”Rapaa alkoi virrata rokotevideon jälkeen” – Ville Mäkipelto tubettaa oudoista asioista ja taistelee valetietoa vastaan

Ville Mäkipelto tutkii ja tubettaa historian ja ihmismielen oudoimmista puolista. Rajuimmat kommenttimyrskyt hänen urallaan ovat aiheuttaneet Raamattu ja rokotteet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tubettaja ja tietokirjailija Ville Mäkipelto viihtyy tutkiessaan ihmismielen marginaaleja ja kääntöpuolia.

Ville Mäkipelto tutkii ja tubettaa historian ja ihmismielen oudoimmista puolista. Rajuimmat kommenttimyrskyt hänen urallaan ovat aiheuttaneet Raamattu ja rokotteet.
Teksti:
Jukka Vuorio
Kuvat:
Tommi Tuomi

Psykologi, teologian tohtori ja tietokirjailija ovat kunnioitusta herättävä rivi titteleitä, mutta Ville Mäkipelto, 35, tunnetaan silti parhaiten Youtube-videoiden tekijänä eli tubettajana. Youtubessa hänellä on 200 000 seuraajaa.

Nyt hänet tunnetaan erityisesti tietovideoistaan, joilla hän latelee faktoja muun muassa salaliitoista, sarjamurhaajista, muinaisen maailman ihmeistä, urbaanilegendoista ja kaikesta muusta kiehtovasta, joka kutkuttelee ihmismielen äärilaitoja.

Mäkipelto teki ensimmäisen videonsa yhdeksän vuotta sitten. Videoiden teko alkoi silkasta kokeilunhalusta, eikä hänellä ollut selkeää kuvaa siitä, mitä hän kanavalleen laittaisi.

Ensimmäisen kahden vuoden videosisällöt ovatkin laidasta laitaan, kuten huumorisketsejä ja matkusteluvideoita.

Aluksi hänen videoitaan katsoivat lähinnä kaverit, jotka sitten jakoivat niitä edelleen Facebookissa. Sitä kautta videot levisivät vähitellen yhä uusien ihmisten katsottaviksi.

Historiasta ja yhteiskunnasta laajasti hyvin kiinnostunut Mäkipelto mietti usein, miten ja miksi ihmiset muodostivat niin erilaisia uskomuksia ja maailmankuvia ja vakuuttuivat niiden olevan oikeita. Juuri ensimmäisten näitä aiheita käsittelevien tietovideoiden aikoihin hänen tubekanavalleen alkoi ilmestyä kommentteja ihmisiltä, joita hän ei tuntenut.

”Kun vieras ihminen kommentoi juttujani, tuli tunne, että ehkä joku muukin on kiinnostunut ajatuksistani ja että videoiden tekemistä kannattaa jatkaa.”

Valetietoa vastaan

Mäkipellon tubevideoiden tekemisen punaiseksi langaksi tuli taistelu valetietoa vastaan. Mäkipellon motivaationa on luotettavan tiedon ja sen arvostuksen edistäminen.

”Tieteen ja perinteisen journalismin asemaa nakerretaan nykyään varsinkin somemaailmassa tosi paljon ja usein yhteiskunnallisista asioista levitetään tahallisesti dis­informaatiota. Ajattelen, että paras tapa taistella valetietoa vastaan on pitää esillä oikeaa tietoa.”

Valetiedon kanssa hän ei sen sijaan halua lähteä suoraan painimaan.

”Siinä käy usein niin, että kun valetietoa lähtee suoraan haastamaan ja kyseenalaistamaan, tulee vain tahtomattaan yleensä voimistaneeksi sitä, kun asia saa lisää näkyvyyttä.”

Kun koronapandemiaa vastaan alkoi saada rokotteita, Mäkipelto kävi hakemassa sellaisen ja teki asiasta videon Youtubeen. Hän ei osannut odottaa, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

”Rapaa alkoi virrata rokotevideon jälkeen.”

Verkossa todellisuus saattaakin tuntua päinvastaiselta, kun jotain tiettyä näkemystä tarpeeksi myllytetään suurella volyymilla.

”Palautevyöryssä oli selvästi masinointiakin taustalla. Jotkut toimijat ovat koordinoineet minulle palautetta, jota tuli pahimmillaan kymmenittäin päivässä. Niissä toistuivat samanlaiset kaavat, melkein kuin olisi tekoälyllä tehtyjä. Mutta tietysti on olemassa myös ihmisiä, jotka uskovat erilaisiin rokotesalaliittoihin ja toimivat itsenäisesti.”

Lue myös: Miksi rakastettu perhelääkäri tappoi 200 potilastaan? Ville Mäkipellon Kierot mielet -teos sukeltaa sarjamurhaajien mieliin

Tärkeää työtä

Mäkipelto ajattelee kriittisen tiedon oppimisen ja ajattelun edistämisen olevan yhteiskunnallisesti tärkeää työtä.

”On ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta opi koulussa käytössä olevilla menetelmillä. Saan palautetta tietovideoistani, että niitä he kuitenkin katsovat mielellään ja oppivat asioita. Etenkin nuorilta miehiltä tulee sellaisia kommentteja.”

Se tuntuu Mäkipellosta erityisen hyvältä jo hänen opettajataustansakin huomioiden. Suuren someseuraajamäärän myötä Mäkipellosta on tullut vaikuttaja, jota nyt kuuntelevat monet muutkin kuin luokassa olevat oppilaat. Tubettajana hän on kirjaimellisesti vaikuttaja.

”Vaikuttajan asemaan on täytynyt kasvaa, vaikka totta kai jo opettajaksi kouluttautuessani mietin paljon nuorille puhumista. Opettaja puhuu luokassa 20–30 ihmiselle, ja siinä täytyy ottaa huomioon monenlaisia asioita, jotta aihe on kiinnostava, hyödyllinen ja menee perille.”

Yritys ymmärtää

Mäkipellosta on aina ollut kiinnostavaa, miten erilaisiin asentoihin ihmisen mieli voi vääntyä. Juuri siihen liittyy hänen tietovideoidensa lisäksi myös Mäkipellon uusin tietokirja Kierot mielet, joka kertoo hätkähdyttäviä tositarinoita sarjamurhaajien maailmasta.

”Kirja juontaa juurensa psykologian opintoihini. Siellä kiinnostuin oikeuspsykologiasta ja rikollisuuden sekä väkivaltaisuuden taustatekijöistä. Olen halunnut tutustua siihen, minkälaisia ihmisiä rikolliset ovat ja minkälaiset asiat ovat johtaneet siihen, että heistä on tullut sellaisia.”

Videoita ja tietokirjoja tehdessään hän ­pitää lähtökohtanaan, että vaikka hän ei olisi samaa mieltä kuin jotkut ihmiset tai ihmisryhmät, hän pyrkii ymmärtämään heidän ajatteluaan ja sen perusteita sekä käsittelemään niitä kunnioituksella.

”Yritän hahmottaa maailmaa heidän näkökulmastaan, mikä ei tietenkään ole koskaan täysin mahdollista, mutta suopea pyrkimys ymmärtämiseen auttaa keskustelun syntymiseen. Nykyään lähdetään turhan helposti vain olemaan eri mieltä eikä edes yritetä nähdä asiaa toisen näkökulmasta.”

Raamatusta nousi myrsky

Rokoteaiheiden ja salaliittojen käsittely ei ole ainoa asia, joka on saanut Mäkipellon yleisön heittämään rapaa.

Ville Mäkipellon ja Paavo Huotarin tietokirja Sensuroitu — Raamatun muutosten vaiettu historia ilmestyi pääsiäisenä 2023. Teos sai tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuuden, ja sen ympärillä käytiin keskustelumyrskyä niin sosiaalisen median kanavilla kuin monissa medioissakin.

”Muistan, että pitkäperjantai oli aika pitkä perjantai. Luin kirjaan liittyviä somekeskusteluja ja huomasin, että osa meni aika lailla henkilöön. Mutta olen kiitollinen, että kirjasta on keskusteltu paljon, sillä ikävintä olisi, jos kirjoittaisi kirjan, jota kukaan ei kommentoisi eikä se haastaisi kenenkään ajattelua.”

Raamatun muutoksia koskeva kirja piti tehdä, kun yliopiston tieteellisessä maailmassa eksegetiikan parissa työskennelleet Mäkipelto ja Huotari huomasivat, että tavallinen yleisö ei tunne asiaa juuri lainkaan.

”Siitä huolimatta Raamattua käytetään yhteiskunnassa aivan jatkuvasti. Siihen vedotaan ja sillä perustellaan asioita. Raamatun historiaan liittyvä tieto kannatti popularisoida, jotta ihmiset ymmärtäisivät paremmin, minkälaisesta kirjasta on kyse.”

Kritiikkiä tekijät toki osasivat odottaa, sillä tieteenala eksegetiikka, Raamattuun sisältyvien kirjoitusten ja kulttuurien tutkiminen, on halki historian ollut kohuja herättävä ala.

”Tekstit, joita tutkimme, ovat monille ihmisille pyhiä tekstejä. Mistä tahansa antiikin tekstistähän voisi tehdä samanlaista tutkimusta, mutta se ei herättäisi samanlaisia intohimoja, jos tutkisin vaikka Platonin kirjoituksia.”

Teologian tohtorina ja tietokirjailijana Ville Mäkipelto on työskennellyt eksegetiikan eli Raamatun kirjoitusten tutkimuksen parissa. Hänet kuvattiin helsinkiläisessä antiikkiliike Götan Maailmassa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Myllerrys pään sisällä

Raamattu liittyy tiiviisti myös Mäkipellon henkilökohtaiseen taustaan, sillä hän on kotoisin helluntailaisesta kodista.

”Olen kasvanut lapsuuteni ja nuoruuteni ympäristössä, jossa maailmankuva on aika outo. Kun irtaannuin helluntailaisuudesta, jouduin tietysti myllertämään maailmankatsomustani aika paljon.”

Irrottautuminen ei tapahtunut hetkessä, vaan kesti vuosia.

”Käytännössä irtaantuminen sai alkunsa silloin, kun lukioikäisenä aloin kiinnostua, minkälaisia uskontoja ja maailmankatsomuksia on olemassa. Tuli oivallus, että ­maailmassa on aika monia tapoja nähdä asiat, ja se on täysin ok.”

Vasta luettuaan uskonnoista vuosien ajan Mäkipelto teki päätöksen jättää helluntailaisuus. Pian sen jälkeen myös hänen vanhempansa tekivät samoin.

”Varmasti he olivat käyneet vastaavanlaisia pohdintoja läpi kuin minäkin, mutta eivät olleet tehneet mitään lähteäkseen.”

Uskonliikkeen jättäminen ei lopulta tuntunut vaikealta, mutta Mäkipellon mukaan jollekin toiselle henkilölle kokemus voi olla hyvin toisenlainen.

Helluntaiseurakunta, johon Mäkipelto kuului, on yhdistysmuotoinen. Siitä eroaminen onnistui hyvin arkisesti sähköpostilla ilman värikkäitä käänteitä.

”Käytännössä erkaannuin liikkeestä siten, että en enää usean vuoden aikana käynyt missään tapaamisissa tai tapahtumissa. Liityin kirkkoon ja eräänä päivänä laitoin pastorille sähköpostia, että poistaisitko minut sieltä yhdistyksen rekistereistä.”

Lähisukulaiset eivät ole tuominneet Mäkipellon irtaantumista helluntailaisuudesta. Joiltakin tuttavilta on tullut joskus huolestuneen sävyisiä kyselyitä siitä, miten Mäkipellolla menee. Minkäänlaista karttamista hän ei ole huomannut helluntailaisilta tutuiltaan.

”Usein liikkeen sisällä näyttää siltä, että joku jäsen lähtee pois aivan yhtäkkiä, mutta todellisuudessa juuri koskaan ei ole kyse siitä, vaan hän on miettinyt asiaa pitkään.”

Juuri tähän tiivistyy monien Mäkipellon videoiden aihe.

Koskaan ei tiedä, mitä toisen ihmisen päässä liikkuu.

Seura-kerhon kuukauden kirja on Kierot mielet helmikuussa.

Seuran tilaaja! Kuuntele tai lue maksutta Ville Mäkipellon tietokirja sarjamurhaajista. Kierot mielet -kirja on Seura-kerhon helmikuun 2024 kuukauden kirja. Lue lisää: seura.fi/kerhoedut

X