Ismo Alanko, 62, ei luovu toiveikkuudesta: ”Haluan uskoa ihmisestä hyvää – välillä joutuu pettymään raskaasti”

Ismo Alangon uusi Me olemme ihme -albumi on valoisampi kuin muusikon aiemmat. Tässä ajassa on syytä olla tiedostava, mutta optimistinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ismo Alanko myöntää tekevänsä ratkaisunsa tunteella, mutta sanoo pyörittävänsä niitä sen jälkeen järjellä.

Ismo Alangon uusi Me olemme ihme -albumi on valoisampi kuin muusikon aiemmat. Tässä ajassa on syytä olla tiedostava, mutta optimistinen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Muusikko Ismo Alanko, 62, pitää itseään tunneihmisenä, mutta myöntää olevansa kova spekuloimaan.

”Teen kaikki isot päätökset tunteella, vaikka jään vatvomaan ja pyörittelen niitä helvetisti järjellä. Ennen lopullisen vastauksen antamista käyn asian läpi monelta kantilta, mutta lopputulos on aina se, mihin olin alun perin päätynyt.”

Alanko sanoo, että musiikin tekemisessä kyse on aina tunteesta. Siitä syystä hän ei usko absoluuttisesti hyvään tai huonoon musiikkiin: laulu voi olla huonosti soitettu tai laulettu, mutta silti se voi koskettaa ja vedota tunteisiin.

”Kokoonpanoni ovat vaihtuneet aika paljon, vaikka harvoin on mitään järkeä hylätä täysin toimivaa konseptia. Ensimmäisen kerran se tapahtui ollessani 21-vuotias, kun Hassisen Kone lopetti huipulla kahden ja puolen vuoden jälkeen. Tuntui, että olin loppu ja oli pakko tehdä jotain muuta. Sama on toistunut urallani usein.”

Ismo Alanko on huolissaan luontokadosta ja ihmisten väkivaltaisesta suhtautumisesta omaan elinympäristöönsä. © Kaisa Rautaheimo / Kuvaryhmä / OM-media

Luontokato on mielessä päivittäin

Myös laulujen tekemisessä Ismo Alanko menee tunne edellä. Säveltäminen syntyy fiilispohjaisesti improvisoiden. Musiikin tunnelmaan päästyään Alanko katsoo, minkälaisia sanoja hänestä tulee ulos sen musiikin kutsumana.

”Sen jälkeen lähden kirjoittamaan sanoja ilman mitään ideaa. Kun teksti alkaa virrata, kirjoittaminen muuttuu älylliseksi prosessiksi. Toki, joskus se voi olla alusta loppuun puhdasta tajunnan virtaakin.”

Usein Alangolla on ollut selvä idea siitä, minkälaisen albumin hän haluaa seuraavaksi tehdä. Joskus syntyy kappaleita, jotka eivät istu suunniteltuun kokonaisuuteen. Silloin kappale saattaa ilmestyä vasta seuraavalla levyllä.

Niin kävi esimerkiksi laululle Kasvien valtakunta, joka ilmestyi vasta Alangon helmikuussa julkaistulla albumilla Me olemme ihme.

”Uusimpaan levyyn se istahti täydellisesti. En ajatellut luontoaiheita etukäteen, mutta ehkä teema kutsui luoksensa. Luontokatoon ja ilmastonmuutokseen liittyvät asiat ovat olleet mielessä päivittäin.”

 ”Olen läpeensä kaupunkilainen”

Ismo Alanko kertoo, että hänen luontosuhteensa on ristiriitainen. Hän asui elämänsä ensimmäiset 25 vuotta Joensuun keskustassa.

”Olen läpeensä kaupunkilainen. Luontosuhde muodostui, kun asuimme alkeellisissa ja primitiivisissä oloissa kesämökillä kolme kuukautta vuodesta.”

Alanko sanoo, että ei ole viettänyt luonnossa hirveästi aikaa, mutta sanoo aina saaneensa siitä ”kiksejä”.

”En ole eräretkeilijä tai luontoharrastaja, vaan tavallinen kaupunkilainen, joka on välillä törmännyt luontoon ja ihmetellyt, että onpa täällä hienoa, saaden siitä elämyksiä.”

Muusikko kertoo muuttaneensa pari vuotta sitten luonnon keskelle. Hän kuvaa sitä vallankumoukselliseksi asiaksi itselleen.

”Linnut laulavat, kun avaan aamulla oven. Jänikset, oravat ja peurat pyörivät pihalla. Siellä on niin paljon muutakin elämää, kuin vain ihmisten. Tietysti olen aina kaupungissa asuessani tiedostanut, että eläimiä on olemassa, mutta ne eivät ole olleet läsnä.”

Alanko on kokenut lapsuudenkesistään lähtien suurta yhteyttä luonnon kanssa.

”Se on ollut lohtua tuova ajatus, ehkä eräänlainen uskonnon korvike tai filosofia. Minusta on järjetöntä, kuinka väkivaltaisesti suhtaudumme elinympäristöömme.”

Ismo Alanko kertoo rentoutuvansa saunan ja avannon parissa. Alanko kuvattuna Corona-baarissa vuonna 2015. © OM-arkisto

Optimismin korostaminen tärkeää

Alanko toteaa, että Me olemme ihme on valoisampi levy, kuin monet hänen aiemmistaan. Alangosta tuntuu tärkeältä tuoda tässä ajassa esiin optimismia, koska niin moni asia maailmassa on niin huonosti.

”Pitää olla tiedostava, tiedostaa samalla, että maailmassa on myös paljon kauneutta ja hyvyyttä. Jos niiltä sulkee silmänsä, menettää toivonsa, eikä ole mitään syytä pyrkiä parempaan.”

Ismo Alanko sanoo olevansa optimisti oman elämänsä pienemmässä mittakaavassa.

”Haluan uskoa ihmisestä hyvää, mutta välillä joutuu pettymään raskaasti. En ole hirvittävän optimistinen, jos ajatellaan ihmiskuntaa ja sen tulevaisuutta. Uskon, että jonkun katastrofin kautta mennään.”

Alanko kertoo olevansa huolissaan tulevaisuudesta – seuraahan hän joka päivä uutisia. Käsittämätöntä sotaa käydään noin lähellä Euroopassa ja Venäjä on karmeassa jamassa huonoine ihmisoikeustilanteineen.

”Ihmiset ovat kyllä hulluja”

Sota vaikuttaa kaikkeen. Ismo Alanko on myös havainnut, että siihen, kuinka ihmiset suhtautuvat väkivaltaan.

”Masennuin, kun jossain keskusteluohjelmassa puhuttiin, miten hyvin sotateollisuudella menee. Ajateltiin, että suomalaisten pitäisi päästä osingoille hyötymään tästä aseteollisuuden buumista. Mitä vittua? Ihmiset ovat kyllä hulluja.”

Muusikko on huolissaan siitä, että maailman resursseja käytetään nyt maailman aseistamiseen, mutta toteaa samalla sen olevan pitkälle Venäjän syytä.

Pahamaineiseksi pasifistiksi tunnustautuva Alanko huomauttaa, että sodat ovat kuitenkin tilastollisesti vähentyneet. Hänen mielessään on ollut utopia siitä, että demokratia valtaisi maailman.

Ismo Alangosta tuntuu, että olemme olemme menossa ajassa ja kehityksessä taaksepäin. Hän kuitenkin muistuttaa, että sotia on ollut aina ja ydinsotaakin on pelätty moneen kertaan.

”Siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Ilmaston lämpeneminen on uutta, määrittää kaikkea ja tuntuu lopulliselta. Se pitäisi panna ensimmäiseksi kaikessa päätöksenteossa. Kaikkien toimien pitäisi tähdätä siihen, että ilmaston lämpeneminen ja luontokato saataisi pysäytettyä.”

 ”Rakastaminen on järkevintä, mitä ihminen voi tehdä”

Ismo Alanko on sitä mieltä, että rakkaus vaikuttaa kaikkiin ihmisen tekoihin.

”Kuinka paljon esimerkiksi maailmanpolitiikkaan vaikuttaa se, jos asioista päättävien rakkauselämässä menee päin persettä? Pitäisi ratkaista ihmiskunnan kannalta tärkeitä kohtalonkysymyksiä, mutta jos he ovat ihmissuhteittensa kanssa epätasapainossa, henkinen tila saattaa olla mitä sattuu.”

Poliitikon oletetaan olevan järkevä, ja tekevän kaikki päätökset täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Suomestakin muistuu mieleen uutisia, kun yöt on valvottu läpeensä esimerkiksi budjettiriihissä. Päätökset syntyvät väsyneenä.

”Rakkauden ajatellaan perustuvan tunteisiin, mutta se on helvetin järkevää. Rakastaminenhan on järkevintä mitä ihminen voi tehdä. Se tekee kaikilla tasoilla ihmisille niin hyvää, että rakkauteen heittäytyminen on aina järkevää, koska rakkaus itsessään on järkevää.”

Heikki Ranta tekee YouTubeen suosittuja videoita kotimaisista artisteista. Uusimmalla videolla tarkastellaan Ismo Alangon tuotantoa. © Heikki Ranta / Sampo Korhonen

Lue myös: Heikki Ranta, 24, tekee musiikkilegendojenkin arvostamia parodia-biisejä YouTubeen – Näin Ismo Alanko kommentoi itsestään tehtyä videota

X