Olavi Virran raadollinen suosio yllätti legendaa näyttelevän Lauri Tilkasen: ”Valtava kuuluisuus haittavaikutuksineen – ja miten hän menetti kaiken”

Näyttelijä Lauri Tilkanen, 30, esittää pääosaa Timo Koivusalon ohjaamassa Olavi Virta -elokuvassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lauri Tilkanen.

Näyttelijä Lauri Tilkanen, 30, esittää pääosaa Timo Koivusalon ohjaamassa Olavi Virta -elokuvassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Linda Martikainen

Millaista oli esittää Olavi Virtaa?

Ihan mahtavaa. Oli helppoa lähteä tekemään elokuvaa kun tiesin, että Timo Koivusalo on ehkä paras Olavi Virta -asiantuntija Suomessa. Luotin häneen ja siihen, että kaikki asiat tulevat oikein. Lähdin sitten vain toteuttamaan Timon visiota.

Viihdyitkö elokuvan tunnelmissa?

Elokuvassa sai elää todella hienoissa lavasteissa. Kuvasimme paljon juttuja studiossa, koska niitä paikkoja ei ole enää olemassan.

Elokuvasta näkee, miten hienoa käsityötä on tehty, kaikki on viimeisen päälle. Asiat ovat juuri niin kuin ne ovat silloin olleet. Vuosikymmenet, kuten 1950–60-luku, vaatetuksineen, hiuksineen ja fiiliksineen ovat minun mielestäni hyvin onnistuneet.

Kuka laulaa elokuvassa?

En laula itse, vaan menemme Olavi Virran alkuperäisellä äänellä. Sehän tässä on se juttu. Tietysti minun piti opetella laulut ihan yhtä lailla, koska minun piti osata laulaa ne hengitystä ja nyansseja myöten. Siinä oli iso työ. Tämä on kuitenkin osittain myös musiikkielokuva.

Mitä yhteistä sinulla ja Olavilla on?

En tiedä, ehkä tummat hiukset! Olavi Virta on ollut itselleni musiikillinen esikuva. Olen vielä sitä sukupolvea, joka tietää ja muistaa Virran. Löysin Virran musiikin nuorena vanhempieni myötä.

Yllättikö jokin asia tähden tarinassa?

Pääpiirteittäin tiesin kyllä, miten hänen elämänsä meni. Ehkä minut yllätti se, miten suosittu hän aikanaan oli. Se valtava kuuluisuus kaikkine haittavaikutuksineen ja se, miten hän menetti sen kaiken. Tuon tyyppistä julkisuutta ei enää tule olemaan Suomessa.

Mitä kuuluu muuten syksyysi?

Minulla on marraskuussa ensi-ilta teatteri Jurkassa Harold Pinterin Rakastaja-näytelmässä. Se kertoo parisuhderakkaudesta – hyvin monimuotoisesta sellaisesta.

Puolisosi Pamela Tolan ohjaama elokuva Swingers tulee ensi-iltaan pian. Olitko siinä osallisena jotenkin?

Kyllä, olin jeesailemassa yleismiehenä eri osastoilla. Oli kivaa vaihtelua tehdä välillä töitä kameran takana. Elokuvaa leikataan parhaillaan. Pystymme Pamelan kanssa erottamaan aika hyvin työt ja kodin. Töitä emme kotiin tuo.

X