Anna-lehti: Vaikuttaminen on Janina Fryn suuri intohimo, vaikka hän ei eduskuntaan vielä päässytkään: ”Kun on avannut pelin ulkonäön avulla, voi myöhemmin olla vaikeaa tulla otetuksi vakavasti”

Janina Fry kertoo Annassa henkilökohtaisista kokemuksistaan, jotka innoittivat häntä politiikkaan pyrkimisessä. Politiikan lisäksi hän haluaa tulevaisuudessa suunnitella kestäviä vaatteita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Janina Fry kertoo Annassa henkilökohtaisista kokemuksistaan, jotka innoittivat häntä politiikkaan pyrkimisessä. Politiikan lisäksi hän haluaa tulevaisuudessa suunnitella kestäviä vaatteita.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Yrittäjä ja muotisuunnittelija Janina Fry, 45, kertoo Anna-lehdessä politiikkaan lähtemisensä syistä ja kokemistaan vaikeuksista. Hän oli kevään eduskuntavaaleissa RKP:n ehdokkaana Uudellamaalla, mutta ei tullut valituksi.

Se ei kuitenkaan lannistanut häntä, vaan hän sai vaaleista uutta energiaa. Fryn syyt lähteä mukaan politiikkaan ovat osin henkilökohtaisia.

”Olen itse tähän mennessä selvinnyt niin monesta pahasta, että haluan antaa hyvästä takaisin. Haluan kantaa korteni kekoon, jotta tämä maailma ja maa olisi kaikille parempi paikka elää.”

Vaikeudet inspiroivat politiikassa

Janina Fryn inspiraationa vaikuttamiseen on myös se, että hän ei halua jättää käyttämättä kokemusta, jonka on saanut äitinsä ja isänsä saattohoidon aikana.

”Mietin usein, että kuka taistelee niiden potilaiden puolesta, jotka eivät itse jaksa tai joilla ei ole huolehtivia omaisia.”

Äitinsä kuoltua rintasyöpään Fry meni tarkistuttamaan rintansa. Häneltä löydettiin rinta- ja munasarjasyövälle altistava BRCA2-geenivirhe. Fry on poistattanut molemmat rintansa isoissa ja pitkän parantumisen vaatineissa leikkauksissa. Tilalle on tehty uudet rinnat selästä otetusta lihaskudoksesta.

”Muistin äitini vaikean loppuajan. En miettinyt enää rintojeni kokoa, vaan tein kaiken lasteni tähden, jotta pysyn täällä heitä varten vielä mahdollisimman pitkään.”

Janina tietää kokemuksesta, että Suomessa on tarjolla korkeatasoista erikoissairaanhoitoa. Siihen pääseminen kestää kuitenkin joskus liian kauan, ja joskus sitä pitää myös jaksaa itse vaatia.

On vaikeaa tulla otetuksi vakavasti

Janina Fry on muotisuunnittelija, ja hänen mallistonsa vaatteita on ollut myynnissä jo 12 vuotta. Alun perin hän tuli kuitenkin tunnetuksi kauneuskilpailuista. Sen hän kokee osittain haitallisena mahdollisen poliitikon uran kannalta.

”Kun on avannut pelin ulkonäön avulla, voi myöhemmin olla vaikeaa tulla otetuksi vakavasti.”

Enää hän ei lähtisi kauneuskilpailuihin.

”Ihmisen mittaaminen ulkonäön perusteella ei ole enää arvojeni mukaista.”

Lastensa kanssa keskustellessa Janina Fry huomaa, miten paljon ajat ovat muuttuneet sen jälkeen, kun hän tuli tunnetuksi.

”Juttelin heidän kanssaan missikisoista. He eivät voineet mitenkään ymmärtää, että kilpaillaan siitä, kuka on kaunein. ’Ihan urpoo’, lapset sanoivat.”

Tulevaisuudessa kunnallisvaalit ja kestävät vaatteet

Jatkossa Fry haluaa pyrkiä uudelleen mukaan politiikkaan. Hän harkitsee ehdokkuutta kahden vuoden päässä häämöttävissä kunnallisvaaleissa.

Politiikan lisäksi hän haluaa kehittyä vaatesuunnittelijana. Erityisesti kestävyys kiinnostaa häntä.

”Mietin koko ajan, miten voisimme tehdä mahdollisimman vastuullisesti hyviä vaatteita. Tavoittelen tuotteita, jotka kestävät aikaa.”

Fry haaveilee myös vintage-henkisestä mekkomallistosta. Hän toivoo, että se voitaisiin valmistaa Suomessa tai ainakin lähialueella.

X