Robert Helenius: ”Yleensä käy niin, että kun tappelun haastajat tajuavat, kuka olen, he perääntyvät ja pyytävät anteeksi”

Raskaansarjan nyrkkeilijä Robert Helenius, 39, rakastaa nyrkkeilyä mutta ei ole koskaan pitänyt tappelemisesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Välillä ahdistaa ja masentaa”, Robert Helenius sanoo ja viittaa syksyn vaikeuksiin.

Raskaansarjan nyrkkeilijä Robert Helenius, 39, rakastaa nyrkkeilyä mutta ei ole koskaan pitänyt tappelemisesta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Tommi Tuomi

”Kusen purkkiin puku­huoneessa, ja sen jälkeen minusta otetaan verinäytteitä. Tämä on ensimmäinen muistikuvani sen jälkeen, kun entinen raskaansarjaan maailmanmestari Anthony Joshua, 33, oli tyrmännyt minut seitsemännessä erässä Lontoossa viime elokuussa.

En muista kävelyä ­kehästä pukukoppiin, ja senkin jälkeen muistan vain välähdyksiä. ­Joshua tuli sanomaan, että ʼhei vittu sä olet kova jätkä ja annoit kovan vastuksen, älä lopetaʼ.”

Robert Helenius ja Anthony Joshua
Robert Helenius ja Anthony Joshua kamppailivat Lontoossa viime elokuussa. © Nick Potts/LK

Selviytyminen on tärkeintä

”Rakastan nyrkkeilyä. Kehässä kaksi äijää tappelee ja katsoo, kumpi on kovempi. Se on alkukantaista ja tuntuu siltä, että toinen vie ruoan, jos ei voita. Kaikkien aistien on oltava valppaina. Haluan vain selviytyä ja voittaa enkä tunne kipua. Missään en ole niin elossa kuin kehässä.

Kun olen vapaalla, jotkut tulevat välillä haastamaan tappelua. Se tuntuu liittyvän isoon kokooni, joka jostain syystä provosoi. Yleensä käy kuitenkin niin, että kun he tajuavat, kuka olen, he perääntyvät ja pyytävät anteeksi.

En ole koskaan pitänyt tappelemisesta, mutta minulla on aggressiivinen puoli, joka tulee kehässä esiin.

Elämässä ihan kaikessa on kyse kontrollista. Kehon ja mielen on oltava aina hallinnassa. Näin on myös kehässä. Jos siellä suuttuu, alkaa tehdä virheitä.”

Toivon, että saan nimeni puhdistettua”

”Kaksi viikkoa ottelun jälkeen manageri soitti. Hän kertoi, että dopingtestistä, jonka olin antanut ennen ottelua, oli tullut positiivinen tulos. Kun saimme paperit ja näimme, mistä aineesta oli kyse, olimme yhteydessä lääkäreihin ja ekspertteihin ja yritimme selvittää, mitä on tapahtunut.

Dopingtapaus on edelleen tutkinnassa, ja toivon, että tämä selviää mahdollisimman pian. Tiedän, että olen syytön, ja samalla tiedän, että on aika sama, mitä sanon. Kaikilla on asiasta jo mielipide. Toivon, että saan nimeni puhdistettua ja pääsisin taas ottelemaan.”

Robert Helenius avioerostaan: ”Olemme kasvaneet erillemme”

”Viikko ennen dopinguutista erosin vaimostani Sandra Helsing-Heleniuksesta. Olemme kasvaneet erillemme, mutta meillä on ihan hyvät välit. Tärkeintä on, että kolme lastamme voivat hyvin. Asumme Maarian­haminassa eri osoitteissa, ja meillä on vuoroviikkovanhemmuus.

Henkilökohtaisessa elämässäni olen käännekohdassa, ammatillisesti olen välitilassa. Välillä ahdistaa ja masentaa, mutta yritän pitää pääni pinnan yläpuolella.

Siihen auttaa treenaaminen. Ylläpidän voimaani, vaikka en tällä hetkellä valmistaudukaan otteluihin. Teen voimaharjoittelua ja lyön säkkiä omalla salillani.

Kun olen reissussa ja hotellihuoneessa, teen parisataa punnerrusta, viisisataa vatsalihasta ja sataviisikymmentä kyykkyä. Jos olen treenaamatta, alan tuntea oloni heikoksi.

Pystyn rauhoittamaan mieltäni myös meditoimalla. Jos saan ahdistuskohtauksen, silloin on päästävä luontoon ja hengittämään puhdasta ilmaa.”

Lue myös: Nyrkkeilijä Robert Heleniuksella on kolme lasta – Isänä hän vaatii yhtä asiaa: ”Haluan vain, että he ovat onnellisia”

Pieni läheisten piiri on tukena

”Ympärilläni on aina pyörinyt faneja, mutta läheisten piiri on pieni, ja ikääntyessä se on pienentynyt entisestään. Valmentaja, manageri ja muutama luottoystävä ovat tärkeitä. Voin puhua heidän kanssaan, mutta en pui asioita pitkään, vaan haen käytännön ratkaisuja, jotta saisin vaikean asian pois päivän järjestyksestä.

En halua lopettaa nyrkkeilemistä. Haluan edelleen tavoitella maailmanmestaruutta. Se on aina ollut iso haaveeni.

Tammikuussa täytän 40 vuotta, ja minulla on vielä jonkin verran aikaa, ehkä viisi vuotta. Vanhetessa reaktiokyky hidastuu, mutta pystyn kompensoimaan sitä kokemuksellani.

En sulje pois sitä, että saattaisin joskus tulevaisuudessa valmentaa. Toisaalta haluaisin nähdä jotakin muuta kuin nyrkkeilyä.

Unelmani on päästä pidemmäksi ajaksi Lappiin ja asua yksin jossain mökissä ja ympärillä olisi vain luontoa.

Tiedän, että asiat järjestyvät, jos jaksaa taistella. Koskaan ei saa antaa periksi.”

Ajankohtaista: Tuomas Kyrön kirjoittama elämäkerta Nyrkki – Kehässä Robert Helenius (WSOY) ilmestyi marraskuussa 2023.

X