Näyttelijä Jussi Lampi muutti Marjo-puolisonsa kotiseudulleen Etelä-Pohjanmaalle: ”Nyt nautin ihan normiarjesta yhdessä – sitä oli ennen niin vähän”

Lähes 40 vuotta Helsingissä asunut näyttelijä Jussi Lampi on palannut Etelä-Pohjanmaalle. Se tarkoitti myös muuttoa saman katon alle vaimo Marjo Salomaan kanssa. Alavudella moni muukin asia on toisin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marjo Salomaa ja Jussi Lampi löysivät uuden elämän Alavudelta. Yksi liikkeelle ajanut syy oli yhteiskuntaa muuttanut koronapandemia.

Lähes 40 vuotta Helsingissä asunut näyttelijä Jussi Lampi on palannut Etelä-Pohjanmaalle. Se tarkoitti myös muuttoa saman katon alle vaimo Marjo Salomaan kanssa. Alavudella moni muukin asia on toisin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jukka Vuorio

Aviopari Jussi Lampi ja Marjo Salomaa sulkivat elämässään ympyrän. Kumpikin on monen Helsingin-vuoden jälkeen palannut kotiseudulleen Etelä-Pohjanmaalle.

Nyt heidän kotinsa sijaitsee aivan Alavuden keskustassa 50-luvun pienkerrostalossa. Rappukäytävästä löytyy nimetön ovi, jonka avaa hymyilevä Marjo Salomaa.

Heti eteisessä vastaan leijailee tuoreen kahvin tuoksu. Olohuoneesta avautuu näkymä Kirkkojärvelle, jota peittää paksu lumi- ja jääkerros. Ruokasalin kulman takaa ilmestyy kaksimetrinen ja möreä-ääninen Jussi Lampi.

”Tervetuloa Pohjanmaalle”, hän sanoo ja jatkaa:

”Minkälainen lehtijuttu tästä on tulossa?”

No, sellainen pariskuntajuttu.

Pandemia vauhditti

Jussi Lampi ja Marjo Salomaa olivat tunteneet toisensa jo kauan ennen seurustelun alkua. Marjo oli naimisissa Jussin kaverin, Lapinlahden Linnut -yhtyeestä tunnetun muusikon Heikki Salomaan kanssa. Salomaa kuitenkin kuoli yllättäen sairauskohtaukseen vuonna 2003.

Sen jälkeen Jussin ja Marjon välit olivat vuosien ajan kaverilliset. Kunnes eräänä päivänä reilut kymmenen vuotta sitten Jussi pyysi Marjoa kahville. Se sujui mukavasti. Puhuttavaa riitti paljon.

Sitten tuli toinen kahvitapaaminen. Ja kolmas. Naimisiin pari meni neljä vuotta sitten.

”Molemmilla on tullut aiemmissa suhteissa aika paljon turpiin vertauskuvallisesti. Puhuimme asian auki heti alussa, että kokeillaan ja katsotaan, miten meidän käy. Nyt olemme katselleet yli kymmenen vuotta.”

Pariskunnalla oli jo pitkään ollut suunnitelma, että Etelä-Pohjanmaalle voitaisiin muuttaa ”sitten joskus”.

Koronapandemian puhkeaminen vauhditti suunnitelmia. Pandemian levitessä ja yhteiskunnan mennessä kiinni sekä Jussin näyttelijän ja muusikon työt että Marjon liikunnanohjaajan työt loppuivat kuin seinään.

”Sinnittelimme Helsingissä ensimmäisen koronavuoden. Mutta kun töitä ei ollut, talous alkoi olla aika huonoissa kantimissa. Sitten toinen veljeni sanoi tarvitsevansa kesätyöntekijää Alavudelle cnc-koneistusalan yritykseen.”

Silloin Marjo muutti kesäksi 2021 Alavudelle.

”Siitä alkoi lumipallo vieriä. Ensin sain liikunnanohjaajan töitä kansalaisopistolta, sitten löytyi asunto. Siinä vaiheessa ajattelimme, että olemme hölmöjä, jos emme tartu tilaisuuteen.”

Vuonna 2019 otetussa kuvassa pari on juuri mennyt naimisiin. Sitä ennen he olivat olleet yhdessä jo vuosien ajan. © Jussin ja Marjon kotialbumi

Vuonna 2019 otetussa kuvassa pari on juuri mennyt naimisiin. Sitä ennen he olivat olleet yhdessä jo vuosien ajan. © Jussin ja Marjon kotialbumi

Saman katon alle

Aiemmin pariskunta asui Helsingin Kalliossa vuokralla kahdessa pienessä asunnossa.

”Niistä sai maksaa yhteensä huomattavasti enemmän kuin mitä maksamme tilavasta kodista Alavudella.”

Helsingissä he asuivat noin sadan metrin päässä toisistaan, mutta pitivät kaksi asuntoa käytännön syistä. Liikunnanohjaajan ja freelancenäyttelijän elämänrytmit ovat niin erilaiset, että niitä olisi ollut hyvin vaikea sovittaa pieneen asuntoon.

”Marjo lähti seitsemältä aamulla töihin. Minä olin monesti vasta muutamaa tuntia aiemmin tullut keikalta kotiin,” Jussi kertoo.

Asumiskustannukset putosivat muuton myötä neljännekseen. Kun Lampi maksoi uuden kodin ensimmäisen vuokran, hän katsoi pankkitiliään hämmentyneenä. Sinne jäi rahaa.

”Helsingissä tein koko ajan aivan hulluna töitä, että sain vuokrat maksettua. Ei minulla ollut mitään sosiaalista elämää. Täällä minulla on kivasti töitä hyvällä rytmillä. Vähempikin työmäärä riittää, että saa toimeentulon.”

Nyt aviopari asuu ensimmäistä kertaa yhdessä.

”Kodissamme on tilaa niin, että toisen arkipuuhat eivät häiritse toisen nukkumista”, Jussi kertoo.

”Totta kai se kävi mielessä, että entä jos yhdessä asuminen ei sujukaan”

Muutto maalle on vaikuttanut parisuhteeseen positiivisella tavalla.

”Alavudella asuminen on tehnyt suhteellemme hyvää. Nyt kun on tilaa mukavasti, kumpikaan ei joudu kotona antamaan periksi mistään. Voi tehdä eri asioita eri puolilla kotia häiritsemättä toista”, Jussi sanoo.

Aivan muuton alussa sekin oli vaihtoehtona, että Marjo olisi muuttanut joksikin aikaa yksin Alavudelle.

”Etäsuhdekin olisi ollut mahdollinen. Mutta sitten palaset loksahtelivat paikoilleen niin hyvin, että muutimme tänne yhdessä”, Jussi sanoo.

Yhteen muuttaminen ilahdutti ja innosti, mutta myös jännitti.

”Totta kai se kävi mielessä, että entä jos yhdessä asuminen ei sujukaan. Otimme riskin, josta puhuttiin etukäteen, että ei auta muu kuin kokeilla.”

Kymmenen vuotta yhdessä ollut pari viettää nyt enemmän aikaa yhdessä kuin koskaan ennen.

Helsingissä asuessa erilliset asunnot ja erilaiset elämänrytmit aiheuttivat sen, että pari esimerkiksi kokkasi ja söi hyvin harvoin yhdessä. Alavudella on tavallista, että pari käy yhdessä kiireettömällä kävelyllä, jonka lopuksi käydään kahvilla vakiopaikassa. Sellainenkin oli ennen poikkeuksellista.

”Nyt nautin ihan normiarjesta yhdessä. Sitä oli ennen niin vähän”, Jussi sanoo.

Marjo ja Jussi asuvat nyt ensi kertaa yhdessä. Uudessa kodissa on mukavasti tilaa erilaisille elämänrytmeille.

Marjo ja Jussi asuvat nyt ensi kertaa yhdessä. Uudessa kodissa on mukavasti tilaa erilaisille elämänrytmeille.

Helsinkiin ja takaisin

Ennen Marjon tapaamista Jussilla ei ollut kytköksiä Alavuteen, vaikka se on Lappajärven lailla Etelä-Pohjanmaata.

”Tämä ei ollut meidän reviiriä. Ehkä se oli sitäkin, että mielsin Alavuden kaupungiksi, omaa kotiseutuani en.”

Nuori Jussi Lampi oli rockin suurkuluttaja, joka haaveili urasta rock-muusikkona. Ensimmäisen rumpusetin hän sai varhaisteininä.

Jussin nuoruudessa nuoret miehet ottivat herkästi yhteen, jos vieraspaikkakuntalaisia saapui omiin kekkereihin.

”Kerrankin kun mentiin kavereiden kanssa Alajärvelle pääsiäiskokolle, siellä alkoi hirveä joukkotappelu. Puolin ja toisin siinä läiskittiin. Monet olivat samassa ammattikoulussa, ja viikolla taas morjenstivat koulussa kuin ei mitään.”

Jussi opiskeli Lappajärven lukiossa, mutta opintoihin tuli kolmen vuoden tauko, kun hän lähti kolmeksi vuodeksi Vaasan varussoittokuntaan.

Lappajärvi jäi taa kesällä 1982. Opiskeltuaan vuoden Jyväskylässä ravintola-alaa Jussi muutti Helsinkiin. Se oli pienen kylän kasvatille uskomaton muutos: mahdollisuuksia tuntui olevan lähes rajattomasti. Kaikki olisi omasta intohimosta kiinni. Se vei neljännellä hakukerralla Teatterikorkeakouluun.

Eteläpohjanmaa ja Alavus solahtivat omaksi reviiriksi

Pari on solahtanut Alavudelle helposti, vaikka Jussi ehtikin asua Helsingissä lähes 40 vuotta. Muutosta lievensi se, että Jussi oli tottunut 10 vuoden ajan käymään Alavudella, viettämään joulut ja juhannukset Marjon äidin ja veljen perheen luona.

”Jos olisi pitänyt muuttaa jonnekin, jonne ei ole mitään siteitä – vaikka Pieksämäelle – siitä ei varmaan olisi mitään tullut”, Lampi sanoo.

Pari on huomannut eteläpohjalaisuuden hyvät puolet.

”Kun jostain asiasta on puhuttu, niin sana pitää. Ja muutenkin asiat toimivat, eivätkä jää samalla lailla puheeksi ja pyörittelyksi kuin etelässä.”

Kun Jussilla oli vuoden pesti Alavuden kulttuurikoordinaattorina, hän sanoi kerran sivulauseessa, että näytelmän käsikirjoituksesta täytyy varmaan hankkia kopiot.

”Seuraavana aamuna kopiot odottivat minua työpöydälläni. Arvostan.”

Marjolla on samanlainen kokemus pohjalaisten nopeasta reagoinnista.

”Kun aloin vetää liikuntakursseja Alavuden kansalaisopistolla, mietin ääneen, että sinne pitäisi saada musiikintoistoväline. Jo seuraavana päivänä rehtori oli käynyt ostamassa sen. Kaikessa on tekemisen meininki.”

Jussi Lampi ja Timo Rautiainen keikkailevat duona

Nykyään Lampi tekee taas näyttelijän ja muusikon töitä, muun muassa duokeikkoja muusikko Timo Rautiaisen kanssa eri puolilla Suomea.

”Ennen piti melkein aina jäädä johonkin yöksi. Nyt monelta paikkakunnalta pääsee yöksi kotiin Alavudelle.”

Marjo kehuu Alavuden rauhallisempaa elämänrytmiä. Se näkyy vaikkapa ruuhkien ja jonojen poissaolona. Vastaantulijoilla ja asiakaspalvelijoilla tuntuu olevan aina aikaa parin tai useammankin sanan vaihtamiseen.

Helsingistä Jussi ja Marjo ajattelevat nykyään, että jos heillä tulee sinne kova ikävä, sinne pääsee aina käymään.

Näillä näkymin Jussi ja Marjo ovat Alavudella jäädäkseen.

”Eihän sitä ikinä tiedä, mitä elämässä tapahtuu. Mutta nyt näyttää siltä, ettei meillä ole täältä kiire pois. Alavudesta on viimein tullut reviiriäni.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2023.

Lue myös: Jussi Lampi naimisiin! Onnellinen näyttelijä ei ollut uskoa korviaan saadessaan myöntävän vastauksen: ”Kuusi ja puoli vuotta olen jallittanut ja nykinyt hihasta”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X