Anna-lehti: Annika Saarikko ja Erkki Papunen tapasivat sokkotreffeillä: ”Tunsin, että haluan olla hänen kanssaan loppuelämäni”

Annika Saarikko ja Erkki Papunen ovat tukeneet toisiaan ensimmäisistä sokkotreffeistä lähtien. Ongelmitta he eivät ole kuitenkaan selvinneet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Perheen parhaita hetkiä ovat Annika Saarikon ja Erkki Papusen mielestä paljussa kylpeminen ja rauhalliset sunnuntaiaamut Oripäässä. "Arjessamme on niin paljon lähtemistä ja tulemista, että paikallaan olo tuntuu kaikkein arvokkaimmalta."

Annika Saarikko ja Erkki Papunen ovat tukeneet toisiaan ensimmäisistä sokkotreffeistä lähtien. Ongelmitta he eivät ole kuitenkaan selvinneet.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Valtiovarainministeri Annika Saarikko, 38, ja hänen puolisonsa Erkki Papunen, 41, pyörittävät pikkulapsiarkea kahden kodin välillä, pariskunta kertoo Anna-lehden haastattelussa. Arki vietetään Espoossa ja vapaat 100-vuotiaassa maalaistalossa Oripäässä.

”Meille on ollut suuri arvovalinta, että asumme kahdella paikkakunnalla enkä vain minä kulje kotien väliä. Minulle on tärkeää, että voimme jakaa päivittäisen arjen yhdessä”, Annika Saarikko sanoo.

Kahden paikkakunnan välillä liikkumiseen liittyy totta kai sähläämistä ja juuri nyt myös Annikan suuri työtaakka vaikuttaa perheen arkeen.

”Kun Annika on väsynyt ja stressaantunut, sanomista saattaa tulla, vaikka paistinlastojen asennosta. Riitelemme kuitenkin harvoin. En oikein jaksa sellaista”, Erkki Papunen kertoo.

Pariskunta yrittää olla kilpailematta siitä, kummalla on ollut vaikeampaa, pitkä ilta hankalassa hallituksen kokouksessa vai ilta väsyneiden lasten kanssa kotona.

”Olemme nelikymppisiä, aika väsyneitä ihmisiä. Tunnen usein riittämättömyyden tunnetta, niin töissä kuin kotonakin. Kanssani ei ole juuri nyt helpointa. Mutta Erkki on niin tyyni ja tasainen, että hänen rinnallaan minä voin ailahdella”, Annika sanoo.

Menettämisen pelko

Annikka Saarikko ja Erkki Papunen tapasivat sokkotreffeillä loppuvuodesta 2011. Yhteys löytyi heti ja juttu luisti monta tuntia.

”En ollut koskaan aiemmin kokenut tunnetta, että toisen kanssa oleminen voi olla niin mutkatonta ja luontevaa”, Annika kuvailee.

Annikalle ja Erkille oli molemmille selvää, että suhteeseen sitoudutaan täysillä, yhteenmuuttokin tapahtui vain muutaman kuukauden seurustelun jälkeen.

”Ymmärsin nopeasti seurustelumme aikana, että haluaisin olla hänen kanssaan aina. Pystyin puhumaan hänelle kaikesta. Annika on samaan aikaan monta asiaa: päämäärätietoinen, hauska, runsas ja lempeä”, Erkki kertoo.

Vuonna 2013, pari kuukautta pariskunnan kihlautumisen jälkeen, Annika sairastui vakavasti ja sai molemminpuolisen keuhkoveritulpan. Hän hakeutui sairaalahoitoon hengenahdistuksen vuoksi. Hoitamattomana sairastuminen olisi johtanut kuolemaan.

”Kokemus oli minulle henkisesti todella raju. Kun Annika sairastui, pelkäsin menettäväni hänet. Olimme jo aiemmin sopineet hääpäivänkin, mutta nyt luihini ja ytimiini tuli entistä syvemmin ajatus siitä, että haluan olla hänen kanssaan loppuelämäni.”

Annika Saarikko ja Erkki Papunen

Annika Saarikko ja Erkki Papunen Linnan juhlissa vuonna 2015. © Pekka Nieminen/Otavamedia

Yhdessä selviää mistä vaan

Annika toipui nopeasti. Elämän rajallisuuden kokemus oli kuitenkin iskeytynyt kasvoille ja näkyi vahvana menettämisen pelkona, kun Annika oli raskaana ensimmäistä kertaa vuonna 2014.

”Lupasin Erkille, etten itse googleta mitään oireita tai tuntemuksiani. Soitin hänelle ja kerroin aina kulloisenkin huoleni. Hän etsi aina tarvittavan tiedon netistä ja osasi kertoa rauhoitellen tyynnyttävät vastaukset”, Annika kertoo.

Annikan ja Erkin toinen lapsi syntyi vuonna 2019. Annika jäi silloin vuoden mittaiselle vanhempainvapaalle tiede- ja kulttuuriministerin tehtävistä.

”Toivon, että olen omalla esimerkilläni voinut osoittaa, että äitiys ja ura eivät sulje toisiaan pois.”

Annika ja Erkki ovat pyörittäneet perhettään alusta asti tasa-arvoisena tiiminä. Kumpikin vanhempi kelpaa, jos jompaakumpaa lasta sattuu tai tulee hätä.

”Kun on tiukka vaihe elämässä, ajattelen usein Erkin äitiä. Hän kasvatti sokeana yksinhuoltajana kaksi lasta hienoiksi aikuisiksi. Meitä on sentään kaksi, selviämme ihan mistä vaan.”

Lue myös: Annika Saarikko on etuoikeutettu 2020-luvun naisena – Naistenoikeuksien puolesta taistelleet edeltävät sukupolvet eivät unohdu

X