Rintasyöpä-diagnoosi shokkina Janina Fryn surutyön keskelle: ”En enää voinut keskittyä suruun vanhempieni menetyksestä – minun piti pelastaa itseni”

Jaa artikkeliTilaa Seura
”Parhaiten olen löytänyt lohtua siitä, että meditoin ja käännän huomion sisäänpäin itseeni.”
”Parhaiten olen löytänyt lohtua siitä, että meditoin ja käännän huomion sisäänpäin itseeni.” Kuva: Sampo Korhonen/Om-arkisto
Yrittäjä Janina Fry menetti molemmat vanhempansa lyhyen ajan sisällä: ”Samana syksynä minulta löytyi muutaman millimetrin kokoinen rintasyöpäkasvain."

Janina Fry oli 42-vuotias, kun hänen isänsä kuoli keuhkosyöpään.

”Olin järkyttynyt, mutta silloin minulle jäi vielä äiti. Kun äitini kuoli kaksi vuotta myöhemmin, minulle tuli orpo olo”, Janina Fry kertoo.

Siitä asti Janina on ollut sukuhaaransa vanhin, sillä hänellä on vain kaksi nuorempaa pikkuveljeä.

”Suru pesiytyi syöpänä minuun”

”Olin sokissa vanhempien menetyksen jälkeen. Nytkin liikutun, kun puhun heistä. Omien vanhempien puuttuminen luo tosi ison loven tukiverkostooni.

Olin ollut läheinen erityisesti äitini kanssa. Äidistä luopuminen oli niin raskasta, että se tuntui fyysisesti kehossani. Hänen viimeisinä viikkoinaan kehoni valtasi voimakas rappeutumisen tunne. Samana syksynä minulta löytyi muutaman millimetrin kokoinen rintasyöpäkasvain. Se oli hirveä sokki, koska äiti oli juuri kuollut levinneeseen rintasyöpään.

Koska minulla ei ollut keinoja kanavoida surua mihinkään, suru pesiytyi syöpänä minuun. Kun sairastuin syöpään, en enää voinut keskittyä suruun vanhempieni menetyksestä, vaan minun piti pelastaa itseni.”

Vastuu omasta mielenterveydestä

”Sain aluksi apua terapiasta, mutta tajusin pian ottaa itse vastuun omasta mielenterveydestäni. En voi olettaa, että joku muu tekee sen minun puolestani. Se on yksi isoimmista oivalluksistani.

Heti vanhempieni menetyksen jälkeen puhuin paljon heidän menettämisestään, mutta ensimmäisten purkautumisten jälkeen surutyö on ollut yksinäistä työtäni.

Parhaiten olen löytänyt lohtua siitä, että meditoin ja käännän huomion sisäänpäin itseeni.

Elämääni on jäänyt vain tärkeimmät asiat. Keskityn juuri tähän hetkeen ja teen joka päivä asioita, jotka tekevät hyvää omalle mielelleni ja keholleni.

Teen nykyisin myös asioita, joista äiti voisi olla kauhuissaan. Esimerkiksi kun kuljen talviuintipaikan laituria pitkin, tunnen kuin äiti olisi pilven päällä kauhistelemassa.”

Älä välttele surun tunteita

Jos ihminen kokee liian suuren vastoinkäymisen, hän ei pysty kohtaamaan sitä kunnolla. Tällainen ongelma voi syntyä esimerkiksi läheisen kuoleman jälkeen.

Tutkimusten mukaan suurin syy ihmisten psykologiseen kärsimykseen on haluttomuus kohdata vaikeita ajatuksia, tunteita ja muistoja. Kyse on välttelystä. On ratkaisevaa, miten tämä pystytään estämään.

Avuksi voi ottaa hyviksi koettuja kysymyksiä: Voinko pilkkoa surun pienemmiksi askeliksi? Voinko kysyä apua? Voinko hyödyntää vahvuuksiani? Voinko lisätä voimavarojani ja palata myöhemmin asiaan?

On tärkeää pystyä olemaan tässä hetkessä ja tuottamaan itselleen onnistumisen kokemuksia. Moni lähtee suruprosessissaan liikkeelle liikunnan lisäämisestä. Alkuun tavoitteet voivat olla pieniä, kuten että pystyy viemään roskat. Ihmiset ovat viisaita tunnistamaan, mihin he ovat valmiita. Kaikki eivät ole heti valmiita työskentelemään surun kanssa. Joitakin auttavat esimerkiksi elokuvat, joihin pystyy samastumaan.

Surun pilkkominen voi onnistua esimerkiksi niin, että kertoo jonkin muiston jollekin tai katselee valokuvia kymmenen minuuttia. Siitä tulee hallinnan tunne, että pystyy käsittelemään asiaa ja palaa sen jälkeen takaisin keräämään voimavaroja. Jos ystäviltä saatu tuki ei riitä, terapia tai voimavaravalmennus voi auttaa.

Suruprosessin kesto on yksilöllistä. Jos tunteiden välttely kestää vuosia, voidaan tarvita isoa muutosta, että asiaan vielä tarttuu.

Asiantuntijana Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Jyrki Rinta-Jouppi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/20.

Lue myös: Vanhempien menetys ja oma syöpäkasvainleikkaus takana – Janina Fry, 46, oppi ottamaan tilaa itselleen: ”Minulla on nyt vahva elämänjano”

Janina Fry on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, ja kiireisen yrittäjäarjen lisäksi perhe rakennuttaa omakotitaloa Espooseen.

Janina Fry on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, ja kiireisen yrittäjäarjen lisäksi perhe rakennuttaa omakotitaloa Espooseen. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X