Kotiliesi: Laila Snellmanin vauhti ei hyydy – ”Lapsenlapseni Teo kutsuu minua hurjamummuksi”

Laila Snellman perusti 19-vuotiaana Paparazzi-mallitoimiston.
Laila Snellman perusti 19-vuotiaana Paparazzi-mallitoimiston. © Ari Heinonen/Otavamedia
Laila Snellman, 63, nauttii aktiivisesta elämästä ja suree glamourin katoamista mallimaailmasta. Iän karttuessa hän on löytänyt keholle lempeitä liikuntamuotoja.

Laila Snellman kertoo Kotiliedessä, miten hän seuraa tyttärenpoikansa Teon jalkapalloharjoituksia ja käy tämän kanssa uimassa. Lailan tytär Claudia ei uskalla viedä lastan huvipuiston hurjimpiin laitteisiin.

Hauskanpito lankeaa siis isoäidin harteille.

”Teo kutsuu minua hurjamummuksi”, Laila Snellman paljastaa Kotiliedessä.

Entinen mallimamma viettää toimeliasta elämää: hän sienestää, ulkoilee ja harrastaa nyt myös taijia.

”Mieheni Iiro Mikkola tukee minua uusissa harrastuksissani. Hän on arkkitehti ja tekee vielä töitä täysillä. Golfaamme yhdessä.”

Viime kesänä golfkausi jäi kuitenkin Snellmanilta väliin. Hänen olkapäänsä tulehtui.

Taiji on Snellmanille lempeää aasialaista fyysisyyttä

Oivallus siitä, että ihmisen keho ja mieli kytkeytyvät toisiinsa syklisesti, on saanut Laila Snellmaniin etsimään liikuntamuotoja, jotka kohtelevat kehoa lempeästi.

”Lapsena fyysisyys korostuu, parikymppisenä ihminen alkaa etsiä itseään ja keski-iässä ihminen on ehkä parhaimmillaan. Kun ikää karttuu, keho ja mieli erkanevat taas toisistaan. Mieli voi säilyä nuorena, vaikka keho rapistuu.”

Snellman on aina ihaillut kiinalaisia aamuvoimistelijoita, taijin harjoittajia.

”Minua kiehtoo aasialainen fyysisyys. Vanhatkin ihmiset taipuvat vaikka mihin asentoihin.”

Taiji liikuttaa niveliä lempeästi. Siinä pitää olla läsnä: rauhoittua, hengittää ja keskittyä.

Laila Snellman ajattelee, että se tekee hyvää hänenkaltaiselleen kiihkeälle ja rauhattomalle länsimaalaiselle.

”Ihmiset kuvittelevat olevansa yhteydessä, vaikka eivät oikeasti ole – Olemme vain kiinni ruudussa”

”Minun ei tarvitse aina todistaa muille, missä juhlissa olen milloinkin ja matkustanko lentokoneen bisnesluokassa.”

Laila Snellman kaipaa elämäänsä aitoja kohtaamisia. Hän yrittää keskittyä hetkiin. Näytön takana avautuva maailma ei Lailan mielestä ole aivan aito.

Kun Laila julkaisee itsestään kuvan sosiaalisessa mediassa, hän ei käsittele kuvaa niin, että näyttäisi 20 vuotta nuoremmalta.

”Kamala sanoa, mutta liian käsitellyssä kuvassa ihmiset näyttävät kuolleilta, kuin vahanukeilta tai roboteilta. Itse haluan elää todellisuudessa, en virtuaalimaailmassa.”

Vanhojen kulttuurien kauneusihanteet saavat Snellmanilta kiitosta.

”Esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa myös vanhenevia naisia pidetään kauniina. Siellä voin tuntea itseni yhä viehättäväksi ja seksikkääksi.”

Elämisen vimma tasapainottuu olemalla yksin

”Minussa on myös toinen puoli: en enää kaipaa koko ajan ihmisiä ympärilleni. Haluan olla välillä yksin.”

Snellman kokee olevansa etuoikeutettu, kun voi säädellä työn ja vapaa-ajan määrää.

Tytär Claudia ja yrityksen buukkaaja Jari Leskinen hoitavat Paparazzin arkea.

”Nautin tästä elämänvaiheesta. Nyt 63-vuotiaana minulle on juhlaa, että töiden jälkeen ei ole kiire kotiin. Voin vaikka mennä elokuviin. Tämä tuntuu vapaudelta.”

Uuteenkin bisnekseen Snellman olisi vielä valmis, jos vain keksisi, mitä se olisi.

Toimitusjohtaja Laila Snellman vuonna 2002.

Toimitusjohtaja Laila Snellman vuonna 2002. © Kari Santala / Otavamedia

Laila Snellman sai lapsuudenkodista perintönä rohkeuden ja maailman

Espanjalaiselta Pepita-äidiltään Laila Snellman oppi rohkeutta.

”Haluan elää itseni näköistä elämää. Kenenkään ei pitäisi elää vain toisten odotusten mukaan.”

Laila syntyi diplomaattiperheeseen Varsovassa, Puolassa. Yhdessä kolmen siskonsa kanssa hän muutti ympäri maailmaa. Lailan isä, Klaus Snellman, oli diplomaatti. Äiti joutui luopumaan urastaan miehensä työn vuoksi. Perhe muutti kahden vuoden välein.

Glamourin kaipuu

Nuori Laila aloitti mallintyöt 1970-luvulla yksinkertaisesta syystä: hän halusi elättää itsensä. Oman mallitoimistonsa, Paparazzin, hän perusti vuonna 1983.

”Se oli muotialan kukoistuskautta. Oli juhlia ja glamouria. Sellaista ei enää ole. Nykyisin tehdään vain bisnestä. Tuntuu, kuin olisin mallialalla muinaismuisto.”

Rakkaus näyttävään tyyliin ja juhliin on epäilemättä tarttunut tyttäreen Pepita-äidiltä, joka saapui Pariisista Suomeen aikana, jolloin täällä ei myyty edes kynsilakkaa.

”Äitini oli Christian Diorin New look -tyylissään niin upea, että kun olin lapsi, meitä pysäyteltiin kadulla. Häntä luultiin Sophia Loreniksi tai Jacqueline Kennedyksi.”

Lue myös: Tyylituomari: Laila Snellman – mallimamma kokeilee kaikkea