Kotiliesi: Näyttelijä Minttu Mustakallio tapasi kreikkalaisen isänsä vasta äitinsä kuoleman jälkeen: ”Tuntui kuin olisin kohdannut vieraan ihmisen”

Näyttelijä Minttu Mustakallio menetti äitinsä melko varhain ja tapasi isänsä vasta aikuisena. Kuollut äiti on hänen arjessaan vahvemmin läsnä kuin elossa oleva isä, vaikkei kohtaaminen dramaattinen ollutkaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Minttu Mustakallion sukujuuret ovat isän puolelta Kreikassa.

Näyttelijä Minttu Mustakallio menetti äitinsä melko varhain ja tapasi isänsä vasta aikuisena. Kuollut äiti on hänen arjessaan vahvemmin läsnä kuin elossa oleva isä, vaikkei kohtaaminen dramaattinen ollutkaan.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Näyttelijä Minttu Mustakallio eli elämänsä vaikeinta aikaa vuonna 2002, hän kertoo Kotilieden haastattelussa. Hänen vain 57-vuotias äitinsä oli elänyt terveellisesti ja itsestään huolta pitäen, mutta sairastunut siitä huolimatta syöpään. Sairaus oli edennyt niin pitkälle, että saattohoito oli aloitettu.

”Se tuntui epäreilulta. Joskus elämä vain päättyy varhain, vaikka miten yrittäisi huolehtia itsestä”, Minttu Mustakallio kertoo Kotiliedessä.

Mustakallio vieraili päivisin äitinsä luona Terhokodissa ja iltaisin esiintyi Kansallisteatterissa Henrik Ibsenin klassikkonäytelmässä Nukkekoti.

”Minulla oli vuosi aikaa luopua äidistäni. Saattohoitaminen oli samaan aikaa sekä raskasta että arvokasta aikaa. Välillä juttelin äidin kanssa kepeästi niitä näitä”, Mustakallio kertoo.

Minttu Mustakallio oli kasvanut Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa. Taiteellinen yksinhuoltajaäiti ja puoliksi kreikkalainen tytär eivät varsinaisesti kuuluneet joukkoon. Perhekoot olivat suuria ja ympäristö kovin uskonnollinen.

”Pikkupaikkakunnan hieman tuomitsevasta ilmapiiristä huolimatta muistan lapsuuteni Ylivieskassa huolettomana ja turvallisena. Minun ei tarvinnut ansaita äitini tai lähipiirini rakkautta. Sain olla juuri sellainen kuin olen. Se tunne kannattelee yhä.”

Urahaaveet eivät toteutuneet heti

”Minulla on aina ollut vain yksi urahaave: halusin näyttelijäksi. Pyrin Teatterikorkeakouluun yhteensä viisi kertaa, ennen kuin ovet avautuivat”, Minttu Mustakallio muistelee Kotiliedessä.

Kun ensimmäistä hakukertaa seurasi pettymys, äiti lähetti tyttären puoleksi vuodeksi Espanjaan tuttavaperheen flamencokoulun sihteeriksi. Minttu oli ollut lukion jälkeen myös Pariisissa au pairina, mutta tällä kertaa kielitaito puuttui.

Myöhemmin Mustakallio on voinut nähdä hyvää siinä, ettei päässyt heti kouluun.

”Ulkomailla ja Ylioppilasteatterissa vietetyt vuodet valmistivat minua monipuolisesti näyttelijän ammattiin. Ihmiset, joita tapasin, hanttihommat, joita tein työkseni, ja kokemukset, joita hankin, ovat minulle nyt materiaalia työssäni”, hän kertoo.

Isän tapaaminen ensimmäistä kertaa

Minttu Mustakallio oli tiennyt aina isänsä olevan kreikkalainen, mutta ei ollut koskaan tavannut miestä. Äidin kuoleman jälkeen Mustakallio päätti ottaa isäänsä yhteyttä ja perhetutun kautta se onnistuikin.

”Vietin viikon Kreikassa isän asuinhuudeilla. Kävimme kahvilla, söimme illallista tavernassa ja teimme autolla retkiä lähikyliin. Kreikkalainen musiikki soi ja aurinko helotti. Tapasin myös isäni perhettä”, Mustakallio kertoo.

Biologisen isän tapaaminen ei ravistellut Mustakallion maailmaa. Se tarjosi jonkinlaista mielenrauhaa, mutta yhdessä vietetty viikko ei herättänyt suuria tunteita.

”Isän tapaaminen tuntui siltä kuin olisin kohdannut vieraan ihmisen, ja sellaisiahan me toisillemme olimmekin. Pidän isäni kanssa harvakseltaan yhteyttä. Lähetämme toisillemme joulukortit. Näin on hyvä.”

Mimmi-mummu on vahvasti läsnä

Minttu Mustakallio päätti jo ennen äidiksi tulemista, ettei hän tekisi epäsäännöllisistä töistään ongelmaa. Hän sanoo kotona, että äiti lähtee nyt töihin ja palaa taas. Lapset pitävät sitä normaalina, sillä heidän ympärillään on paljon muitakin taiteilijoita.

”Vain kerran muistan, kuinka sydäntäni riipaisi olla töissä. Näyttelin Tuntemattomassa sotilaassa Kansallisteatterissa. Vauvani oli pukijan sylissä näyttämön takana pikavaihtohuoneessa, josta tehdään lavalle nopeat vaihdot. Kuulin lapseni itkun näyttämölle. Silloin ajattelin, että tällaista äitiyttä en halua.”

Mustakallio haluaa tarjota lapsilleen mahdollisimman tavallisen lapsuuden, eikä siksi yleensä tuo heitä töihin. Mieluummin hän palkkaa hoitajan kotiin.

Mustakalliota harmittaa suuresti, etteivät hänen kolme lastaan ole saaneet isoäitiä.

”Puhumme kotona usein Mimmi-mummusta. Kerron, mitä äitini tähän sanoisi tai mitä hän nyt tekisi. Lapsistani tuntuu siltä, että he tuntevat Mimmin, vaikka eivät ole tavanneet häntä.”

Mustakallion äidin opit elävät nyt hänen perheessään. Kaikkein tärkein oppi oli: ”kaikki järjestyy.” Sitä yksinkertaista viisautta Mustakallio jankkaa nyt omille lapsilleen.

Lue lisää Kotilieden numerosta 18/2021! Minttu Mustakallio kertoo enemmän nuoruudestaan, perheestään ja suhtautumisestaan esimerkiksi ulkonäköpaineisiin.

Lue myös: Näyttelijä Minttu Mustakallio, 46, olisi ”kehäraakki” ilman kasvisruokavaliota: ”Olen oppinut kuuntelemaan kehoni tarpeita”

X