Laulaja Ilkka ”Danny” Lipsanen voitti riittämättömyyden tunteen: ”Olen vihdoin sinut itseni kanssa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kiertueen jälkeen on aikaa myös lomailla. ”Matkustan veljeni luokse Teksasiin, ja menemme moottoripyöräilemään.” © Pekka Nieminen / Otavamedia
Danny täyttää syksyllä seesteisin mielin 76 vuotta. Koko uran riittämättömyyden tunne on pitänyt laulajan otteessaan. Nykyään tunne toimii motivaattorina, joka saa asettamaan tavoitteita kiinnostuksesta ammattiin ja ihmisiin.

Pääkallolla on punainen lierihattu. Sen vieressä välkehtii hopeinen diskopallo. Ilkka ”Danny” Lipsanen, 75, painaa jukeboksin nappia Kirkkonummella sijaitsevan kodin alakerrassa, kotidiskossaan.

Danny

Vuoden 1977 show oli nimeltään Danny-Show. Lavalla nähtiin Dannyn lisäksi Armi Aavikko ja Pepe Willberg. © D-TUOTANTO

Dannyn vuonna 1966 levyttämä Besame Mucho alkaa soida. Katon reunassa olevat värivalot syttyvät ja vuorottelevat bassokitaran sointujen tahtiin.

”Tuollaisia kitaroita, jossa on erityisen jämäkkä soundi, on Suomessa vain yksi”, Danny sanoo.

Harvinainen soittopeli on mukana hänen loppuvuoden kiertueella, jolla kuullaan myös Besame Mucho.

Ainutlaatuinen on niin ikään Dannyn ura suomalaisen viihdetaivaan kiintotähtenä.

”Olen kiitollinen pitkästä elämästä ja sen kokemuksista. Jouduin työstämään omakuvaani tarpeettoman kauan, mutta olen vihdoin hyväksynyt itseni.”

Lapsuus suuren suvun suojeluksessa

”Elin kymmenen ensimmäistä vuottani suuren suvun suojeluksessa Porissa. Lapsuudenkotini oli isoisäni, kauppaneuvos August Lipsasen omistamassa suuressa talossa, jossa asui useita hänen jälkeläisiään.

Vietin aikaa myös Raumalla, missä sijaitsi saman isoisäni niin ikään omistama Vanha-Lahti -kartano. Se oli kunnon maalaiskartano: 400 hehtaaria maata, 26 saarta ja paljon eläimiä: hevosia, lehmiä, kanoja ja kalkkunoita.

Olisin toivonut saavani elää tasapainoisen lapsuuden ehjässä kodissa. Vanhempani kuitenkin erosivat, kun olin seitsemänvuotias.

Sen jälkeen molemmat isoäitini, kauppaneuvoksetar Impi Lipsanen ja musiikinopettajana toiminut Magda Aufrichtig kantoivat rakkaudessaan vastuun minusta ja pikkuveljestäni Pekasta.

Isoäitejäni yhdistivät korkea moraali, oikeudenmukaisuus, muista ihmisistä välittäminen, lapsirakkaus ja huumorintaju. Ne elämänarvot ovat olleet tärkein henkinen perintöni.

Kolme vuotta avioeron jälkeen äiti vei minut ja pikkuveljeni Pekan mukanaan Helsinkiin. Uusi kotimme oli 14 neliön vuokrahuone.

Tunsin suurta riittämättömyyttä uudessa asuinympäristössä. Muistan yhä, kuinka katsoin kadun vilinää Unioninkadun porttikongissa ja ajattelin, että elämä kulkee ohi ilman minua ja että, miten pääsisin mukaan tuohon joukkoon? Se kertoo syvästä surusta, jota tunsin. Maailma, jossa olin elänyt, oli jäänyt taakse. Se teki minusta alussa aran ja ujon.

Jälkeenpäin olen huomannut, että elämänmuutos rakensi minusta ajan saatossa ahkeran ja periksiantamattoman.”

Danny lapsena

Porin torilla neljävuotiaana ensimmäisen oman auton omistajana. © D-TUOTANTO

Esikoinen on omista kappaleista tärkein

”Äidin äitini Magda Aufrichtigin isä oli Kansallisoopperan kapellimestari Hans Aufrichtig. Magda puolestaan opiskeli musiikkia Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa. Hänestä tuli musiikinopettaja ja kapellimestari.

Suvussa kulkenut musikaalisuus on ollut merkittävä tekijä elämässäni.

Kappaleistani eniten minulle merkitsee East Virginia, koska se oli ensimmäinen levytykseni. Äänitysstudioon mennessäni ajattelin, että jos saan jalan oven rakoon, menen sisään ja teen kaikkeni urani eteen. Single julkaistiin maaliskuussa 1963, ja se nousi heti listaykköseksi.

Ensimmäisen shown, Timantinkova Danny-Shown tein kaksi vuotta myöhemmin. Taistelin tieni viihdemaailman kärkeen ja totesin, että käynnissä olevassa myllyssä voisi kouliintua muitakin.

Paul Anka ja Danny

Vuonna 1968 Danny osallistui poplaulun maailmanmestaruuskisoihin Rio de Janeirossa, Brasiliassa. Kilpakumppanina oli myös Paul Anka. © D-TUOTANTO

D-Tuotanto oli maan suurin ohjelmatoimisto

Perustin D-Tuotannon, joka 1970-luvulla oli Suomen suurin ohjelmatoimisto. Keikkamatkoilla istuin auton takapenkillä ja opiskelin yritysjohtamista, taloutta, psykologiaa ja yhteiskuntaoppia samalla kun tein show-käsikirjoituksia.

Danny

Vuoden 1969 syksyllä Danny esiintyi Lontoon muodikkaalla Speakeasy-klubilla. Yleisössä olivat muun muassa Jimi Hendrix ja Cat Stevens. © D-TUOTANTO

Suosion harjalla tein 240 keikkaa vuodessa.

Kerran keikan jälkeen hotellihuoneen sängyssä odotti kaksi vierasta, alastonta, kaunista neitoa. He olivat tulleet ikkunan kautta sisään.

Vastaavia tapauksia oli lukemattomia. Koin ne luottamuksen ja välittämisen osoituksina. Ne olivat fanien kädenojennuksia, eikä mieleeni olisi tullut käyttää ketään heistä hyväksi millään tavalla.

Laulussa tärkeintä on yltää sydämestä sydämeen. Yleisön palaute oli itsetunnolliseni tärkeä rakennusaine varsinkin urani alussa.

Listalle on noussut tähän mennessä 98 lauluani. Uskon, että sadan laulun raja saattaa rikkoutua Vain elämää -ohjelman tulkintojen myötä.”

Uralle vielä huikea noste

”Mukanaolo Vain elämää -televisio-ohjelmassa loi uralleni jälleen huikean nosteen. Suostuin mukaan kuitenkin eri syystä.

Olen käynyt viihteen korkeakoulua monen alan vaikuttajan kanssa. Harry Orvomaa, Antti Einiö, Jaakko Salo, Esko Linnavalli, Veikko Samuli ja Kassu Halonen sekä tekstien tekijät, kuten Juha Vainio, Pertsa Reponen ja Vexi Salmi, ovat osaltaan vieneet minua tulkitsijana eteenpäin.

Halusin tehdä kunniaa heille ja heidän lauluilleen nostamalla ne esiin toisten taiteilijoiden tulkitsemina.

Danny

”Mitä kauemmin olen elänyt, sitä enemmän olen suitsuttanut kiitoksia kaikille urani mahdollistaneille. En olisi pystynyt tähän yksin.” © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

One more round for Danny

Viimeinen suuri konserttikiertueeni alkaa lokakuussa. Ammattinyrkkeilijöiden käyttämin termein totean, että one more round for Danny eli vielä yksi kierros.

Täytän syksyllä 76, ja se on aika paljon. En lopeta musiikin tekemistä tai esittämistä, mutta yhtä mittavaa ponnistusta en enää tulevaisuudessa todennäköisesti jaksa.

Hyvin moni saman ikäisistä viihdetaiteilijoista on jo kuollut. En voi kuvitella olevani ainoa, joka selviää hengissä vielä pitkään.

Olisiko vaikeaa lopettaa ura kokonaan? Ei.

Arvotan yleisön tuen ja musiikin erittäin korkealle. Lopettaminen vaatisi, että sen tilalle tulisi muuta elämänsisältöä. Voisin muuttaa ulkomaille tai keskittyä esimerkiksi seuraamaan lapsenlapseni kehittymistä.

Olen vihdoin sinut itseni kanssa. Koen yhä riittämättömyyttä, mutta tunne on muuttunut. Nykyään se on kuin porkkana, joka saa asettamaan tavoitteita kiinnostuksesta ammattiin ja ihmisiin.”

T-paita Diesel Store, farkut ja vyö T’uomo Menswear.

X