Rintasyöpä-diagnoosi shokkina Janina Fryn surutyön keskelle: ”En enää voinut keskittyä suruun vanhempieni menetyksestä – minun piti pelastaa itseni”

Yrittäjä Janina Fry menetti molemmat vanhempansa lyhyen ajan sisällä: ”Samana syksynä minulta löytyi muutaman millimetrin kokoinen rintasyöpäkasvain.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Parhaiten olen löytänyt lohtua siitä, että meditoin ja käännän huomion sisäänpäin itseeni.” Kuva: Sampo Korhonen/Om-arkisto

Yrittäjä Janina Fry menetti molemmat vanhempansa lyhyen ajan sisällä: ”Samana syksynä minulta löytyi muutaman millimetrin kokoinen rintasyöpäkasvain."
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Janina Fry oli 42-vuotias, kun hänen isänsä kuoli keuhkosyöpään.

”Olin järkyttynyt, mutta silloin minulle jäi vielä äiti. Kun äitini kuoli kaksi vuotta myöhemmin, minulle tuli orpo olo”, Janina Fry kertoo.

Siitä asti Janina on ollut sukuhaaransa vanhin, sillä hänellä on vain kaksi nuorempaa pikkuveljeä.

”Suru pesiytyi syöpänä minuun”

”Olin sokissa vanhempien menetyksen jälkeen. Nytkin liikutun, kun puhun heistä. Omien vanhempien puuttuminen luo tosi ison loven tukiverkostooni.

Olin ollut läheinen erityisesti äitini kanssa. Äidistä luopuminen oli niin raskasta, että se tuntui fyysisesti kehossani. Hänen viimeisinä viikkoinaan kehoni valtasi voimakas rappeutumisen tunne. Samana syksynä minulta löytyi muutaman millimetrin kokoinen rintasyöpäkasvain. Se oli hirveä sokki, koska äiti oli juuri kuollut levinneeseen rintasyöpään.

Koska minulla ei ollut keinoja kanavoida surua mihinkään, suru pesiytyi syöpänä minuun. Kun sairastuin syöpään, en enää voinut keskittyä suruun vanhempieni menetyksestä, vaan minun piti pelastaa itseni.”

Vastuu omasta mielenterveydestä

”Sain aluksi apua terapiasta, mutta tajusin pian ottaa itse vastuun omasta mielenterveydestäni. En voi olettaa, että joku muu tekee sen minun puolestani. Se on yksi isoimmista oivalluksistani.

Heti vanhempieni menetyksen jälkeen puhuin paljon heidän menettämisestään, mutta ensimmäisten purkautumisten jälkeen surutyö on ollut yksinäistä työtäni.

Parhaiten olen löytänyt lohtua siitä, että meditoin ja käännän huomion sisäänpäin itseeni.

Elämääni on jäänyt vain tärkeimmät asiat. Keskityn juuri tähän hetkeen ja teen joka päivä asioita, jotka tekevät hyvää omalle mielelleni ja keholleni.

Teen nykyisin myös asioita, joista äiti voisi olla kauhuissaan. Esimerkiksi kun kuljen talviuintipaikan laituria pitkin, tunnen kuin äiti olisi pilven päällä kauhistelemassa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/20.

Lue myös: Vanhempien menetys ja oma syöpäkasvainleikkaus takana – Janina Fry, 46, oppi ottamaan tilaa itselleen: ”Minulla on nyt vahva elämänjano”

Janina Fry on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, ja kiireisen yrittäjäarjen lisäksi perhe rakennuttaa omakotitaloa Espooseen.

Janina Fry on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, ja kiireisen yrittäjäarjen lisäksi perhe rakennuttaa omakotitaloa Espooseen. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X