Historiallisen Puuvillatehdas-sarjan kirjoittaja Ann-Christin Antell aloitti jo uuden trilogian – ”Kirjan kautta voi kokea rakkautta”

Turkulainen Ann-Christin Antell kirjoitti historiallisen Puuvillatehdas-sarjansa nopeasti. Ensimmäinen osa julkaistiin vain kaksi vuotta sitten. Alkuvuodesta 2023 ilmestyi kolmas ja viimeinen osa, Puuvillatehtaan kilpailija. Näinä vuosina Antellin elämä muuttui.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suureen suosioon nousseen Puuvillatehdas-sarjan kirjoittajan Ann-Christin Antellin rakkaus historiaan johdatti hänet kirjoittamaan romaaneja, jotka sijoittuvat hänen kotikaupunkinsa Turun historiaan.

Turkulainen Ann-Christin Antell kirjoitti historiallisen Puuvillatehdas-sarjansa nopeasti. Ensimmäinen osa julkaistiin vain kaksi vuotta sitten. Alkuvuodesta 2023 ilmestyi kolmas ja viimeinen osa, Puuvillatehtaan kilpailija. Näinä vuosina Antellin elämä muuttui.
Teksti:
Marja Aalto

Ann-Christin Antell on löytänyt Turun historiasta runsaasti mielenkiintoisia asioita romaaneihinsa. Historian penkominen vie paljon aikaa, sillä yksityiskohtien kanssa pitää olla tarkkana.

Puuvillatehdas-trilogiasi on nyt kokonaan valmis. Miltä tuntui jättää sen maailma?

”Kyllä se oli haikea paikka. Puuvillatehdas-sarjan päähenkilöinä oli 3 naista, ja kirjoittaminen vaati, että menen heidän nahkoihinsa. Niin heistä tuli läheisiä. Sitten piti luovuttaa heidät pois ja hyvästellä. Mitään vieroitusoireita ei tullut, sillä aloin jo tehdä uutta trilogiaa. Niin kirjoissa kuin elämässäkin kolme tuntuu sopivalta luvulta. Minulla on kolme lastakin.”

Kun sarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2021, olit esikoiskirjailija. Miten nämä vuodet on muuttaneet elämääsi?

”Tein tämän vuoden vaihteessa ison päätöksen, irtisanouduin työstäni kirjastossa ja jäin päätoimiseksi kirjailijaksi. Olen ollut kirjastonhoitajana 20 vuotta.

En pystynyt täysin katkaisemaan napanuoraa kirjastoon, vaan teen sinne silloin tällöin keikkaa. Olo on ristiriitainen. Aina kun olen kirjastossa, ajattelen, että voi kun täällä on niin ihanaa. Ja sitten kun kirjoitan kotona, tuntuu että kyllä tämä on ihanaa.

Aikaisemmin kirjoitin kaikki illat, viikonloput ja lomat ja minulla oli koko ajan huono omatunto molempiin suuntiin.”

Trilogian teoksia on myyty yhteensä yli 100 000 kappaletta. Mikä on sen suosion salaisuus?

”Sen kun tietäisi. Historialliset rakkausromaanit ovat todella suosittuja. Tässä ajassa on niin paljon ahdistavaa. Ihmiset kaipaavat sellaista, joka tekee mielelle hyvää. Joskus lukijat kertovat, että he ovat rakastuneet johonkin romaanini henkilöön. On hienoa, että kirjan kautta voi kokea rakkautta.”

Sarjassa nostat esille jo unohtunutta Turun historiaa. Kuinka tarkkoja lukijat ovat siitä, että tarinan faktat pitävät paikkansa?

”Jotkut ovat todella tarkkoja. Sekään ei riitä, että historialliset faktat ovat kohdallaan. Eräs lintuharrastaja huomautti, kun kirjoitin, että satakieli lauloi puun latvassa. Satakieli on kuulemma pensaskerttusia ja ne laulavat pensaassa.”

Olet kertonut, että sarjan idea lähti unestasi. Näetkö usein romanttisia historiallisia unia?

”En, kunpa näkisinkin! Sarjan toisessa osassa pelataan jalkapalloa, mutta en löytänyt kuvaa siitä, millaisissa paidoissa miehet siihen aikaan pelasivat. Sitten näin unta, että olin pelaamassa miesten kanssa. Yritin oikein tarkkaan katsoa, millaisia paidat ovat, kunnes tajusin, että ne olivat vihreää neulosta. Jotain 70-luvun vaatteita!”

Olet ammatiltasi kirjastonhoitaja. Miten nuoriso saadaan lukemaan?

”Tärkeintä on satsata lapsiin. Lukeminen saattaa jäädä nuorena, kun elämässä on niin paljon muuta. Jos on tottunut lukemaan jo lapsena, sen pariin palaa myöhemmin aikuisena. Mutta jos lapsena ei lue, peli on menetetty.”

Oletko syntyperäinen turkulainen?

”En. Synnyin Vaasassa ja olin puolivuotias kun muutimme Turkuun. Minulla on ollut juurtumisongelmia, sillä isäni suku on Pohjanmaalta ja äitini Kainuusta. Kaikista eniten olen kai silti turkulainen.”

Mikä Turussa on parasta?

”Turku on sopivan kokoinen kaupunki. Täällä on saaristo ja meren läheisyys sekä vanhan Turun historia.”

Kerro turkulaisvitsi.

”Matti ja Teppo olivat kiertueella ja yöpyivät hotellissa. Teppo meni suihkuun. Sitten Matti huusi: ”Täältä tulee uutiset ja sää.” Teppo vastasi: ”Jaa, mää vai?”

Lue myös: Puuvillatehtaan varjossa – Kirjailija Ann-Christin Antell tuo romaanissaan esiin 1800-luvun yhteiskunnan ongelmia

X