Anna-lehti: Sanna Marin ei ole haaveillut uraan liittyvästä vallasta: ”Olen vastannut kyllä, kun on pyydetty ja kannustettu erilaisiin tehtäviin”

Sanna Marinista tuli perheensä ensimmäinen ylioppilas, vaikka hän ei ollut koulussa omien sanojensa mukaan erityisen ahkera. Näin polku työelämässä on johtanut hänet kuitenkin pääministeriksi, vaikka urahaaveille Marin ei ole koskaan ajatuksia uhrannut.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääministeriksi noussut Sanna Marin toivoo, että naiset tukisivat toisiaan politiikassa.  © Sara Pihlaja / Otavamedia

Sanna Marinista tuli perheensä ensimmäinen ylioppilas, vaikka hän ei ollut koulussa omien sanojensa mukaan erityisen ahkera. Näin polku työelämässä on johtanut hänet kuitenkin pääministeriksi, vaikka urahaaveille Marin ei ole koskaan ajatuksia uhrannut.
Teksti:
Seura

”Jokainen kaipaa välillä myös sitä, että joskus on hauskaa. Ilman iloa kyynistyy ja muuttuu tunteettomaksi. Jos on mahdollisuus vapaa-aikaan perheen ja läheisten kesken, saan siitä virtaa”, pääministeri Sanna Marin, 36, kertoo Anna-lehdelle.

Marinista tuli Suomen historian nuorin pääministeri 34-vuotiaana. Hän kuitenkin huomauttaa, että ei ole suunnitellut itselleen minkäänlaista urapolkua, vaan tarttuu niihin mahdollisuuksiin, jotka milloinkin tarjoutuvat.

”Minulla ei ole erityisemmin ollut uraan liittyviä haaveita. Polku, joka on johtanut tähän, missä nyt olen, on seurausta siitä, että olen vastannut kyllä, kun minua on pyydetty ja kannustettu erilaisiin tehtäviin.”

Perheensä ensimmäinen ylioppilas

Pääministeri on paljastanut, että hänestä tuli perheensä ensimmäinen ylioppilas, vaikka ei ollut koulussa omien sanojensa mukaan erityisen ahkera. Välivuosien jälkeen Sanna Marin aloitti Tampereella hallintotieteen opinnot. Aktiivisuus politiikassa venytti opintoja.

”Tällä hetkellä en mieti, mitä teen vaikka viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Uskon, että eteen tulee uusia asioita, joista voi sitten päättää, haluaako niihin tarttua. Tärkeintä on, että Emmalla ja perheellä on kaikki silloinkin hyvin”, Marin sanoo.

Sanna Marin ja Markus Räikkönen linnan juhlissa vuonna 2018.

Sanna Marin ja Markus Räikkönen linnan juhlissa vuonna 2018. Kuva: Kristiina Kurronen, Otavamedia

”Haaveilen arkisista asioista”

Neljän ja puolen vuoden ikäinen Emma Marin pitää tärkeänä, että hänen ikänsä ilmoitetaan puolen vuoden tarkkuudella. Lapsi syntyi, kun Sanna Marin istui ensimmäistä kauttaan kansanedustajana tammikuussa 2018.

Äitiysloman jälkeen Marinin puoliso Markus Räikkönen jäi koti-isäksi.

Pariskunta alkoi seurustella 18-vuotiaina. Kihloihin he menivät vuonna 2016, mutta häiden järjestäminen venyi kiireiden vuoksi elokuuhun 2020. Häät pidettiin Kesärannassa, ja Marinilla oli yllään aiemmista Linnan juhlista tuttu valkoinen iltapuku.

”Markus on perheemme tukipilari”, pääministeri kertoo.

Perhearki touhukkaan ja iloisen Emman kanssa sujuu Marinin mukaan luontevasti. Hän sanoo, että lapsi on tottunut jo vauvasta asti siihen, että äiti on välillä työkiireiden takia poissa kotoa.

Mikäli maailmantilanne antaa myöten ja suunniteltu loma heinäkuussa onnistuu, Marinilla on paljon suunnitelmia, mitä haluaisi perheensä kanssa tehdä.

”Haluaisimme viedä Emman huvipuistoon ja Muumimaailmaan. Haaveilen myös sellaisista arkisista asioista, joita moni muu ei joudu sen enempää pohtimaan. Toivoisin, että voisin vaikka käydä oman tyttöni kansa uimarannalla ilman, että joku salakuvaa meidät ja laittaa kuvat lehteen. Toivoisin todella, että ihmisten yksityisyyttä muistettaisiin kunnioittaa”, Sanna Marin sanoo.

Sanna Marinista voivat pitää sellaisetkin ihmiset, jotka inhoavat demareita.

Sanna Marinista voivat pitää sellaisetkin ihmiset, jotka inhoavat demareita. © Mirva Kakko/Om-arkisto

Mustan nahkatakin tarina

Entä se kuuluisa nahkatakki, joka nosti tapaamisen Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa internet-sensaatioksi?

Marin paljastaa, että kyseessä oli puhdas sattuma, eikä tarkoitus ollut antaa mitään piiloviestejä. Hän sanoo pukeutuvansa, kuten kolmikymppiset normaalistikin pukeutuvat.

”Luulin, että tiedotustilaisuus pidetään sisällä. Se järjestettiinkin ulkona, ja mukanani sattui olemaan nahkatakki. Mustat housut ja poolo olivat olleet ylläni jo lukuisia kertoja eri tilaisuuksissa”, Sanna Marin sanoo.

Lue lisää Annan numerosta 25-26/2022. Sanna Marin kertoo myös mikä auttaa jaksamaan hektisen arjen keskellä, sekä hetkestä milloin tiesi Suomen hakevan Naton jäseneksi.

Lue myös: Sanna Marin kaipaa pois valokeilasta – ”Pääministerin tehtävä on määräaikainen ja loppuu joskus”

X