Anna-lehti: Johanna Pakonen vaihtoi unelmakodin muovipussielämään – Nyt laulaja uskaltaa vihdoin esittää omaa musiikkiaan: ”Oloni on vapaa”

Koronavuosien talousahdinko sai Johanna Pakosen tekemään rohkeita valintoja. Vihdoin on aika elää oman näköistä elämää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laulaja Johanna Pakonen kertoo Annassa, että koronavuodet olivat käänne hänen urallaan.

Koronavuosien talousahdinko sai Johanna Pakosen tekemään rohkeita valintoja. Vihdoin on aika elää oman näköistä elämää.
Teksti: Toimitus

Laulaja Johanna Pakonen, 46, on laulanut rokkia ja poppia 90-luvulta saakka. Musiikkivalikoima kapeutui, kun hänet valittiin tangokuningattareksi vuonna 2002.

Yleisön ja keikkajärjestäjien odotukset muuttuivat kruunaamisen myötä. Pakonen empi omien kappaleidensa esittämistä, vaikka sydän paloi monipuoliselle musiikille.

”Se tuntui hankalalta ja ikävältä”, Johanna Pakonen kertoo Anna-lehdessä.

Ohjelmatoimisto lähti vaihtoon syksyllä 2021, kun Pakonen oli päättänyt jättää tanssilavat. Hän kaipasi kontaktia yleisöön. Aiemmin olo oli keikan jälkeen tyhjä, sillä tanssinharrastajat eivät ota esiintyjään kontaktia.

”Viime syksynä nautin suunnattomasti intiimeistä ravintolakeikoista, joita tein sukulaismieheni Jussi Jaakon kanssa. Silloin pääsin lähelle yleisöä. Se on hyvä, koska tässä iässä on jo tarinoita kerrottavana.”

Omakotitalosta muovipussielämään

Melkein kaksi vuotta sitten keväällä Johanna Pakonen teki valinnan, joka ei ollut helppo. Hän myi Oulussa sijaitsevan rivitaloasuntonsa – se oli hänen unelmiensa koti.

Työt viihdealalla olivat loppuneet kuin seinään koronarajoitusten vuoksi, eikä tuloja yksinkertaisesti ollut. Pakonen päätti kokeilla uutta suuntaa: hän lähti jatkamaan kesken jääneitä puutarhuriopintojaan Seinäjoelle. Asunto meni kaupaksi heti.

”En halunnut jatkuvasti stressata siitä, saanko hoidettua asuntolainan lyhennykset. Nyt olen voinut keskittyä opiskeluun.”

Rivitalon 154 neliötä vaihtuivat pieneen vuokra-asuntoon. Iso osa huonekaluista ja vaatteista pakattiin vuokravarastoon.

”Elimme muovipussielämää. Säkitin ja merkitsin vaatteet vuodeaikojen mukaisesti. Kun kesä oli ohi, vein kesävaatteet varastoon ja otin sieltä syksypussin. Syksyn jälkeen hain taas uuden vaatekassin varastosta.”

Sittemmin vuokrakaksio on vaihtunut suurempaan: 1970-luvun omakotitaloon mahtuvat keikkavaatteet ja korkokengätkin.

”Nyt minulla on mahdollisuus miettiä tulevaisuutta. Pystyn rauhassa katselemaan, aukeaako maailma vai onko uusia kriisejä tulossa.”

Johanna Pakonen valmistuu keväällä 2023 viherrakentajaksi.Kuvattu Pukinmäen puutarhassa.

Johanna Pakonen valmistuu keväällä 2023 viherrakentajaksi.
Kuvattu Pukinmäen puutarhassa. © Tommi Tuomi

Miellyttämisenhalu on karissut

Nyt Pakonen kokee olonsa vapaaksi. Hän uskaltaa tehdä rohkeita valintoja uransa suhteen. Esiintyvänä artistina on vierähtänyt 25 vuotta. Seuraavat 25 vuotta Pakonen aikoo laulaa omilla ehdoillaan.

”Esitän omia biisejäni ja sellaisia kappaleita, joista tykkään”, Johanna Pakonen kertoo Anna-lehdessä.

Uuden rohkeuden taustalla on myös ikä. Kolmekymppisestä lähtien Pakonen on karsinut elämästään ihmisiä, jotka nakertavat hänen jaksamistaan. Hänen ei tarvitse enää miellyttää ketään.

”Aiemmin mukauduin herkästi toisten odotuksiin. Miellyttämisenhalu johti siihen, että liian pitkään työnsin omat tarpeeni syrjään niin työelämässä kuin muutenkin.”

Lue myös: ”Koronan kauheudella oli kultareunus” – Viihdetaiteilija Johanna Pakonen palasi puutarhaopintojen pariin ja valmistuu pihasuunnittelijaksi

Lue koko juttu Anna-lehden numerosta 6/2023 tai Annan verkkosivuilta! Siinä Johanna Pakonen kertoo, mitkä ovat hänen hyvinvointinsa avaimet.

Pakonen kertoo jutussa myös, kuinka suhde hänen miesystäväänsä on muuttunut sen jälkeen, kun he Seinäjoelle muuton jälkeen asuvat samalla paikkakunnalla. Lisäksi Pakonen kertoo uskostaan tuonpuoleiseen. Lue lisää Annasta!

X