Saariselän kyläkauppias Antero Ylävaaran poika menehtyi, sitten tuli vei kauppakeskus Kuukkelin – Arjessa on tukenut oma rakas Pirkko Valkamo

Antero Ylävaara rakastui Pirkko Valkamoon sokkotreffeillä kahdeksan vuotta sitten. Silloin he eivät vielä aavistaneet, millaisia vastoinkäymisiä heillä olisi edessään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Antero ja Pirkko ovat temperamenteiltaan erilaisia. Pirkko on nopea ja kipakka, kun taas Antero haluaa harkita asioita pitkään. ”Anterolla on lehmän hermot”, Pirkko sanoo.

Antero Ylävaara rakastui Pirkko Valkamoon sokkotreffeillä kahdeksan vuotta sitten. Silloin he eivät vielä aavistaneet, millaisia vastoinkäymisiä heillä olisi edessään.
Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Juha Kauppinen

Antero Ylävaara, 73, heräsi syvästä unesta puhelinsoittoon kodissaan Saariselällä. Oli aamuyö helmikuussa 2022, kun huoltomies kertoi puhelimessa, että Anteron omistama kauppakeskus Kuukkeli oli ilmiliekeissä.

Poliisit odottivat jo kotipihalla ja veivät hänet ja hänen avovaimonsa Pirkko Valkamon, 65, palopaikalle. Sammutustyö oli käynnissä, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Pirkko itki. Antero ei voinut muuta kuin katsoa Kuukkelin tuhoutuvan silmiensä edessä.

”Vuosikymmenet ovat opettaneet, että elämässä voi tapahtua mitä tahansa, niin hyvää kuin pahaakin”, Antero Ylävaara sanoo nyt.

Tuona helmikuisena aamuyönä he olivat kuitenkin niin järkyttyneitä, ettei heillä ollut sanoja tapahtuneelle. He palasivat kotiin, ja Anteron Kuukkelissa työskentelevä tytär Saila Ylävaara tuli heidän luokseen. Sitten he istuivat hiljaa ja yrittivät sulatella tapahtunutta.

Antero Ylävaara: ”Kun tapahtuu jotakin ikävää, se on vain hyväksyttävä ja siihen on tyydyttävä

Aamu valkeni kylmänä ja aurinkoisena. Kuukkeli paloi ja savusi yhä, ja väkeä kerääntyi katsomaan hiilenmustaksi muuttuvaa rauniota.

Hiihtolomasesonki oli juuri alkanut, ja kylän ainoa ruokakauppa oli kadonnut kirjaimellisesti savuna ilmaan.

K-Market Kuukkelin lisäksi rakennuksessa toimi muun muassa Alko, apteekki, urheiluvälinevuokraamo, Posti ja ravintola.

Anteron puhelin alkoi soida aamulla kello yhdeksän. Toimittajat olivat uteliaita, onhan Saariselkä suomalaisille tuttu lomakohde, ja Kuukkelin tulipalo oli valtakunnallinen uutinen. Samalla kun hän vastaili toimittajien kysymyksiin, hän alkoi käsitellä tapahtunutta. Se auttoi.

Kaikkia tietenkin askarrutti palon syy. Muutaman päivän kuluttua poliisit saivat tutkinnan valmiiksi. Palo oli alkanut rakennuksen sähköpääkeskuksesta. Koska se oli palanut kokonaan, poliisi ei saanut koskaan selville, mikä sähköpääkeskuksen sytytti. Poliisi ei kuitenkaan epäillyt huolimattomuutta eikä tahallisuutta.

”Kun tapahtuu jotakin ikävää, se on vain hyväksyttävä ja siihen on tyydyttävä. Jos on itse syyllistynyt johonkin, niin silloin täytyy pyrkiä siihen, ettei toista kertaa löydä itseä samasta tilanteesta. Kaikesta tapahtuneesta kannattaa oppia. Mutta tämmöinen tapahtuma, kuten Kuukkelin palo, se on kohtalon määräämä”, Antero Ylävaara sanoo.

Lue myös: Saariselän kuulu Kuukkeli-keskus paloi poroksi – Palosta seuraa isoja käytännön pulmia alueen ihmisille

Kauppakeskus Kuukkeli tuhoutui tulipalossa 21. helmikuuta 2022.
Kauppakeskus Kuukkeli tuhoutui tulipalossa 21. helmikuuta 2022. © Tyyne Pennanen

”Se oli suurta rakkautta”

Kohtalolla oli sormensa pelissä myös alkuvuonna 2015, jolloin Antero tapasi Pirkon. Anteron nuorena solmittu liitto oli päättynyt eroon vuosituhanteen vaihteessa, minkä jälkeen hän oli elänyt yksin.

Eräs tuttava oli kuitenkin sitä mieltä, että Helsingissä asui nainen, jolla olisi Anteron kanssa paljon yhteistä.

Pirkko oli varttunut Oulussa. Hän työskenteli liike-elämässä ja nuorena hän oli harrastanut kilpauimista jopa SM-tasolla ja maajoukkueessa, joten hän olisi vähintään yhtä kilpailuhenkinen kuin Anterokin.

Pirkko ja Antero tapasivat sokkotreffeillä ravintolassa Helsingissä. Antero hullaantui: nainen oli kaunis ja ymmärsi bisneksestä. Eikä ihme, olihan Pirkko johtanut työkseen S-ryhmän hotelleja muun muassa Helsingissä, kuten Sokos Hotel Presidenttiä ja Sokos Hotel Vaakunaa , jonka 10 th Floor oli huippuvuosinaan Pirkon käsialaa. Silloin häntä saatettiin nähdä lehtien palstoillakin.

Pirkonkin tunteet roihahtivat: Antero Ylävaara oli menestynyt ja hyväsydäminen mies.

”Se oli suurta rakkautta, ja kaikki tapahtui nopeasti”, Pirkko sanoo.

Seuraavana kesänä Pirkko muutti Saariselälle Anteron luokse. He eivät olleet nuoria enää, joten miksi tuhlata aikaa, he tuumasivat.

Muutto pikkupaikkakunnalle ei jännittänyt Pirkkoa, olihan hän oululaistyttönä lomaillut siellä monta kertaa. Sitä paitsi hän oli juuri eronnut avioliitostaan ja valmis jättämään muutenkin Helsingin taakseen. Työpaikkakaan ei sitonut häntä enää kaupunkiin, sillä hän oli alkanut työskennellä konsulttina.

”Olen sellainen, että kotiudun mihin vain. Voin asua suurkaupungissa tai pienessä kylässä”, Pirkko sanoo.

Pirkko ja Antero kävivät viime kesänä kylätansseissa Lohijärvellä.
Pirkko ja Antero kävivät viime kesänä kylätansseissa Lohijärvellä. © Pirkko Valkamon kotialbumi

Antero Ylävaara osaa hemmotella

Antero ja Pirkko asuvat Saariselän keskustan tuntumassa kelohonkatalossa. Sisustus muistuttaa hotellin ylellistä loungea: on samettiset sohvat, välkkyvä kristallikruunu ja vanha flyygeli.

”Pirkko on saanut täysin vapaat kädet sisustaa”, Antero sanoo ja vaikuttaa tyytyväiseltä.

Pirkko on halunnut tehdä Saariselän-kodin kodikkaaksi ja tuoda sinne omaa tyyliään. Hän jäi eläkkeelle noin vuosi sitten mutta työskentelee joissakin projekteissa Anteron yrityksessä. Hän on kuitenkin kotona enemmän kuin Antero, joka tekee edelleen pitkiä työpäiviä.

”Onneksi olen sosiaalinen erakko”, Pirkko sanoo.

Antero osaa hemmotella Pirkkoa. Ennen tulipaloa Pirkko oli saanut Anterolta lahjaksi upean sormuksen. Kävi kuitenkin niin, että helmikuussa 2022 Pirkko oli päättänyt lähettää sen Helsinkiin kultasepälle suurennettavaksi. Hän oli antanut sen kirjekuoressa Anterolle. Antero oli paloa edeltävänä iltana jättänyt kirjekuoren Kuukkelissa toimineeseen Postiin, josta sen oli tarkoitus lähettää kirjattuna postina Helsinkiin.

Toisin kävi. Sormukset tuhoutuivat tulipalossa.

”Niin huonoa tuuria. Antero sanoi, että hän ostaa minulle uuden, mutta sanoin, että enää ei osteta, pääset vähemmällä. Nyt mennään entisillä”, Pirkko kertoo.

Yhteisiä hetkiä on vähän, koska Antero tekee niin paljon töitä. Pirkko kertoo kuitenkin viihtyvänsä hyvin myös yksin.
Yhteisiä hetkiä on vähän, koska Antero tekee niin paljon töitä. Pirkko kertoo kuitenkin viihtyvänsä hyvin myös yksin. © Juha Kauppinen

Uusi Kuukkeli on miljoonien projekti

Heti tulipalon jälkeen Antero alkoi miettiä ruokakaupalleen väliaikaista tilaa. Voisiko ruokaa myydä konteista, hän pohti. Sitten Pirkko ja Antero keksivät lähes tyhjänä olevan ja kunnan omistaman Siula-rakennuksen, ja maaliskuun lopussa väliaikainen ”Pikku-Kuukkeli” avattiin kylän toisella puolella.

Kaksi viime vuotta Antero on tehnyt ympäripyöreitä päiviä saadakseen Saariselälle uuden kauppakeskuksen. Pirkkokin on ollut mukana auttamassa. Hän on suunnitellut Kuukkeliin ravintolakonseptin, ja he etsivät parhaillaan ravintolalle yrittäjää.

Uuden Kuukkelin piti avautua jo tänä syksynä, mutta projekti viivästyi. Talo oli jo kertaalleen piirretty valmiiksi, kun rakennustarkastusviranomaiset huomasivat siinä puutteita. Työ piti aloittaa alusta. Vakuutusfirmankin kanssa on pitänyt vääntää korvauksista.

”Arvioiden mukaan Kuukkeli tulee maksamaan ilman kalusteita noin 7, 5 miljoonaa euroa. Itselleni jää vakuutusten jälkeen maksettavaksi noin kolme miljoonaa euroa”, Antero sanoo.

Nyt rakennustyöt ovat alkaneet, ja Antero arvioi uuden Kuukkelin avautuvan marraskuussa 2024.

Oman lapsen kuolema olisi voinut viedä Anteron elämän raiteiltaan

Miten Antero Ylävaara jaksaa? Henkilökohtaisessa elämässään hänellä on ollut poikkeuksellisen raskaita vuosia.

Hän kertoo, että hänen poikansa Henrikki Ylävaara menehtyi 43-vuotiaana Rovaniemen sairaalassa pitkäaikaiseen sairauteen. Tämä tapahtui vain puoli vuotta ennen Kuukkelin paloa.

Vaikeina aikoina Pirkko on ollut Anteron tukena. Vastoinkäymisissä parisuhteen merkitys on vain kasvanut, he sanovat.

”Anterolla on ollut elämässään paljon suuremmat vastoinkäymiset kuin minulla. Silti en ole nähnyt hänen masentuvan kertaakaan”, Pirkko sanoo.

”Yrityselämässä on torjuttava masennusta. On pakko hoitaa päivän tehtävät”, Antero sanoo.

Eniten Antero Ylävaara on saanut lohtua kohtalon­uskostaan.

”Olisi siinä voinut murtua ja elämä mennä raiteiltaan. Alkoholi olisi voinut tulla kuvioihin. Mutta minua on lohduttanut usko kohtaloon. Jokaisen elämä on ennalta määrätty. Ilman tätä uskoa en olisi jaksanut.”

Paluu lapsuudenkotiin

Lohijärvellä Ylitornion kunnassa on vanha hirsitalo, jossa Antero ja hänen neljä sisarustaan varttuivat. Vanhemmilla oli maatila ja maatalon yhteydessä kesäisin toimiva pieni kyläkauppa. Sellainen oli pihapiirissä jo Anteron isoisän aikana.

Maatilalla lapsetkin auttoivat vanhempiaan, varsinkin sen jälkeen, kun leskeksi jääneen äidin piti alkaa huolehtia perheestä. Anteron isä menehtyi Anteron ollessa 15-vuotias.

Viime vuosina Antero ja Pirkko ovat kunnostaneet hirsitaloa, ja pihalle on rakennettu uima-allas. Talo pihapiireineen on pieni paratiisi, josta he eivät malttaisi lähteä lomailemaan ulkomaillekaan.

Kunhan Antero saa uuden Kuukkelin valmiiksi, hän aikoo vähentää töitä. Hänellä on 17 yritystä, muun muassa matkailu- ja kiinteistöaloilta. Osan yrityksistään Antero aikoo kenties myydä.

”Tämä muotoutuu pikkuhiljaa, kunhan sopiva ostaja löytyy”, Antero Ylävaara sanoo.

Täysipäiväiseksi eläkeläiseksi hän ei aio vieläkään ruveta, mutta haaveissa on alkaa viettää Pirkon kanssa enemmän aikaa Lohijärvellä. Hän voisi tehdä sieltä käsin etätöitä ja seurata uutisista maailman tapahtumia.

Myös hänen kaikilla sisaruksillaan on kesäasunnot samalla seudulla. Yksi sisaruksista on Anteroa kahdeksan vuotta nuorempi kirjailija Rosa Liksom.

Pirkko ja Rosa ovat ystävystyneet. Pirkolla ei ole omia lapsia, joten Anteron iso perhe on tuonut uusia perheenjäseniä hänenkin elämäänsä.

”On vaarallista elää yksin. Aina kannattaa olla ystäviä lähellä”, Antero sanoo.

”Ja, onhan parisuhde ihanin asia, mitä on. Tässä iässä se ei ole itsestään selvää”, Pirkko sanoo. n

Pirkko harrastaa tennistä, ja Anterokin harjoittelee parhaillaan lajia. He ovat rakennuttaneet Lohijärvelle oman tenniskentän.
Pirkko harrastaa tennistä, ja Anterokin harjoittelee parhaillaan lajia. He ovat rakennuttaneet Lohijärvelle oman tenniskentän. © Juha Kauppinen

X