Anna-lehti: Erja Häkkinen on tyytyväinen, että tuli vanhemmaksi vasta 39-vuotiaana – ”Ikä ja elämänkokemus tekivät minusta itsevarmemman äidin”

Erja Häkkisen elämä on muutoksessa, kun lapset ovat muuttaneet kotoa pois.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erja Häkkisen nuorempi lapsi muutti syksyllä omilleen.

Erja Häkkisen elämä on muutoksessa, kun lapset ovat muuttaneet kotoa pois.
Teksti:
Anni Niittylahti

Erja Häkkinen kertoo Anna-lehden haastattelussa, kuinka näkee vain hyviä asioita siinä, että tuli äidiksi vasta 39-vuotiaana.

Erjalla ja hänen ex-miehellään formulatähti Mika Häkkisellä on kaksi yhteistä lasta: 23-vuotias Hugo sekä 18-vuotias Aina. Pariskunta erosi vuonna 2008.

”Ikä ja elämänkokemus tekivät minusta varmasti läsnäolevamman ja itsevarmemman äidin kuin mitä olisin ollut kymmenen vuotta nuorempana”, Erja sanoo Annalle.

Ennen lapsien syntymää Erja ehti reissaamaan Mikan mukana ympäri maailmaa formulakisoissa sekä tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja kulttuureihin. Hän kuvaa reissuvuosia kouluksi, josta on ikuisesti kiitollinen, mutta sanoo rauhoittumisen perhearkeen olleen ihanaa.

”Nuoruuden kiivain temperamenttini oli jo siinä vaiheessa pehmentynyt. Pitkäjännit­teisyyttä ja kärsivällisyyttä oli tullut lisää. Ymmärrystä siitä, että jalan polkeminen ei auta, jos jokin menee pieleen – oleellisem­paa on pysähtyä pohtimaan omia tekojaan ja miettiä, mitä itse on tehnyt väärin.”

15 vuoden etäsuhde

Erja Häkkinen on ollut 15-vuotta etäsuhteessa Mika Karttusen kanssa. Erja viihtyy Etelä-Ranskassa, kun miesystävä puolestaan asuu Suomessa. Erjan mukaan pari ei kaipaa etäsuhteeseen muutosta.

”Olemme tyytyväisiä elä­määmme näin”, hän sanoo Anna-lehdelle.

Hugo ja Aina ovat alusta saakka tulleet toimeen äitinsä uuden miehen kanssa. Hänet lapset tapasivat ensimmäistä kertaa lomamatkalla Espanjassa Erjan ja Mika Häkkisen erottua.

”Kysyin silloin Ainalta ja Hugolta, tuntuisiko heistä pahalta, että äidin elämässä olisi uusi mies. Pikkuinen Hugo vastasi napa­kasti: ’Äiti, sehän on sinun asiasi.’”

Isoäiti ei koskaan ehtinyt tavata lapsenlapsiaan

Erja Häkkisellä on erityisesti omasta lapsuudestaan jäänyt mieleen ympyröivä turvallisuus. Hän on halunnut välittää saman tunteen myös omille lapsilleen.

”Tiesin, ettei kukaan koskaan jättäisi minua yksin. Sitä samaa ajatusta olen halunnut jatkaa myös omille lapsilleni. Toivon heidän tietävän, että olen aina täällä heitä varten”, hän kertoo Annalle.

Erja vertaa, kuinka erilaisissa olosuhteissa hän itse on viettänyt lapsuutensa verrattuna Ainaan ja Hugoon. Aina ja Hugo kasvoivat Monacossa käyden yksityiskouluissa, kun taas Erja varttui 60- ja 70-luvun Inkeroisissa.

Erjan äiti oli kuollessaan syöpään kymmenen vuotta nuorempi kuin Erja itse tällä hetkellä.

”Erityisesti tässä iässä ymmärrän, miten nuori hän oli joutuessaan lähtemään.”

Erjalle nousee pala kurkkuun joka kerta, kun hän miettii, ettei äiti tavannut koskaan lapsenlapsiaan. Hän kertoo myös kaipaavansa keskusteluja tämän kanssa.

Erja Häkkinen iloitsee, että Aina-tytär lähtee opiskelemaan taidetta Pariisiin. Tytär on kiinnostunut kaikesta designista aina vaatesuunnitteluun asti. Luovuus on periytynyt, sillä Erjan molemmat vanhemmat olivat taiteellisia ja muusikkoja perheessä on ollut aina. Erjalla itsellään taide ja musiikki olivat koulussa myös kymppejä.  <span class="typography__copyright">© Kamila Realini-Ansiau</span>
Erja Häkkinen iloitsee, että Aina-tytär lähtee opiskelemaan taidetta Pariisiin. Tytär on kiinnostunut kaikesta designista aina vaatesuunnitteluun asti. Luovuus on periytynyt, sillä Erjan molemmat vanhemmat olivat taiteellisia ja muusikkoja perheessä on ollut aina. Erjalla itsellään taide ja musiikki olivat koulussa myös kymppejä. © Kamila Realini-Ansiau

Lue myös: Erja Häkkinen on uuden edessä, mutta ei pelkää tulevaa: ”Elämänmuutokseni tulee olemaan valtava”

X