Vanhempien menetys ja oma syöpäkasvainleikkaus takana – Janina Fry, 46, oppi ottamaan tilaa itselleen: ”Minulla on nyt vahva elämänjano”

Raskaat vuodet ovat tehneet malli, laulaja ja muotisuunnittelija Janina Fryn rohkeammaksi. Enää hän ei pelkää yksinoloa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Janina Fry on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, ja kiireisen yrittäjäarjen lisäksi perhe rakennuttaa omakotitaloa Espooseen.

Raskaat vuodet ovat tehneet malli, laulaja ja muotisuunnittelija Janina Fryn rohkeammaksi. Enää hän ei pelkää yksinoloa.
Teksti: Elina Kirssi

”I wanna dance again”, Janina Fry, 46, laulaa liehuvan hameen helmoja heilutellen ja jatkaa sitten nauraen: ”Nyt otan oikean tanssiasennon, niin Anssikin näkee, että olen oppinut!”

Viime viikkojen aikana Janina on tanssinut tuntikausia joka päivä. Tiukka treeni on saanut hänet havahtumaan siihen, että joka päivä voi tanssia kotonakin pelkästä tanssimisen ja liikkumisen ilosta.

Pian miljoonayleisö seuraa Janinan jokaista askelta, kun hän pyörähtelee tanssilattialla tanssiparinsa Anssi Heikkilän kanssa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Häntä on houkuteltu vuosien varrella mukaan ennenkin, mutta vasta nyt oli oikea aika.

Aiemmin häntä pelotti mahdollisuus epäonnistumisesta koko kansan edessä. Viime vuosien surut ovat kuitenkin tehneet Janinasta rohkeamman.

”Enemmän kaduttaisi, jos en lähtisi mukaan. Tämä on liikuntaa, ja tykkään liikkua. Sehän on vain plussaa, että samalla tuntuu kuin pelaisi shakkia opetellessaan koreografioita. Kun minulta löydettiin rintasyöpägeeni ja jouduin kahdesti isoon leikkaukseen, päätin, että kun tästä toivun, alan liikkua niin, ettei mikään pysäytä minua”, Janina Fry sanoo.

Janina Fry on tehnyt pitkän uran mallina.

Janina Fry on tehnyt pitkän uran mallina. Hän nauttii yhä kuvauksista ja on kiinnostunut itsekin valo­kuvaamisesta. Kuva vuodelta 2001. © Paula Kukkonen/OM-arkisto

Vahva esiintymisvietti jo lapsena

Janina kasvoi Porvoossa, jossa äidin sukulaiset asuivat lähellä. Janina näki äidinäitiään lähes päivittäin. Läheiset välit säilyivät aikuisuuteen asti. Kun Lordi voitti Euroviisut keväällä 2006, Janina tilasi mumminsa kanssa samppanjapullon porvoolaisessa yökerhossa.

”Mumma eli täysillä loppuun asti. Hänellä oli aina hiukset viimeisen päälle laitettu, kampaaja kun oli. Lähiruokakaupassa asioidessaan hän kuitenkin vain kietaisi silkkihuivin papiljottien päälle ja lähti ovesta ulos. Olen nykyään hyvin samanlainen! En kulje papiljoteissa, vaan kylpytakissa tai pyyhe päällä, kun lähden uimaan merenrantaan puolen kilometrin päähän kodistamme.”

Janinalla oli jo lapsena vahva esiintymisvietti. Kotipihalla seisseestä rakennuslavasta tuli esiintymislava, jossa hän tanssi ja lauloi. Janina harrasti pitkään cheerleadingiä ja esiintyi jazzsaappaissa ja tanssipuvussa ryhmän kanssa pikkujouluissa.

Janina haaveili myös lentoemännän työstä, mutta opiskeli lopulta merkonomiksi. Sitten hänestä tuli Suomen Neito.

Janina osallistui Miss Maailma -kilpailuun marraskuussa 1993 ja tuli kuudenneksi. Kuvassa myös Miss Hong Kong Lai Mei May Lam (vas.) ja toiseksi perintö­prinsessaksi kruunattu Miss Filippiinit Sharmaine Gutierrez.

Janina osallistui Miss Maailma -kilpailuun marraskuussa 1993 ja tuli kuudenneksi. Kuvassa myös Miss Hong Kong Lai Mei May Lam (vas.) ja toiseksi perintö­prinsessaksi kruunattu Miss Filippiinit Sharmaine Gutierrez. © Juda Ngwenya/Reuters/Lehtikuva

Janina edusti Suomea Miss Maailma -kisoissa

”Oliko Janina liian seksikäs Miss Suomeksi?” lööpissä kysytään. Janina siivosi kesällä autotalliaan ja löysi vanhoja lehtileikkeitä. Eräs niistä muistutti vuoden 1993 Miss Suomi -finaalista.

”Siihen aikaan missin piti olla puhtoinen. Kisaviikonloppuna minut ja kaksi muuta finalistia kuvattiin iltapäivälehteen kaikki samoissa bikineissä. En tajunnut yhtään, että kuvista tulee automaattisesti rohkeamman näköisiä, koska olin povekas. Meidät kolme oli nostettu kanteen, mutta minä olin yksin lööpissä. Kuvista nousi kauhea haloo.”

Lopulta Janina jäi finaalissa ilman sijoitusta. Sen jälkeen hän päätti, että misseily saa jäädä.

Janina oli jo tehnyt Laila Snellmanin Paparazzi-toimiston kanssa sopimuksen mallin töistä, kun häntä pyydettiin osallistumaan vuoden 1993 Suomen Neito -kisaan. Voittaja edustaisi Suomea Miss Maailma -kisoissa.

Janina muutti lopulta mielensä, ja pian hän kilpaili jo Etelä-Afrikassa. Kansainvälisessä missikilpailussa kaikki oli suurempaa: Miss Maailma -kisaa juonsi tuleva James Bond, Hollywood-tähti Pierce Brosnan, ja tuomaristossa istuivat muun muassa Christie Brinkley, Grace Jones ja Jackie Chan.

Janina sijoittui kisassa kuudenneksi.

”Se oli ihana kokemus! Vain kymmenen parasta sai olla yksin lavalla, ja se oli aivan ihana hetki. Miss Maailma -kisassa pidin siitä, että siinä ei valittu vain kaikkein kauneinta, vaan myös persoonalla oli väliä. Miss Maailma ei ole pelkkä kuori vaan hyväntekijä, vähän kuin Lucia-neito.”

1990-luvun lopussa Janinasta tuli mainekkaan uimapukubrändi Panos Emporion malli.

1990-luvun lopussa Janinasta tuli mainekkaan uimapukubrändi Panos Emporion malli. © Mikko Rikala/Lehtikuva

Bikini- ja alusvaatekuvaukset loivat seksipommin maineen

Missimenestyksen jälkeen Janina nousi nopeasti Suomen kysytyimmäksi malliksi ja kiersi ympäri Suomea juontamassa tapahtumia.

Mainetta riitti myös Suomen ympärillä: Janina oli vuosikausia Panos Emporion uimapukumallina ja kuvauskeikkoja oli ympäri maailmaa. Esimerkiksi Karibialla USA:n Elle-lehdelle työskennellyt huippuvalokuvaaja kuvasi Janinaa palmujen keskellä ruotsalaiseen Café Magazine -lehteen.

”Kun elämässä oli rankin vaihe, olin kaikista pienin. Rasvaprosenttini oli noin 14. Se ei sovi pidemmän päälle ja minullekin isompi koko on luontaisempi. Henkilökohtainen elämäni ja parisuhteeni olivat silloin sekaisin enkä oikein tiennyt, mitä seuraavaksi.”

Bikini- ja alusvaatekuvaukset loivat Janinalle seksipommin maineen. Imagoon tottui, mutta joskus Janina suuttui esineellistävästä uutisoinnista niin paljon, että oli jo vähällä jättää julkisuuden kokonaan.

”Kuvaukset ovat parhaimmillaan tietynlainen taiteenlaji, jossa pyritään tekemään upeita kuvia ja rakentamaan upeita maailmoja. Mallin ammattitaito on sitä, että tuotteet, joita mainostetaan, myyvät mahdollisimman hyvin.”

Musiikkia ja keikkailua

1990-luvun lopussa kuvaukset jäivät joksikin aikaa vähemmälle, kun Janina alkoi tehdä musiikkia. Hän julkaisi kaksi albumia ja kiersi bändinsä kanssa seitsemän vuotta ympäri Suomea. Vuonna 2002 Laura Voutilainen edusti Suomea Euroviisuissa Janinan tekemällä kappaleella Addicted to You.

Keikkailu jäi vasta, kun Janina alkoi odottaa esikoistaan. Sitten musiikin tilalle tuli oma vaatemallisto Janina F, jota Janina on tehnyt 12 vuotta. Tällä hetkellä mallisto on tauolla.

”Olen muuttunut niin paljon, ja myös maailma on muuttunut. Maailma on niin täynnä tavaraa, tänne ei voi suoltaa mitä tahansa. Jos tuotteessa on oma nimi, sen pitää tulla sydämestä. On aika ihanaa olla luovassa kelluvassa tilassa. On suunnitelmia, mutta niistä ei voi vielä puhua.”

Janina on viime vuosina opetellut antamaan aikaa itselleen. ”Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kanssa testataan, kuinka hyvin pystyn pitämään tämän rauhan.”

Janina on viime vuosina opetellut antamaan aikaa itselleen. ”Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kanssa testataan, kuinka hyvin pystyn pitämään tämän rauhan.” © Tommi Tuomi/Otavamedia

Parisuhde – ”Tiesin, etten halua vain lapsia, vaan haluan perheen”

Janina Fry tunnustaa, että julkisuus on heijastunut myös parisuhteisiin. Jotkut suhteet ovat kariutuneet osittain julkisuuden takia. Hän iloitsee, että aviomies Mark on oppinut elämään vaimonsa julkisen työn kanssa.

Janina ja nykyään Warner Music Finlandin toimitusjohtajana työskentelevä Mark tutustuivat musiikkipiireissä. Sattumalta he olivat samalla risteilyllä, jolla Janinan ystävien bändi, tuolloin hyvin suosittu Disco-yhtye, esiintyi. Suhde syveni nopeasti, ja vuonna 2007 he viettivät häitä ja esikoisensa Sophian ristiäisiä.

Avioparia yhdistää samanlainen huumorintaju, temperamentti ja tapa reagoida asioihin.

”Markin kanssa oli jollain tavalla erilaista heti alussa. Hänen tunneälynsä sopi tosi hyvin minun tunneälyyni ja kaikki loksahteli paikoilleen. Olemme hyvin samalla aaltopituudella. Olen ollut tosi onnellinen, suhteellamme on ollut iso merkitys kaikkeen, mitä elämässä on tullut vastaan.”

Oikean kumppanin tuki on ollut tärkeää myös vanhemmuudessa. Haave omasta perheestä alkoi tuntua todelliselta, kun Janina lähestyi 30 vuotta.

”Ei ole niin itsestään selvää, osuuko oikea kumppani kohdalle. Tiesin, etten halua vain lapsia, vaan haluan perheen ja sen, että minulla on tasa-arvoinen kumppani, joka kantaa yhtä lailla vastuun.”

Janina Fry loi uraa myös musiikin parissa.

Janina Fry loi uraa myös musiikin parissa. Vuonna 2006 hän esiintyi vieraana Rockin Da North -ryhmän kesäkumibiisillä Kaisaniemi Pop -konserttissa. © Pekka Sakki/Lehtikuva

”Äitiys – sekava yhdistelmä vastuuta ja menettämisen pelkoa”

Äitiyttä Janina Fry kuvailee mullistavaksi kokemukseksi.

”Tajusin lasten syntyessä, että tästä huolesta ei pääse ikinä. Vaikka äitiys on ihanaa, se on myös sekava yhdistelmä vastuuta ja menettämisen pelkoa.”

Janina arvelee olevansa niin leikkisä äiti, että joskus Sophiaa, 13, ja Brandonia, 10, ärsyttää. Esimerkiksi Lucian päivänä Janina saattaa keittää aamupuuroa ja kahvia kynttiläkruunu päässään.

”Vaikka äitiys on ihanaa, se on myös sekava yhdistelmä vastuuta ja menettämisen pelkoa.”

Janina on myös intuitiivinen. Hän aistii yhdestä katseesta, jos lapsilla on huolia. Oma äiti oli läsnä oleva, ja sellainen Janinakin on tahtonut olla. Hän on halunnut opettaa lapsilleen myös vastuullisuutta, rehellisyyttä, oikeudenmukaisuutta ja avoimuutta.

”Vanhempieni sukupolvi ei nostanut ikäviä asioita esiin eikä niistä puhuttu. Olen oppinut mieheltäni, että ongelmia ei lakaista maton alle.”

Lasten kasvaessa Janina on joutunut opettelemaan myös siihen, että antaa lasten itsenäistyä. Toisaalta pikkulapsiarjen väistyttyä hänelle on tullut enemmän omaa aikaa.

Isoisä, merikapteeni Bror Frostell.

Janinan isoisä, merikapteeni Bror Frostell. © Marjo Tynkkynen/Kuvaryhmä/SKOY

Vanhemmat sairastuivat kuusikymppisinä

Kun Janinan äiti sairastui, kuopus Brandon oli vasta kaksivuotias. Äiti taisteli rintasyöpää vastaan lopulta viisi vuotta. Kaksi vuotta ennen äidin kuolemaa Janina menetti myös isänsä. Vanhemmat olivat kuusikymppisiä eikä Janina osannut odottaa heidän sairastumistaan.

Janina oli surutyöstä niin sekaisin, että hän tilasi vaatemallistonsa verkkokauppaan vääriä määriä tuotteita ja joutui myymään ei oota. Kaiken surun keskellä hän yritti hoitaa perhettä ja pysyä itse hengissä.

Kaksi kuukautta äidin kuoleman jälkeen Janina meni tutkimuksiin, joissa hänen rinnoistaan löydettiin kalkkikertymää. Samalla hänellä todettiin rintasyöpää aiheuttava BRCA2-geenivirhe.

”En nähnyt tämän tulevan. Olin juuri hyvästellyt äitini, ja sitten ehdotettiin näin suurta operaatiota. Putosin polvilleni. Vasta leikkauksen jälkeen selvisi, että kalkkikertymän sisällä oli pahalaatuista syöpäkasvainta. Se löydettiin onneksi aikaisessa vaiheessa. Radiologi sanoi, että jos olisin tullut kaksi viikkoa aiemmin, sitä ei olisi näkynyt ja vuoden päästä tilanne olisin joutunut jo rankempiin hoitoihin.”

Janina Fry saa voimaa luonnossa liikkumisesta.

Janina Fry saa voimaa luonnossa liikkumisesta. ”Jos ei tunnu, että haluan juosta, menen pitkälle kävelylle. Liikunnan ei tarvitse olla suorittamista vaan iloa siitä, että keho toimii.” © Tommi Tuomi/Otavamedia

Ensimmäisessä leikkauksessa Janinalta poistettiin kalkkikertymä ja samalla hänen omia rintojaan pienennettiin. Geenitulosten selvittyä Janinalle ehdotettiin toista ennaltaehkäisevää operaatiota, jossa häneltä poistettaisiin kokonaan rintarauhaskudos. Asiaa vakavasti harkittuaan Janina päätti luopua omista rinnoistaan.

”Olen jo saanut lapset ja imettänyt heitä. Muuten se olisi tuntunut vielä kauheammalta. Onneksi koko ajan painotettiin, että kun poisto- ja korjausleikkaus tehdään suunnitellusti, sen voi tehdä niin, että rinnat näyttävät ihan normaaleilta. Oli hienoa, että ajateltiin myös estetiikkaa. Se ei ole turhamaista, sillä estetiikka on tärkeä osa hyvinvointia.”

Janina Fry: ”Kaikkien surujen jälkeen minulla on nyt vahva elämänjano”

Kun rintarauhaskudos poistettiin, syöpäriski laski 40–60 prosentista kolmeen prosenttiin. Janina käy silti kerran vuodessa kontrollissa, jossa tarkistetaan myös munasarjat.

Motto: ”Älä polta itseäsi loppuun pitääksesi muita lämpimänä.”

”Leikkausten jälkeen on tullut totaalinen uudelleen startti. Kaikkien surujen jälkeen minulla on nyt vahva elämänjano. Haluan tehdä asioita, jotka tuntuvat heti sydämessä oikeilta valinnoilta. En halua vain istua takapenkillä ilman bensakorttia, ilman otetta omaan elämään. Vuosiin minulla ei ole ollut näin vapautunutta oloa!”

Janina ei enää halua vajota mukavuusalueelleen tai paeta vaikeuksia. Vanhempien kuoleman jälkeen hän on opetellut kuuntelemaan enemmän itseään. Aina ei tarvitse mennä kahville muiden kanssa, vaan voi kahvitella ihan vain itsekseen tai olla rauhassa kotona.

Omaa aikaa liikkumalla luonnossa, lenkkeilemällä tai käymällä lähes päivittäin uinnilla meressä.

”Joskus olen ollut läheisriippuvainen enkä ole pitänyt yksinolosta. Nyt näen sen rikkautena. Olen paljon parempi ihminen itselleni ja muille, kun olen oppinut ottamaan omaa tilaa.”

Kuvausvaatteet: Neule, mekko ja nilkkurit / Villa Tremondo.

Lue myös: Entinen povimalli Janina Fry poistatti rintansa: ”Nyt oli aika sanoa – kiitos näistä vuosista”

X