Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki aikoo eläköityä ja myydä Uuraisten hallin viiden vuoden kuluttua: ”Nyt on semmoinen vainu, että ostettu tavara pitää muuttaa äkkiä rahaksi, ettei sen arvo romahda”

Heli ja Aki Palsanmäki eivät aio jäädä katsomaan alan kehitystä loputtomiin. Kun Aki täyttää 55 vuotta, he aikovat tehdä elämänmuutoksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heli ja Aki pitävät juhannusviikon lomaa ja viettävät sen kotona. ”Juhannus on rauhoittumisen aikaa”, sanoo Aki.

Heli ja Aki Palsanmäki eivät aio jäädä katsomaan alan kehitystä loputtomiin. Kun Aki täyttää 55 vuotta, he aikovat tehdä elämänmuutoksen.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppainen

Tarjolla kerrostalokaksion irtaimisto: parisänky, sohvakalusto, kirjahylly ja keittiön pöytä tuoleineen. Puolalainen kahviastiasto, englantilaiset mukit ja venäläiset kristallipikarit. Espanjasta ja Kreikasta tuodut koriste-esineet.

Suomen huutokauppakeisarina tunnettu Aki Palsanmäki puistelee päätään.

”Hurjalta se tuntuu, mutta omaiset joutuvat maksamaan siitä, että tyhjennämme ja siivoamme myyntikuntoon vain käyttötavaroita sisältävän kerrostalokaksion tai -kolmion. Tavallisesta kuolinpesästä tuleva tavara ei tahdo kelvata kenellekään.”

Huutokaupassa vain antiikki- ja designhuonekaluilla on jälleenmyyntiarvo.

Kristallikruunujen aika on ohi. Yli kolme vuotta vanhat, sähkökäyttöiset kodinkoneet kannattaa kiikuttaa suoraan pienjäteasemalle.

Mitkä kodin tavarat voi muuttaa rahaksi?

Yöpöydät menneisyyttä

Kirjahylly, jonka keskiosassa olevan baarikaapin takaseinän peili moninkertaisti sinne sijoitetut kristallilasit, oli monen kodin ylpeys 70-luvulla.

”Kirjahyllyt maksoivat silloin jopa 10 000 markkaa ja se oli valtava summa. Omilla tienesteillään sellaisen ostaneiden on ehkä vaikea ymmärtää, että ehjänäkin se on tänä päivänä kaatopaikalle menevä tuote”, Aki sanoo.

Taannoin Aki ja vaimo Heli kiertelivät huonekalukaupoissa. Kirjahyllyjä ei ollut montaa esillä.

”Sellaista ei haluta enää koteihin.”

Heli ja Aki Palsanmäki

Aki suunnittelee lopettavansa työnteon kesäisiä meklauskeikkoja lukuunottamatta viiden vuoden kuluttua. Hän haaveilee talvista Espanjassa, Heli lounasravintolan perustamisesta. ”Tykkään peruskotiruoasta, joten perinteisellä lihapullat ja muusi -linjalla mentäisiin.” Tommi Tuomi / Otavamedia

”Tulevaisuudessa kaupaksi käyvät tuotteet, jotka muistetaan omasta lapsuudesta”

Palsanmäille tarjotaan enemmän yksittäisiä tuotteita kuin kokonaisia irtaimistoja. He ottavat tuotteita myös prosenttimyyntiin, jolloin veloitus on 33 prosenttia toteutuneesta hinnasta.

Kannattaako myydä irtaimisto vai sen tavarat yksitellen? Päätökseen vaikuttaa, haluaako päästä kerralla kaikesta eroon vai parhaan mahdollisen hinnan.

”Yksitellen myymällä tienaa enemmän, mutta toisaalta tavaroita voi jäädä roikkumaan vuosikausiksi.”

Palsanmäet ovat maksaneet enimmillään kuolinpesästä 6 500 euroa, jonka lisäksi he siivosivat asunnon myyntikuntoon.

”Hinnan määrittivät kaksiossa olleet antiikki- ja hopeaesineet sekä kunniamerkit.”

Moni tekee virheen siivotessaan kuolinpesästä tai myynti-irtaimistosta omasta mielestään arvottomat tavarat roskiin ennen kuin pyytää arviota asiantuntijalta.

”Äskettäin eräs tuttava löysi lasinkeräyksestä Helena Tynellin suunnittelemia Aurinkopulloja”, kertoo Heli.

Aurinkopullo ja Martta Wendellin postikortteja

Palsanmäkien tuttava löysi lasinkeräyksestä pois heitetyn Aurinkopullon. ”Mitään ei kannata heittää pois ennen kuin on saanut asiantuntijan arvion.” Keräilijät ostavat myös Martta Wendellin postikortteja. Tommi Tuomi / Otavamedia

Palsanmäkien huutokauppahallin ikkunalla on taidemaalari Torsten Heickellin signeeraama rantamaisema.

”10 vuotta sitten siitä olisi saanut helposti 300–400 euroa, nyt myyntihinta on alle sata euroa. Entä ostaisiko kukaan sitä 10 vuoden päästä? Veikkaan, että ei”, toteaa Aki.

Hän ennustaa, että huutokauppa-ala tulee muuttumaan merkittävästi tulevaisuudessa.

”Nyt on semmoinen vainu, että ostettu tavara pitää muuttaa äkkiä rahaksi, ettei sen arvo romahda. Tulevaisuudessa kaupaksi käyvät tuotteet, jotka muistetaan omasta lapsuudesta. Tämän päivän 10-vuotias ei ole nähnyt Arabian Kesäkukka-kahvikuppia, joten ei osaa niitä kaivata aikuisenakaan.”

Eläkepäiville 55-vuotiaana Espanjaan

Heli ja Aki eivät aio jäädä katsomaan alan kehitystä loputtomiin. Uuraisilla oleva huutokauppahalli ja sen yhteydessä oleva koti myydään viiden vuoden kuluttua, jolloin Aki täyttää 55 vuotta.

”Jään silloin eläkkeelle. Ostamme rivitalon päätyasunnon ja ehkä toisen kodin Fuengirolasta, Espanjasta, missä vietämme talvet”, Aki sanoo.

Ja lisää: ”Pitäähän haaveita olla, mutta ajatukset voivat matkan varrella muuttua.”

 

Lue lisää aiheesta printti-Seuran suuresta juhannusnumerosta.

Kuvausvaatteet: Akin paita ja housut Aleksi 13. Helin pusero Crazy.

X