Beatles oli aikansa kohubändi – Naiset kirkuivat ja monet paheksuivat!

Beatlesin suosio ampaisee täyteen vauhtiin Liverpoolin Cavern Clubilta. Manageri Brian Epstein on istuttanut rumpaliksi Ringo Starrin vuonna 1962. Nelikon maailmanvalloitus alkaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

The Beatles oli aikansa kohubändi, jonka edessä naiset kirkuivat ja jota monet paheksuivat.

Beatlesin suosio ampaisee täyteen vauhtiin Liverpoolin Cavern Clubilta. Manageri Brian Epstein on istuttanut rumpaliksi Ringo Starrin vuonna 1962. Nelikon maailmanvalloitus alkaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Miksi Beatles nousi niin suosituksi? Se on tuhannen taalan kysymys myös Turun yliopiston musiikkitieteilijän, Beatlesista väitelleen tohtori Yrjö Heinosen mielestä.

”On selvää, että yhtyeen jäsenten on täytynyt osata säveltää ja kirjoittaa jotain myös oikein. On puhuttu oikeasta ajasta ja paikasta sekä siitä, että presidentti J.F. Kennedyn salamurhan jälkeen USA:ssa oli syntynyt tyhjiö jonkun täytettäväksi.”

Cavern Clubin kuva on aiemmin julkaisematon otos elokuvasta Eight Days a Week – The Touring Years. Kuvassa soittavat George Harrison (vas.), Paul McCartney, Ringo Starr ja John Lennon.

BeatlesStill02

Ron Howardin ohjaama dokumenttielokuva keskittyy Beatlesin nostattamaan massahysteriaan eli beatlemaniaan. Se näkyy ennen esittämättömissä konserttitaltioinneissa, jotka tehtiin vuosina 1962–1966 Englannissa ja USA:ssa.

Oliko Beatlesin suosion takana se harvinainen sattuma, että samaan yhtyeeseen olivat osuneet toisiaan täydentävät sielunveljet, joita etenkin alussa johdattaa Lennon-McCartney- niminen lauluntekijäkaksikko?

”Oikein”, dosentti Heinonen vastaa. ”John ja Paul kynäilivät alkuun sellaiset hitit kuin Please Please Me, From Me to You, She Loves You ja I Want To Hold Your Hand. Erityisesti kaksi jälkimmäistä räjäyttivät pankin.”

Oheinen kuva kiteyttää paljon Beatlesin koko kaaresta. Kysymys kuuluu aiheellisesti, kuinka kauan arjelle vieras hotellielämä voisi jatkua.

Yhteistyötä

GettyImages-3436749

Kuva on otettettu Lontoossa vuonna 1964, jolloin Paul (vas.) ja John ovat singahtaneet maailmanmaineeseen ja Beatles-yhtye on käsite. Sanotaan, että Johnin ja Paulin erilaisuuksista kasvoi lyömätön kokonaisuus.

”En kuitenkaan korostaisi liikaa eroja Johnin ja Paulin välillä. Tyydyn sanomaan, että Paul oli vahvempi melodikko, John harvinaisen osaava sanoittaja, lyyrikko, mutta myös taitava muusikko. Kummallakin oli vahvasti taustaa mustassa rock’n rollissa”, Heinonen sanoo.

Hymypoikia

GettyImages-3226412

Tällaisena muistetaan Beatles vuosimallia 1963. Heitä markkinoidaan pitkätukkaisina vallankumouksellisina, jotka kaikesta huolimatta ovat mukavia hymypoikia.

Todellisuudessa heidän pitkät hiuksensa ovat perua jo Hampurin ajoilta, eksistentialistien taidepiireistä.

Kuvassa Paul (vas.), Ringo, George ja John. Monien asiantuntija-arvioiden mukaan Beatlesin levyjä on myyty maailmassa ennätykselliset lähes tai yli miljardi kappaletta. Yhtyeen albumeilla on myös ollut Iso-Britanniassa 15 myyntilistojen ykköspaikkaa, mikä sekin merkitsee alan rikkomatonta ennätystä.

Hysteriaa!

GettyImages-97256677

Hysteerisesti kirkuvat amerikkalaisfanit täyttävät New York Cityn Shea-stadionin Beatles-kiertueella vuonna 1965. On sanottu, että Beatlesit turhautuivat tästä elämöinnistä. He eivät kuulleet metelin läpi edes omaa soittoaan ja lauluaan.

Beatles-ritarit

GettyImages-2638882

Tätä kuvaa ei ole lavastettu Beatles-elokuvia varten, vaan tilanne on elävästä elämästä Buckinghamin palatsin edustalta Lontoossa vuodelta 1965. Poliisit saavat rehkiä ankarasti suojellakseen kuningatar Elisabet II:ta ja Beatlesia faneilta. Samaan aikaan kuningatar nimittää palatsissaan muusikot ritareiksi. Arvonnousu noteerataan kaikkialla maailmassa.

GettyImages-56289201

Vuonna 1966 sattumalta napattu hetki ruokailutauolta, kun tehdään I Feel Fine -singlen promootiokuvauksia. Perinteistä fish and chips -brittiateriaa syövät lattialla istuen Ringo (vas.) ja John sekä seisten Paul takanaan George.

GettyImages-3280201

Fab Four – Ringo ja George yläpuolellaan Paul ja John – siirtymässä junalla kohti uutta paikkakuntaa Euroopan matkalla vuonna 1966. Kaikki on vielä aika hyvin.

Rockhistoriaa – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

GettyImages-85242876

Vuonna 1967 Beatlesista tulee oman suosionsa vanki. Vielä se ei kuitenkaan estä yhtyettä tekemästä ja levyttämästä musiikkia.

Kun kiertueet ja konsertit on jo lopetettu, ilmestyy uusi albumi. Se on kumouksellisesti yhteen sidottu kokonaistaideteos Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Moni kehuu sitä parhaaksi pop- ja rockhistoriassa.

Onko niin, Beatles-tohtori Heinonen?

”Riippuu tietysti päivästäkin, mikä on paras. Onhan Beatlesin albumeista todettu, että lp-levyistä Revolver on kaksi kertaa parempi kuin Rubber Soul – sekin parhaaksi mainittu – mutta että Sgt. Pepper on vielä kaksi kertaa parempi kuin Revolver ja Rubber Soul yhteensä.”

”Ei tule unohtaa myöskään yhtyeen ensimmäistä kypsää kokoelmaa, A Hard Day’s Nightia, joka oli kauttaaltaan Lennon-McCartneyn käsialaa. Tai Abbey Roadia; sehän jäi vuodelta 1969 Beatlesin viimeiseksi yhteisäänitykseksi.”

Radikaalia

GettyImages-73874340

Vähitellen Georgen ja Ringon osuudet Beatlesin tuotannossa kasvavat. George on lumoutunut intialaisesta musiikista. Hän kertoo Intian kulttuurista ja transsendenttisesta mietiskelystä myös bändikavereilleen.

Seuraa jonkinasteinen hurahdus, ja kuten kuva kertoo, koko Beatles-nelikko vaimoineen ja ystävineen kokoontuu Intian Rishikeshissä gurunsa Maharishi Mahesh Yogin (keskellä) jalkojen juureen.

”Intialaisgurun valta yhtyeeseen korostui manageri Brian Epsteinin yllättävän kuoleman jälkeen. Mahareshin vaikutus Beatlesiin oli monin tavoin epäedullinen. Ensin jalkojen juuresta poistui Ringo, vähitellen myös muut.”

Myös tuottaja George Martin, josta jo puhutaan ”viidentenä beatlena”, suhtautuu Mahareshi-vouhotukseen kriittisesti. Hän on ennen kaikkea musiikkimies – ja nerokas sellainen. Hänen osuuttaan Beatlesin menestystarinassa on aiheellisesti korostettu.

”Alkuaikoina Martin päällepäsmäröi levyjen sävellajit ja äänenvärit. Korostaessaan kappaleiden aloitusten ja lopetusten tärkeyttä hän tähdensi, että levyn ensimmäiset viisi sekuntia ovat ratkaisevia. Siksi niiden soundi ja rytmi ovat niin tärkeitä”, Heinonen sanoo.

John Lennon elää legendana

GettyImages-596428223

John Lennon (1940–1980) kuvattuna soittamassa huilua Intiassa vuonna 1968. Kaksitoista vuotta myöhemmin hänet murhataan.
Mutta legenda elää.

Joutsenlauluja – Let it Be nousee listaykköseksi kun Beatles hajoaa

GettyImages-3208901

30.1.1969 Beatles yllättää jälleen. Vaivihkaa yhtye kiipeää Apple-yhtiönsä katolle keskellä Lontoota ja alkaa soittaa. Kaduilla syntyy kaaos, kun tajutaan mitä on tapahtumassa. Poliisi valpastuu. Vuosia esiintymättä ollut Fab Four soittaa taas, tekee yllätys- ja ilmaiskonsertin!

Katolla kitaraa soittaa yhtyeen jäsenistä kuvassa taaimmaisena musisoiva George Harrison (1943–2001). Rummuissa Ringo (vas.), bassossa Paul, toisessa kitarassa John.

Seuraavana vuonna 1970 Beatles hajoaa lopullisesti. Se ei ole enää suuri yllätys. Vähän sen jälkeen julkaistaan albumi Let It Be. Se nousee listaykköseksi.BeatlesStill05

Lue myös: Paul McCartneyn muistelmat paljastavat tarinat The Beatlesin biisien takana – Kuinka hittikappale Yesterday syntyi?

X