Riitta Väisäsen ja Dannyn pitkä ystävyys: ”Dannylle voin soittaa vaikka yöllä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Riitalla on ollut aina kyky laukoa yllättäviä ja hauskoja juttuja, joille hän nauraa itsekin”, Danny sanoo. © Tommi Tuomi
Kun Riitta Väisäsen miesystävä Spede Pasanen kuoli, ystävyys Ilkka 'Danny' Lipsasen kanssa syveni. Siihen kuuluvat niin käynnit Hietaniemen hautausmaalla kuin yölliset soitotkin.

Hopeisen iltalaukun uumenissa piti olla puhe, jonka Riitta Väisänen, 63, aikoi pitää kiitoksena saamastaan elämäntyöpalkinnosta. Kultainen Venla -gaalaan napattuun laukkuun oli sen sijaan sujahtanut ajanvarauslappu valohoitoihin.

Seurasi gaalan historiaan jäänyt Riitan omaperäinen jutustelu, joka sai juhlayleisön ulvomaan naurusta.

”Riitta on juuri tuollainen, huikean nokkela, räväkkä ja hauska”, sanoo Ilkka ”Danny” Lipsanen, 75.

Riitta lisää:

”Joskus ihan tietämättään.”

Iltalaukkuun liittyy toinenkin muisto. Se on Dannyn äidin Magda Yrjösen lahja Riitalle.

Suomalaisen viihdetaivaan kiintotähdet Riitta ja Danny ovat olleet toistensa läheisimpiä ystäviä noin kaksikymmentä vuotta.

”Meillä on hiljainen ystävyys, josta kukaan ei tiedä, paitsi ehkä Hietaniemen kirkkomaan pienet oravat”, kertoo Riitta sisarensa Lea Gesellen kanssa kirjoittamassa kirjassa Miss Euroopan reunalla.

Nyt Danny ja Riitta kertovat ensimmäistä kertaa yhdessä ystävyydestään, jossa toinen on tärkeä peili.

He arvostavat toistensa mielipiteitä, mutta eivät suinkaan ole samaa mieltä kaikesta.

Näin Riitta Väisäsen ja Dannyn ystävyys sain alkunsa:

Jo vuonna 1981 hevoset olivat Riitalle elämäntapa. © Kari Santala/OM-arkisto

1976

Riitta oli 22-vuotias, kun hänet valittiin Miss Suomen ensimmäiseksi perintöprinsessaksi ja kruunattiin Miss Euroopaksi Rodoksella vuonna 1976. Samana vuonna Danny-Showssa esiintyivät Dannyn lisäksi Virve ”Vicky” Rosti ja Juha Laitila. Dannyn musiikkiura oli alkanut 12 vuotta aiemmin.

Riitta: Teininä kuuntelin Dannyn musiikkia radiosta. Kappaleet Seitsemän kertaa seitsemän ja Rebekka olivat suosikkejani. Kävimme kesämökiltä siskon ja serkkujen kanssa Kuortin Kisahallissa katsomassa hänen showtaan. Hän saapui paikalle avoautolla.

Danny: Riitta tuli maailmaani, kun hänet valittiin Miss Euroopaksi, vaikka varsinaisesti tutustuimme vasta vuosia myöhemmin. Arvostetun missikeisari Claude Berrin mielestä Riitta oli tuolloin maailman kaunein nainen. Ja totta, kaikki miehet ihastuivat Riittaan. Olisin voinut kosia häntä, ellen olisi ollut naimisissa. Tosin olisin ollut vain yksi tuhansien, ellen miljoonien miesten joukossa.

Riitta: Claude Berrin mielestä hevoset olivat suuri, henkilökohtainen ongelmani. Hän tarjosi minulle mallisopimusta Pariisiin, mutta palasin Suomeen hevosteni ja silloisen kihlattuni luokse.

Danny: Hevoset ovat olleet Riitalle elämäntapa, jossa miehet jäivät aina kakkoseksi.

Riitta: No, mies pystyy hakemaan jääkaapista ruokaa ja juomaa, mutta hevonen ei. Minulla on ollut vastuu eläimistä. Ne eivät ole olleet pelkkä harrastus. Olen kasvattanut lähes sata varsaa ja ajanut kilpaa. Vuonna 1978 kiersin kilpailemassa raviradoilla myös Yhdysvalloissa.

Danny: Riitta on ollut ehkä maailman ahkerin kaunotar. Hän olisi voinut jäädä Hollywoodiin makaamaan jonkun miljonäärin syliin, mutta sen sijaan ahkeroi itsensä lähes liikuntakyvyttömäksi.

 

Riitta juonsi yli 3000 jaksoa Kymppitonnia. Kuva vuodelta 1991. © Pekka Järveläinen/OM-arkisto

1986

Vuonna 1977 Miss Suomeksi kruunattiin Armi Aavikko. Danny ja Armi julkaisivat ensimmäisen yhteissinglensä Tahdon olla sulle hellä samana vuonna. Heistä tuli duettopari, jonka yhteistyö syveni seurusteluksi.

Riitta tapasi Pertti ”Spede” Pasasen vuonna 1983 ja sai ensimmäisen roolinsa elokuvassa Lentävät luupäät.

Danny: Esiinnyin Spede-Showssa ensimmäisen kerran vuonna 1966 ja sen jälkeen useita kertoja. Olin mukana myös elokuvassa Seitsemän kertaa seitsemän. Kunnioitin Perttiä oman alansa nerona. Oli myös selviö, että Riitta oli Pertin nainen. Kenellekään ei tullut mieleen yrittää tunkeutua sille tontille.

Vuonna 1985 Spede suunnitteli Riitalle oman tv-ohjelman Kymppitonnin, joka nousi nopeasti katsojien suosikiksi. Myös Riitasta ja Spedestä tuli seurusteleva pari.

Riitta: Jaoin Armin kanssa asunnon yhteisellä kuvausmatkalla Kanariansaarten Fuenteventuralla vuonna 1986. Kummallakin oli oma, suuri salaisuutensa, Armilla Danny ja minulla Pertti. Yhtenä iltana kävelimme puhelinkioskille soittamaan heille, mutta puhelin olikin rikki. Pertti oli vihainen, kun ei kuullut minusta mitään matkan aikana.

Danny: Riitta on ollut paljon muutakin kuin Kymppitonnin juontaja, mutta laulajaa hänestä ei olisi voinut tulla. Pertti selvitti sen jo 80-luvun alussa. Hän antoi Riitalle sanelukoneen, johon tämä kävi laulamassa suljetun oven takana, pimeässä vaatekaapissa kappaleen En etsi valtaa loistoa.

Riitta: En osaa laulaa lainkaan. Kuulen sävelen aivoissa oikein, mutta nuotit tulevat ulos sekaisin. Näytteen kuultuaan Spede keksikin idean joululevystä. Sen takakannessa olisi teksti: ’jos yksikin sävel on oikein laulettu, saatte rahanne takaisin’.

Danny: Riitta on niin valovoimainen, ettei hänen tarvitse laulaa eikä edes puhua. Musiikkipiireissä oli silti useita Riitan faneja, kuten Kari Tapio ja Kari Vepsä. Häntä arvostettiin reiluutensa vuoksi.

Riitta: Tapasimme Dannyn kanssa vuosien mittaan erilaisissa tilaisuuksissa. Danny esiintyi esimerkiksi useana vuonna Orimattilan Kantrifestivaaleilla, joilla toimin juontajana.

Danny: Olimme molemmat paljon esillä julkisuudessa ja myötäelimme toistemme elämää. Tutustuin myös Riitan vanhempiin ja Lea-siskoon. Arvostan tapaa, jolla Riitta ja Lea ovat hoitaneet vanhempiaan. Se on meissä samaa, kumpikin pitää huolen laumastaan.

Riitta: Dannyn äidin Magdan 80-vuotissyntymäpäiviä vietimme kotitilallani Orimattilassa vuonna 1998. Se oli hauska päivä. Sittemmin vierailin Magdan kotona joitain kertoja ja sain häneltä muistoksi hopeisen iltalaukun.

Danny-show’n tähti vuodesta 1966. © Jukka Rapo/OM-arkisto

2001

Dannyn suhde Armiin kesti vuoteen 1994 saakka. Riitta ja Spede erosivat vuotta aiemmin, mutta säilyttivät ystävyytensä. Riitta on seurustellut siitä lähtien Erik Mäkkylän kanssa, ja heillä on yhteinen tytär, Sofia. Spede menehtyi 7. syyskuuta 2001. Marraskuussa pidettiin Speden muistokonsertti, jonka Riitta juonsi ja jossa Danny esiintyi. Seuraavana vuonna Riitta juonsi Jyrki Hämäläisen kanssa Dannyn 60-vuotisjuhlakonsertin.

Danny: Tuttavuus Riitan kanssa alkoi syventyä ystävyydeksi Pertin kuoleman jälkeen.

Riitta: Danny oli ensimmäinen, jolta sain osanottoviestin. Hautajaisten jälkeen kävimme yhdessä viemässä kukkia ja kynttilän Pertin haudalle. Jouluna en päässyt sinne, joten pyysin Dannyä viemään kynttilän puolestani. Aattoiltana sain häneltä tekstiviestin: tehtävä suoritettu. Seuraavana vuonna teimme muisteluretken Pertin ja Dannyn isoisän Algot Niskan haudoille.

Riitta: Dannystä on tullut minulle ihminen, jolle voin soittaa ja kysyä mielipidettä tai neuvoa koska tahansa, vaikka yöllä. Voin kertoa hänelle mitä tahansa. Välillämme on sielujen sympatiaa, jollaista ei voi päättää eikä tahdolla rakentaa.

Danny: Kuuntelemme toisiamme eikä kumpikaan ole besser wisser. Riitalla on viisas näkemys elämään. Hän katsoo elämää avoimin mielin. Hänelle keskeinen asia ei ole kauneuden vaaliminen, vaan elämän eläminen. Liian kiltti hän ei ole, vaan harvinaisen suorapuheinen. Tarvittaessa hän kirjoittaa tulikivenkatkuisia kirjeitä. Hän on ärhäkkäimpiä naisia, joita tunnen. Ihana hurjapää. Olen häneen monipuolisuudessaan ja viisaudessaan kiintynyt. Hänen läheisyydessään on aina hyvä ja hauska olla.

Riitta: Kysyin Pertiltä neuvoja ja mielipiteitä hänen poismenoonsa saakka. Sen jälkeen tuntui luontevalta kysyä niitä Dannylta. Hän on Perttiin verrattava mies omalla sarallaan, musiikkiviihteen uranuurtaja Suomessa. Vara-Spede hän ei minulle ole.

Nyrkkeilijä-legendan Elis Askin opissa. © Jukka Rapo/OM-arkisto

2005

Kymppitonni loppui MTV3-kanavalla vuonna 2005, mutta palasi SuomiTV-kanavalle vielä vuosiksi 2009—2011.

Riitta: Danny poikkesi toisinaan luonani Orimattilassa ohikulkumatkoilla ja käydessään ompelijansa luona Lahdessa. Juttelimme kummankin elämänvaiheista.

Danny: Huolestuin Riitasta 15 vuotta sitten. Hän kantoi liian laajaa vastuuta kaikista läheisistään ja eläimistään. Pyysin, ettei hän ajaisi itseään loppuun ja ajattelisi välillä itseään. Hän oli liian tiukalla sekä fyysisesti että taloudellisesti. Olisin suonut, että hän olisi luopunut jo silloin hevosista. Hän kuitenkin rakasti niitä enemmän kuin itseään.

Riitta: Danny oli oikeassa. Hevostouhua ei kestänyt fysiikka, psyyke eikä kukkaro. Yhdessä vaiheessa tallissani oli kahdeksan starttihevosta sekä saman verran varsoja ja siitostammoja. En kuitenkaan kadu. Myös hevoset ovat antaneet minulle paljon.

Riitta ja Danny Seuran muotikuvauksissa 2006. Riitta Väisäsen ja Dannyn pitkä ystävyys on kestänyt vuosikymmenet. © Jukka Rapo/OM-arkisto

2018

Parhaillaan Riitta nähdään ohjelmassa Kaunis elämä, joka sai alkunsa hänen ideastaan.

Riitta: Katsoessani ohjelmia Mertaranta ja legendat sekä Supertähdet keksin, että olisi mielenkiintoista kerätä yhteen eri aikakauden missejä. Kysyin Dannyn mielipidettä ja hän piti ajatusta hyvänä. Hän myös keksi ohjelmalle nimen, Kohtalona kauneus. Se olisi ollut parempi.

Danny puolestaan esiintyy televisiossa Vain elämää -ohjelmassa.

Riitta: Danny varmasti heittäytyy vauhdilla itseään nuorempien kappaleisiin ja vetää täysillä. Nähdäänkö hänellä kyyneleitä? Ehkä. Hän ei ole herkimmästä päästä, mutta hänellä on valtavasti myötäelämisen kykyä.

Riitta Väisäsen ja Dannyn ystävyys on kestänyt vuosikaudet: näin he kehuvat toisiaan

Seura-video: Riitta Väisänen ja Danny kehuvat toisiaan. Kuvaus: Tommi Tuomi.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivassa 4/2018

X