Mallimamma Marjo Sjöroos ja Rane-puoliso parisuhteestaan: ”Paljon meitä on koeteltu, mutta rakkaus on pysynyt”

Mallimamma Marjo Sjöroosin ja TPS:n markkinointipäällikkö Rane Sjöroosin avioliitto on kestänyt lapsen sairastelun, Marjon burnoutin ja vaikeista allergioista johtuvan hälytystilan. ”Olemme sitä ikäluokkaa, joka ehkä kestää enemmän”, Rane arvioi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rane Sjöroos ja Marjo Sjöroos ovat olleet yhdessä 38 vuotta. ”Sanotaan, että erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan. Marjon kanssa ei samanluontoinen temperamentikas pärjäisi”, Rane pohtii.

Mallimamma Marjo Sjöroosin ja TPS:n markkinointipäällikkö Rane Sjöroosin avioliitto on kestänyt lapsen sairastelun, Marjon burnoutin ja vaikeista allergioista johtuvan hälytystilan. ”Olemme sitä ikäluokkaa, joka ehkä kestää enemmän”, Rane arvioi.
(Päivitetty: )
Teksti: Kimmo Rantanen

Tässä on mun uusi isäni ja sun tuleva miehesi.

Näin Marjo Sjöroosin (silloin vielä Marjo Sirkiä) 11-vuotias Toni-poika sanoi vuonna 1981 äidilleen. Samalla Toni näytti Marjolle Turun Palloseuran jääkiekkojoukkueen maalivahdin Rauno Rane Sjöroosin kuvaa.

Marjo katsoi kuvaa miehestä, jota ei ollut koskaan nähnyt.

Hän oli menettänyt aiemman puolisonsa tasoristeysonnettomuudessa vuonna 1979, kun Toni oli yhdeksän vuotta. Toni alkoi viettää paljon aikaa jäähallilla Tepsin harjoituksia seuraten.

”Toni sanoi, että Rane on Tepsin maalivahti. Teidän pitää tavata”, Marjo muistelee tapahtunutta.

Rane muistelee, että treenejä katsomassa hengaili aina pikkupoikia.

”Olin kuullut, että Tonin isä oli kuollut. Juteltiin Tonin kanssa aina välillä”, Rane muistelee.

Hän halusi huomioida Tonia, joka kaipasi isähahmoa.

Poikansa kehotuksesta tuolloin mallina työskennellyt Marjo pistäytyi jäähallilla. Toni esitteli Marjon ja Ranen toisilleen.

Kipinä syttyi. Kolmen kuukauden päästä Rane muutti Tonin toiveiden mukaisesti Marjon luo asumaan.

Tonin valinta osoittautui oikeaksi.

Rane Sjöroos ja Marjo Sjöroos

”Hääpäivä oli elämämme tärkein päivä.” Häät pidettiin heinäkuussa 1989. Bo Stranden

Taiteellinen luonne

Naantalilaisen rivitaloasunnon olohuoneessa istuu 38 vuotta yhdessä ollut pariskunta. Pari antaa ensi kertaa elämässään yhteistä haastattelua.

Pelaajauran päätyttyä talvella 1984 Rane Sjöroosia pyydettiin töihin TPS:n myyntipuolelle, jossa hän toimii yhä markkinointipäällikkönä. Marjo Sjöroos on puolestaan monen Miss Suomen ja mallikaunottaren valmentaja. Marjon järjestämissä muotinäytöksissä Rane on tuttu näky, koska hän hoitaa taustalla käytännön järjestelyitä.

Rane on apuna myös Marjon yrityksen, mallitoimisto Fashion Teamin toiminnassa. Mallitoimiston Marjo perusti vuonna 1989, koska sitä häneltä toivottiin.

”Olin mallina, mutta kun aina järjestelin ja ohjasin, vaateyritykset kysyivät, miksi et perusta omaa mallitoimistoa. Rane sanoi, älä unta näe, ei tule menestymään. Siihen aikaan Turussa oli viisi mallikoulua.”

Marjo piti päänsä.

”Vastasin, että uskon unelmaani. Ensimmäinen toimisto oli TPS:n kokoustiloissa. Siellä otin tyttöjä vastaan.”

Ovesta käveli heti sisään tulevia missi- ja mallimaailman menestyjiä: Tanja Vienonen, Nina Björkfelt ja Minna Kuukka. Lisää seurasi nopeassa tahdissa: Lola Odusoga, Saija Palin ja monet muut.

”Minulla oli jo lapsena haaveena löytää maailman kauneimmat missit ja mallit. Olenkin löytänyt menestyviä tyttöjä jopa marketin hedelmätiskiltä ja kadulta. Se on lahja, jota en osaa sen tarkemmin selittää”, Marjo kertoo.

”Marjo on taiteellinen luonne. Hän eläytyy vahvasti työhönsä. Bisnesihminen hän ei ole, mutta jos hän jotain päättää, se tapahtuu. Tutussa porukassa Marjo on keskiössä, mutta ei muuten pyri esiin”, Rane luonnehtii.

Marjo antaa tunnustusta miehelleen.

”Ilman Ranea minulla ei olisi mallitoimistoa. Hän aina muistuttaa, että keskity myös taloudelliseen puoleen. Muuten menee miinukselle”, Marjo sanoo.

Vakituisiin töihin Fashion Teamiin Rane ei ole halunnut.

”Luulen, että silloin olisimme olleet napit vastakkain. Marjo ei halua, että kukaan neuvoo häntä omassa firmassaan. Vastuun antaminen muille on hänelle vaikeaa. Marjo on temperamenttinen. Kyllä meillä on välillä erimielisyyksiä,” Rane tunnustaa.

Useimmiten erimielisyydet liittyvät rahan käyttöön. Marjo kuluttaisi mieluusti enemmän kuin Ranesta on kohtuullista. Pahoja riitoja parilla ei kuitenkaan ole ollut. Marjon mukaan Ranea ei yksinkertaisesti saa suuttumaan. Vaikka Marjo räiskyy, Rane pysyy tyynenä.

”Rane sanoo, että elät hetkessä etkä mieti sen enempää. Loppupeleissä kunnioitan Ranen mielipiteitä. Hän on perheen pää raha-asioissa, ei muuten”, Marjo nauraa.

”Päätän kaikesta muusta. Siitäkin, koska menemme lenkille. Jos Rane sanoo, että nyt lenkille, en lähde. Lähden vasta, kun saan sen itse päättää.”

Rane Sjöroos ja Marjo Sjöroos

Yksi pitkän suhteen peruskivistä on ollut avoimuus. Bo Stranden

Intohimo työhön kostautuu

Marjon ja Ranen yhteinen lapsi Niko syntyi 1984. Raskauteen liittyi ongelmia, joiden takia Marjo joutui sairaalaan. Lopulta Niko syntyi hätäsektiolla.

”Lääkäri sanoi, että jos en juuri sillä hetkellä olisi ollut sairaalassa tutkimuksissa, meitä molempia ei olisi luultavasti pystytty pelastamaan.”

Synnytystä seurasivat lapsen pahat allergiat, joiden vuoksi Marjo piti taukoa mallintöistä ja jäi lapsen kanssa kotiin. Sairasta lasta täytyi usein öisin pitää sylissä. Joskus koko perhe lähti autoajelulle, jotta lapsi nukahtaisi hetkeksi.

Sairas lapsi toi omat haasteensa, mutta Nikon kasvaessa allergiat helpottivat. Se mahdollisti sen, että Marjo saattoi perustaa mallitoimiston.

Intohimo työtä kohtaan kostautui 1990-luvun lopulla, kun Marjo koki burnoutin. Mallitoimiston pyörittämisen ja pienempien tapahtumien ohella hän järjesti useana vuonna kiertueita kuten Miss Suomi, Suomen Neito ja Miss Skandinavia.

”Parhaimpina päivinä oli kolme tapahtumaa. Oli pakko, jotta kiertueet kannattivat, koska kiertueoikeuksista piti maksaa. Paineista seurasi, että olin jatkuvasti sairaalassa. Kerrankin piti tilata ambulanssi kesken radiohaastattelun, kun tuntui että tukehdun.”

”Burnout oli vaikeaa aikaa. Olin vuoden poissa töistä, kun en pystynyt tekemään mitään. Minä vain makasin. Äiti ja isä auttoivat ruoanlaitossa ja siivoamisessa.”

Marjo oli itkuinen ja kärsi rytmihäiriöistä. Epätoivoissaan hän rukoili.

”Lyyhistyin olohuoneen lattialle polvilleni. Ensimmäisen mieheni kuoleman jälkeen en ollut halunnut kuullakaan uskosta. Nyt itkin ääneen ja sanoin taivaan isälle, anna anteeksi, että olen kieltänyt sinut.”

Hetki muutti Marjon elämän. Hän tuli uskoon ja luki Raamattua. Se auttoi lopulta selviytymään burnoutista.

Apu jaksamiseen

Marjo käy kirkoissa nykyäänkin puhumassa uskostaan. Myös Rane on nykyisin uskossa.

”Rane on kestänyt paljon. Ensin Niko oli tosi kipeä ja sitten minulla puhkesivat allergiat ja burnout. Allergioideni takia oli koko ajan jännitys päällä. Lääkäri sanoikin meille, että hankkikaa apua, että jaksatte ja avioliitto kestää.” Apu jaksamiseen löytyi uskosta.

”Kiitän Luojaani, että Rane on yhä tuossa. Moni olisi lähtenyt. Paljon meitä on koeteltu, mutta rakkaus on pysynyt”, Marjo herkistyy.

”Sanotaan, että erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan. Marjon kanssa ei samanluontoinen temperamentikas pärjäisi”, Rane pohtii.

”Olen rauhallinen luonne. En ikinä mennyt paniikkiin, vaikka monta kertaa mentiin Marjon allergian takia sairaalaan aika kovaakin. On hurjannäköistä, kun ihmiseen isketään adrenaliinipiikki.”

”Rane antaa tosi paljon rakkautta. Hän on hyvä ja lämmin ihminen. Minun on hyvä olla hänen kanssaan”, Marjo kehuu puolisoaan.

”Olemme sitä ikäluokkaa, joka ehkä kestää enemmän. Nykyisin erotaan herkästi, jos on yksikin vastoinkäyminen. Se tuntuu aika uskomattomalta. Arki tulee aina kaikkien kanssa kuitenkin vastaan”, Rane jatkaa.

Rane Sjöroos ja Marjo Sjöroos

Marjo ja Rane asuvat nykyään Naantalissa Ranen synnyinkodin tontilla. Bo Stranden

Yhteistä aikaa

Yksi avain pitkään suhteeseen on avoimuus. Marjo korostaa, että kenenkään ei tule näytellä. Pitää olla rohkeasti sellainen kuin on. Niin hän on tehnyt.

Marjo ei ole opiskellut, vaan on luonut kaiken työllään ja ahkeruudellaan.
Mutta työelämän saavutukset ovat vain pintakuohua.

”Lähdön hetkellä mitään täältä ei saa mukaansa”, Marjo huomauttaa.

Lapset ja viisi lastenlasta ovat paljon suurempi ilo kuin uran saavutukset. Vanhin lapsenlapsista on jo aikuistumassa, nuorin täyttää marraskuussa vasta kolme.

”Lapsenlapset on iso rikkaus. Ilman heitä elämä olisi aika tyhjää.”

Marjo ei suunnittele eläköitymistä, mutta kiihkeimmät työvuodet ovat takana.
Nyt parilla on enemmän yhteistä vapaa-aikaa. Se kuluu lastenlasten kanssa, ystäviä tavaten sekä kävelylenkeillä Naantalin rantaraitilla.

Naantaliin Marjo ja Rane muuttivat neljä vuotta sitten. He ostivat rivitalon päädyn, joka on rakennettu Ranen syntymäkodin tontille.

Ympyrä tavallaan sulkeutui, koska pari myös vihittiin Naantalissa. Perinteistä kosintaa ei tapahtunut. Pitkän yhdessäolon jälkeen naimisiin menosta vain päätettiin. Aloite saattoi tulla Marjolta.

”Onneksi sait kysyttyä, muuten eläisimme vieläkin susiparina”, Rane vitsailee.

Kuvausvaate: Marjon villatakki Muotikuu.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 10/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X