Olavi Virran väkivaltaisuus varjosti hänen perhe-elämäänsä

Iskelmälegenda Olavi Virralle perhe oli kaikki kaikessa, mutta hän hallitsi kotivaltakuntaansa jopa nyrkein.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilse kuvailee Olavi Virtaa rakastavaksi isäksi, vaikka perheessä ei ollut tapana pitää lapsia juurikaan sylissä ja isä oli myös väkivaltainen. Isä osasi kuitenkin osoittaa kiintymystään lahjoilla, kirjeillä ja korteilla. Olavi ja Irene Virta sekä tyttäret vuonna 1956.

Iskelmälegenda Olavi Virralle perhe oli kaikki kaikessa, mutta hän hallitsi kotivaltakuntaansa jopa nyrkein.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Isä tuli kohti kuin karjuva leijona ja löi minua kovaa nyrkillä. – – Makasin pöydällä ja sain useita iskuja selkään ja olkaan ennen kuin lysähdin lattialle. Isä tarttui minuun vahvoilla käsillään ja viskasi minut kuin räsynuken Paulin vierelle sänkyyn. – – Isä istui hänen päällään hajareisin ja tarttui Paulin hartioihin ja paukutti hänen päätään lattiaan.

Ilse Hammar

Ilse Hammar asuu nykyään Ruotsin Öregrundissa. © TOMMI TUOMI / OM-ARKISTO

Tekstikatkelma kuvaa Suomen kaikkien aikojen suosituinta laulajaa Olavi Virtaa (1915–1972) ja hänen teini-ikäisiä lapsiaan Pauli ja Ilse Virtaa. Erittäin karu kotiväkivallan kuvaus on suora lainaus Ilse-tyttären juuri ilmestyneestä kirjasta Isäni Olavi Virta – Perhe-elämää kuninkaan varjossa.

Kirjassa kuvaillaan erittäin tarkasti Olavi Virran perhe-elämää, sillä kirja perustuu tyttären päiväkirjamerkintöihin, kirjeisiin ja Olavi Virran Irene-vaimon haastatteluihin.

Miten on mahdollista, että Olavi Virta hakkasi lapsiaan ja silti Ilse-tytär kuvailee lapsuuden perheensä yhdessäoloa onnelliseksi?

Seitsemän vuoden onni

Olavi Virta ja hänen vaimonsa Irene rakastuivat toisiinsa vuonna 1944 ensisilmäyksellä Cotton-klubilla, kun Irene oli 17-vuotias ja Olavi 29.

Vaikka Irene oli nuori, hänellä oli jo vuodenikäinen Ilse-tytär. Se ei haitannut Olavia, joka nai oitis rakastettunsa ja adoptoi Ilsen omaksi tyttärekseen.

Seuraavana vuonna syntyi Pauli, vuonna 1951 Harriet ja iltatähtenä vuonna 1957 Sheila.

Aluksi perhe eli yksinkertaisesti mutta onnellisesti. Omassa asunnossa ei ollut esimerkiksi peseytymismahdollisuuksia. Niinpä kerran viikossa koko perhe löylytteli yleisessä saunassa, mistä he kävelivät kotiin käsi kädessä.

Perhe teki autoretkiä rannikolle, jolloin nuoret vanhemmat kuhertelivat viltillä pikkuisten Ilsen ja Paulin heitellessä kiviä veteen. Kesät jäivät muistiin laatuaikana, jolloin uitiin yhdessä ja syötiin pannukakkua mustikkahillolla.

Olavi Virta ja perhe

Olavi Virta vietti perheensä kanssa kesälomiaan Sipoon saaristossa Norrholmenin saarella, jonka Virta oli vuokrannut 1953. Kuva vuodelta 1958. © LEEVI KORKKULA / LK

Kun Olavi Virta keikkaili, rakastunut Irene-vaimo kulki miehensä mukana. Puolisot halusivat olla mahdollisimman paljon yhdessä.

Lapset jäivät sillä aikaa perheessä asuvan mummon hoitoon. Lapset olivat paljon erossa vanhemmistaan, mutta he olivat silti tyytyväisiä.

Vaikka koko perheen ilmapiiri oli rakastava, lasten kasvatukseen kuului ajan tapaan kuritus. Isä läimäytti kädellä korvalle tai nahkaremmillä pyllylle ja äiti pesi suun kovakouraisesti saippualla, jos lapset eivät totelleet.

Kodin hyvä ilmapiiri loppui, kun Irenen ja Olavin välit kylmenivät.

Laulaja Olavi Virran perhe vuonna 1972

Laulaja Olavi Virran perhe vuonna 1972: tyttäret Harriet, Ilse, Sheila, vaimo Irene ja poika Pauli sekä marsut. © MIKKO OKSANEN / LK

Avioliitto kriisissä

Syitä aviokriisiin oli tarjolla yllin kyllin.

Olavi Virran kasvava maine Suomen suosituimpana artistina toi mukanaan huolia, sillä se teki Olavista rauhattoman. Taiteilijaelämä oli kuluttavaa, eikä edes kymmenenhuoneiseen lukaaliin muuttaminen auttanut. Olavi Virta ei pystynyt enää nukahtamaan ilman viskilasillista.

Epäsäännölliset työajat nakersivat elämää, kun perhe odotti kolmatta lastaan.

Olavi Virta joi yhä enemmän, harrasti naisseikkailuja ja käytti niin holtittomasti rahaa, että perhe menetti kaikki varansa. He joutuivat muuttamaan ja asumaan taas ahtaammin.

Irene ei enää seurannut miestään tanssilavoille.

Pariskunta etääntyi, lauseet lyhenivät, äänensävyt kylmenivät.

Lapset heräsivät yöllä riitoihin. Ilse näki painajaisia. Pauli kasteli lakanansa.

Irene ja Olavi yrittivät kyllä sovitella riitansa ja rakastivat toisiaan kaikesta huolimatta, mutta sitten tuli taas uuden naisen puhelu kotiin.

Edes Harrietin syntymä vuonna 1951 ei pelastanut liittoa.

Olavi Virta

Olavi Virta sekä tytöt Harriet ja Sheila kuvattuna vuonna 1963 © PENTTI AUER / OM-ARKISTO

Olavi-isästä oli tullut niin äkkipikainen alkoholisoitumisensa takia, että hän löi lapsiaan Paulia ja Ilseä nyrkein ainakin kaksi kertaa. Lapset pelkäsivät isäänsä.

Kodin ilmapiiri oli niin tulehtunut, että Ilse alkoi viettää aikaa halkovarastossa ja Pauli karkaili kotoa.

Olavi Virta löi tyttärensä muistikuvan mukaan kerran myös vaimoaan.

Irene halusi ensimmäistä kertaa palkkatöihin Harrietin synnyttyä, sillä mummo voisi hoitaa lapset. Olavi Virta kielsi vaimoaan ja löi.

”Naisen paikka on kotona”, Olavi Virta perusteli.

Vaimo meni silti pystypäin töihin hattumalliksi ja ilmoitti jättävänsä heti Olavin, jos lyönti toistuu.

Viinan viemää

Virtojen perhe-elämä ei enää muuttunut onnelliseksi kuin hetkittäin. Olavi Virta saattoi sanoa illallispöydässä, että perhe merkitsee hänelle kaikkea. Mutta seuraavassa hetkessä hän komensi lapset jo huoneeseensa.

Olavi Virta oli levoton eikä saanut mieltään rauhoittumaan kuin juomalla viinaa. Hän kaipasi ympärilleen yhä enemmän tapahtumia. Rauhattomuutensa takia hän keräili autoja, joilla ajoi lujaa – jopa humalassa.

Kotona alkoi olla yhä enemmän vieraita, joita löytyi aamulla selvittelemässä humalaansa sohvilta. Itse perhe ei enää kotonaan viihtynyt.

Olavi Virta

Olavi Virta ajeli ylpeänä viimeistä mallia olevalla autollaan, Chevrolet Bel Airilla, Tervasaarenrannassa Helsingissä vuonna 1958. Olavi Virralle auto oli paitsi tarpeellinen työkalu, tapa mennä yleisön luo keikkapaikoille, myös statussymboli. © LEEVI KORKKULA / LK

Isä oli paljon töissä, äiti vietti aikaa ystäviensä luona.

Lapset joutuivat pärjäämään keskenään. Lasten itsenäistyminen oli alkanut jo yllättävän varhain, mikä johti vakaviin vahinkoihinkin.

Ilse pärjäsi ensin yksin pihalla ollessaan 6-vuotias. Tästä vanhemmat päättelivät hänen voivan pitää huolta pihalla myös 4-vuotiaasta pikkuveljestään.

Tämän jälkeen lapset saivat pärjätä kahdestaan öitäkin. Mummo nukutti lapset, jätti heidät nukkumaan kahdestaan ja tuli katsomaan uudestaan vasta aamulla.

Tällaisena yksinäisenä yönä Ilse sairastui kuumeiseen flunssaan, jolloin hän nieli parantuakseen kaikki käsiinsä saamansa pillerit.

Hän joutui tapauksen takia vatsahuuhteluun. Silti lapsille laskettiin yhä enemmän vastuuta.

Teini-ikäisinä Paulin ja Ilsen piti viettää aikaa keskenään perheen kesäpaikassa saaressa, eikä lapsilla ollut edes lupaa palata kotiin loman aikana.

Irene ja Olavi Virta saivat vielä vuonna 1957 iltatähtensä Sheilan, ennen kuin oli edessä asumusero.

Voisi luulla, että Irene kyllästyi lopullisesti mieheensä äkkipikaisuuteen. Se ei kuitenkaan ollut syy pariskunnan välirikkoon.

Syy on yllättävämpi: anoppi.

Laulaja Olavi Virta

Laulaja Olavi Virta esiintymässä vuonna 1967, kun elämä kulki jo alamäkeä. © VEIKKO LINTINEN / OM-ARKISTO

Sittenkin virhe-ero?

Uutuuskirjaan haastateltu Irene miettii eroaan Olavista. Hän vaikuttaa melkein katuvan ratkaisuaan, jota ei olisi tapahtunut ilman anopin sekaantumista poikansa avioliittoon:

Jos hän ei olisi asunut meillä ja levittänyt niin paljon epäsopua ja epäilyksiä, olisin jaksanut ottaa kaikki myrskyt vastaan Olavin rinnalla. Olavi ja minä rakastimme toisiamme, niin me tosissamme teimme, rakastimme lämpimästi ja vilpittömästi, mutta Olavin äiti koki, että minä vein häneltä hänen ainoan poikansa. Hän tuhosi kaiken!

Olavin äiti oli jatkuvasti mustasukkainen. Vahti minua vuorokauden ympäri ja mustamaalasi minua. Oli viheliäistä joutua asumaan hänen kanssaan. Hän aiheutti avioliittomme kipeimmät säröt, hän eikä kukaan muu.

Irene muutti lopulta tyttäriensä kanssa vanhempiensa luo Ruotsiin.

Irene harkitsi lopullista eroa pitkään ja yritti jopa avioliiton jatkamista Suomessa, kun alaikäiset tyttäret jäivät keskenään Ruotsiin.

Avioero oli kuitenkin väistämätön, mutta se osui ikävään hetkeen vuonna 1961.

Olavi Virta

Syvällä sisimmässään Olavi Virta oli vaimonsa Irenen mukaan tunteikas, ujo ja yksinäinen susi, joka kaipasi uskollista ystävää. © ALVAR KOLANEN / OM-ARKISTO

Kun Olavi Virta oli jo diabeteksen, pitkälle edenneen alkoholismin ja juorulehtien näivettämä, oma vaimokaan ei enää avannut ovea.

”Minä olen menettänyt kaiken: maineen, kodin ja perheen. Suurimman osan minusta, mutta ääntäni eivät saa vietyä”, Olavi Virta totesi.

Olavi Virta kuoli 11 vuotta avioeron jälkeen alkoholismiin 57-vuotiaana, jolloin hän oli yksinäinen, köyhä ja loppuun palanut.

Olavi Virta ei silloin tiennyt, että Irene Virta rakasti kaikesta huolimaata Olaviaan tämän kuolemaan asti. Kuten Olavikin rakasti edelleen Ireneään.

Kursivoidut kohdat ovat Ilse Hammarin kirjasta Isäni Olavi Virta – Perhe-elämää kuninkaan varjossa.

 

Jutun otsikkoa ja ingressiä muokattu 29.11.2020 klo 11.54.

X