Salkkarit-näyttelijä Irina Vartia jätti alkoholin: ”Tunne-elämästäni tuli vivahteikkaampaa absolutistina”

Näyttelijä Irina Vartian lyhyt tipaton jakso muuttui vahingossa kokonaan alkoholista luopumiseen. Pian hän huomasi alkoholittomuuden aiheuttamat fyysiset muutokset.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Juhlatunnelmaan pääsee ihan yhtä hyvin nostamalla alkoholitonta maljaa”, kertoo näyttelijä Irina Vartia.

Näyttelijä Irina Vartian lyhyt tipaton jakso muuttui vahingossa kokonaan alkoholista luopumiseen. Pian hän huomasi alkoholittomuuden aiheuttamat fyysiset muutokset.
Teksti: Eveliina Lauhio

Koko kansan tutuksi kasvoksi Irina Vartia on tullut näyttelemällä Salatut elämät -sarjassa vuodesta 2014 asti Monica Mustavaaraa.

Kolme vuotta sitten stoppi alkoholin juomiselle

”Bilettäminen kuului teatteripiirei­hin ja opiskeluaikaani. En ole ­kuitenkaan koskaan ollut varsinainen alkoholin suurkuluttaja.

Kolmekymppisenä aloin kärsiä krapuloista ihan eri tavalla kuin nuorempana. Fyysiset oireet pahenivat. Minua alkoi ­inhottaa, jos juhlimisen jälkeinen päivä kului sängyn pohjalla.

Kolme vuotta sitten luovuin alkoholista kokonaan osittain vahingossa. Tarkoitukseni oli pitää muutaman viikon tipaton jakso. Huomasin positiivisen muutoksen olos­sani jo parin päivän jälkeen. Ihoni kirkastui, ­aineenvaihduntani parani ja olo oli yleisesti raikkaampi. Kun jätin alkoholin pois, saatoin luopua myös oman kehoni jatkuvasta tarkkailusta: minun ei enää tarvinnut pelätä sitä, että painoni lähtisi nousuun.”

Valtava vapauden tunne

”Henkisellä puolella koin valtavan vapauden tunteen. Vapauduin alkoholin käyttöön liittyvistä negatiivisista tuntemuksista. ­Minulle tuli usein juhlapäivän jälkeisenä päivänä morkkis, vaikka mitään ikävää ei olisi tapahtunutkaan. Aistini tuntuivat kirkastuneen, ja tunne-elämästäni tuli vivahteikkaampaa absolutistina.

Havaitsin myös sen, kuinka paljon rahaa säästyy, kun en juonut. Alkoholinhuuruisiin iltoihin kun usein liittyi myös taksikyytejä, sisäänpääsymaksuja ja ravintolaruokaa.

Alkoholista luopuminen kävi kivuttomasti. Uskon sen johtuvan siitä, etten päättänyt lopettaa käyttöä loppuelämäkseni. En ole vieläkään tehnyt pitkälle meneviä päätöksiä. Olen raitis päivä kerrallaan niin kauan kun se tuntuu hyvältä. Toivon, että raittius jatkuu koko elämäni.”

Irina Vartia: ”Juhlahetket eivät vaadi alkoholia”

”En ole joutunut luopumaan mistään juomattomuuteni takia. Olen tehnyt samoja asioita kuin aiemminkin, tavannut ystäviä ja käynyt festareilla. Ainoastaan ­joskus flunssaisena tulee sellainen tunne, että ­haluaisin juoda lääkkeeksi rommitotin.

Olen oivaltanut sen, että alkoholin makua mystifioidaan usein liikaa. Muistan ­kyllä yhä, miltä hyvä samppanja maistuu. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö maailmassa olisi myös paljon muita herkullisia makuja.

Juhlahetket eivät vaadi alkoholia. Juhlatunnelmaan pääsee ihan yhtä hyvin nostamalla alkoholitonta maljaa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Tuliko tissuttelusta tapa? Näin vähennät alkoholin juomista konkreettisilla ja selkeillä päätöksillä

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X