Ura Nokialla vaihtui minifiguureiden maailmaan - Luova johtaja Esa Nousiainen nauttii hahmosuunnittelusta, vaikka legoukot tulevat välillä uniinkin

Tanskassa Esa Nousiainen aloitti Legon suunnittelijana vuonna 2006. Nyt hän vastaa luovana johtajana minifiguureiden eli legoukkojen suunnittelusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juontaja Jaakko Saariluoma (vas.) on ruudussa tuttu näky, mutta kilpailun tuomarille Esa Nousiaiselle (oik.) pesti on ensimmäinen televisiossa.

Tanskassa Esa Nousiainen aloitti Legon suunnittelijana vuonna 2006. Nyt hän vastaa luovana johtajana minifiguureiden eli legoukkojen suunnittelusta.
(Päivitetty: )
Teksti: Jukka Hiiro

Lego Masters Suomi -televisiokilpailussa tuomarin roolissa toimii Esa Nousiainen. Legolla työskentelevä luova johtaja kertoo olleensa legorakentelija pikkupojasta saakka.

”Ihan pienestä aina parikymppiseksi asti olen rakennellut. Viimeisinä vuosina rakentelin Technic-Legoja. Sitten tuli jonkin verran taukoa, armeija, opiskelut ja näin poispäin, mutta jollain tavalla se on sinäkin aikana ollut mukana”, Esa Nousiainen kertoo.

Paluun miehen elämään Legot tekivät vuonna 2013, kun oma poika täytti kolme vuotta. Pojalle tuli isän mukaan ostettua vähän ”turhankin isoja” Lego-settejä.

Ura Nokialla vaihtui muuttoon Tanskaan ja työhön Legolla

Teolliseksi muotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutissa opiskelleen Esa Nousiaisen tie Lego-ohjelman tuomariksi on lähes kohtalonomainen.

Vielä 2015 hän suunnitteli puhelintarvikkeita ja varusteita, kuten langattomia kuulokkeita, autotelineitä, latureita ja puhelinten vaihtokuoria Nokialle.

”Olin Nokialla kymmenen vuotta. Kaikki tiedetään, miten Nokialle sitten kävi, ja piti itsekin alkaa uusia hommia etsimään. Olin työssäni käyttänyt 3D-mallinnusohjelmia ja halusin pitää taitoa yllä, joten rupesin aikani kuluksi tekemään uusia Lego-osia ja omia suunnitelmia. Se oli aika hauska sattuma itseasiassa.”

Hauskuudella Nousiainen viittaa siihen, että pian hän huomasi Legon hakevan suunnittelijoita.

”Mietin heti, että toihan olisi aika jännä. Siitä sitten vähän keskusteltiin perheen kanssa, että miltä tuntuisi muuttaa Tanskaan, ja että kannattaako edes hakea? Kannustusta löytyi, joten hain, ja muutaman kuukauden prosessin jälkeen minut palkattiin.”

Perhe muutti helmikuussa 2016 Tanskaan ja Esa Nousiainenn aloitti työt Legon palveluksessa.

Lego-minifiguureiden suunnittelusta vastaava luova johtaja

Esa Nousiainen aloitti suunnittelijana, mutta kuudessa vuodessa ura on ollut nousujohteinen. Nyt hän vastaa minifigureiden eli kansanomaisemmin legoukkojen suunnittelusta luovana johtajana.

”Jos kaupassa näet semmoisia pusseja, missä on erilaisia Lego-minifiguureita, niin vastaan siitä projektista. Päätän, kenen kanssa tehdään yhteistyötä. Tai jos kyseessä on Legon oma projekti, päätän mitkä hahmot tehdään.”

Nousiaisen roolina on ohjata suunnittelutiimiä siinä, minkälaiset elementit, grafiikat, värit ja pakkaus hahmolle tehdään. Uniinkin legoukot välillä tulevat, mutta se ei haittaa, sillä hahmosuunnittelu on niin kivaa.

”Aina pitää vähän miettiä, miksi hahmo on sellainen kuin on – ja mikä on se tarina?”

Ajattomat lelut

Legojen suosion salaisuus on Esa Nousiaisen mukaan hyvä mutta hankala kysymys.

Yksi vastaus piilee hänen arvionsa mukaan ajattomuudessa ja monipuolisuudessa. Vuosikymmeniä vanhat osat sopivat yhä yhteen uusien kanssa, ja luovuuden kirjo on loputon.

”Toki Legot myydään valmiina setteinä, jotka voi ohjeen mukaan rakentaa. Kun se on rakennettu ja riittävän pitkään sitä on katsellut, niin sen voi laittaa osiin ja tehdä jotain ihan muuta.”

Lego Master Suomi -ohjelmassa Esa Nousiainen jakaa tuomarina kilpailijapareille tehtävät ja arvostelee ne, mutta ne eivät ole hänen itsensä keksimiä vaan tulevat formaatin kautta.

”Kolme tärkeää elementtiä, mitkä jokaisessa kilpailurakennelmassa katsotaan, ovat tarinankerronta, luovuus ja tekninen osaaminen.”

Tarinankerronta, luovuus ja taito ratkaisevat Lego Masters Suomi -kilpailussa

Tarinankerronnalla tarkoitetaan Esa Nousiaisen mukaan sitä, että lopputuloksessa tulisi olla jotain sellaista, mikä ei heti ensisilmäyksellä näy. Jos työ on heti nähty, niin se ei ole kiinnostava, mutta jos sivusta tai takaa katsomalla paljastuukin jokin uusi juju, niin se lisää ja rikastaa tarinaa.

Luovuudella tarkoitetaan kiteytetysti sitä, miten työ onnistuu yllättämään.

”Minä haluan yllättyä itse ja haluan, että katsojat yllättyvät. Eli kilpailijoiden tulisi tähdätä tekemisessään johonkin sellaiseen, mitä ei ole nähty satoja kertoja.”

Teknisellä osaamisella tarkoitetaan sitä, että kilpailijoilla tulee olla työtä tehdessään ymmärrys Legon rakennussysteemistä ja siitä, mitä se mahdollistaa, jotta he voivat toteuttaa visionsa juuri niin kuin haluavat.

Lego Masters Suomi, to 17.3. klo 20.00, MTV3

Lue myös: Jaakko Saariluoma sai uuden perheenjäsenen: ”Mua huijattiin!”

X