempi, mitä enemmän lapsella on rakastavia ihmisiä ympärillään.”

Raskauden jatkaminen ei ollut itsestäänselvyys

Anni Vuohijoki on tuntenut paineita äitiydestä ja kyseenalaistanut oikeuttaan tulla vanhemmaksi.

”Jo alkuraskaudesta tiesin, etten voi tarjota lapselle pullantuoksuista arkea. Pohdin, olenko riittävän hyvä ja oikeutettu tähän tilanteeseen, koska ajattelen perheestä tai äitiydestä niin eri tavalla kuin moni muu. Meihin on syvään juurrettu näkemys siitä, millainen on hyvä äiti.”

Alkuraskaus vei yöunet ja toi mukanaan ahdistusta. Anni tunsi olevansa yksin tunnemyrskyn keskellä. Vaikka lapsi oli toivottu, hän pohti myös vaihtoehtoa keskeyttää raskaus.

Äidin suhtautuminen pelotti Anni Vuohijokea

Äidilleen Teijalle Anni Vuohijoki kertoi raskaudesta vasta, kun oli päätöksestään aivan varma. Hän pelkäsi, miten Teija reagoisi uutiseen.

”Pelkäsin, että jos ihminen, jonka toivon tukevan minua, ei tuekaan”, Anni sanoo Annan haastattelussa.

Teijalla on konservatiivisemmat arvot kuin vapaamielisellä ja avarakatseisella tyttärellään. Hänen suhtautuminensa raskauteen oli loppujen lopuksi päinvastainen kuin Anni oli ajatellut.

”Odotin, että äidin suhtautuminen päätökseeni ei välttämättä olisi niin… Pehmeä. Olinhan päättänyt tehdä lapsen ilman ydinperhettä. Asuin mökissä Ivalossa yksinäni. Vaikka lapsella tulee olemaan kaksi huoltajaa – minä ja lapsen isä – en rakenna mitään perhemallia vaan rakennan vanhemmuuden.”

Sektio on sovittuna kesäkuulle, ja lapsen isä tulee olemaan synnytyksessä mukana. Teija ja Matti-isä aikovat tulla pian lapsen syntymän jälkeen tapaamaan lapsenlastaan.

Lue myös: Anni Vuohijoki odottaa esikoistaan – Sivallukset somessa menevät ihon alle: ”On arvuuteltu, mahdanko tietää, kuka on lapseni isä”

Ex-painonnostaja, lääkäri Anni Vuohijoen elämä muuttui, kun raskaustesti näytti positiivista.
X