Säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salonen koronakesästä: ”Olen tehnyt puutarhatöitä ja hakannut halkoja”

Säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salonen oli Lontoossa, kun Eurooppa sulkeutui koronan takia. Kesästä tuli aika, jolloin piti opetella olemaan myös tekemättä mitään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

“On ollut hienoa nähdä kevät ja kesä, ja kokea se enimmäkseen maaseudulla,” Esa-Pekka Salonen kertoi.

Säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salonen oli Lontoossa, kun Eurooppa sulkeutui koronan takia. Kesästä tuli aika, jolloin piti opetella olemaan myös tekemättä mitään.
Teksti: Linda Martikainen

”Päätin tulla Suomeen ja valinta oli ihan oikea”, Esa-Pekka Salonen kertoi Kansallisoopperan ja -baletin kauden avajaispressissä Helsingin Oopperatalossa.

Syksyn ohjelmistoon kuuluu muun muassa Salosen johtama ja Karita Mattilan tähdittämä Covid fan tutte, ajankohtaistettu versio Mozartin klassikosta.

”Mozart oli ilkikurinen ja mielikuvituksekas tyyppi. Monet hänen oopperansa käsittelevät ajankohtaisia aiheita. Hän olisi todennäköisesti lähtenyt innoissaan mukaan tällaiseen projektiin”, Esa-Pekka Salonen totesi.

Pandemiaan pureutuminen on oopperalle näytön paikka.

”Me emme naura tragedialle ja kriisille, jonka tämä pandemia on aiheuttanut. Meitä on usein syytetty siitä, ettemme ole ajassa mukana emmekä reagoi ketterästi aikamme tapahtumiin. Tämä on nyt tästä ajasta.”

Syyskuussa Esa-Pekka Salonen palaa työhönsä Yhdysvaltoihin, San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi. Hän myöntää, että ei-minkään-tekeminen on toisinaan haasteellista – myös Suomen suvessa.

”Minun on hirveän vaikea olla tekemättä mitään. Olen tehnyt puutarhatöitä ja hakannut halkoja,” Salonen tuumasi.

Kansallisoopperan ja -baletin kauden avajaiset

Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi.

Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi. Kuva: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtajan Gita Kadambin kesäloma jäi lyhyeksi.

”Vaati paljon työtä, että saimme harjoitusprosessit turvallisiksi. Itse jännitin sitä, miten ihmiset suhtautuvat ja omaksuvat hyvinkin tiukat turvajärjestelyt. Tosi hyvin on onneksi mennyt.”

Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.

Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Kuva: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi toivoo, etteivät ihmiset rutinoidu jatkossakaan.

”Joka aamu täytyy muistaa, että elämme yhä suuren koronariskin aikaa. Helpottavaa on kuitenkin se, että pitkän hiljaisuuden jälkeen saamme taas olla töissä ja tehdä taidetta.”

Jussi Nikkilä on tunnettu näyttelijänä.

Jussi Nikkilä on tunnettu näyttelijänä. Kuva: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Näyttelijänä tunnettu Jussi Nikkilä hyppäsi ohjaajan saappaisiin Covid fan tuttessa. ”Tein jo aikaisemmin yhden jutun tänne. Tämä on kyllä mahtava paikka tehdä töitä. Mukana on tosi kovat laulajat. Minusta on tulossa oopperafani”, Nikkilä paljasti.

Ensitanssijat Abigail Sheppard ja Hanako Matsune.

Ensitanssijat Abigail Sheppard ja Hanako Matsune. Kuva: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Kanadalaisella ensitanssijalla Abigail Sheppardilla on suomalaisia sukujuuria.

”Äitini molemmat isovanhemmat muuttivat aikoinaan Suomesta Kanadaan. Nyt vietin ensimmäisen kesäni Suomessa ja kävin Lapissa. Maisemat olivat kuin kotona”, Sheppard iloitsi vierellään ensitanssija Hanako Matsune.

Taiteellinen johtaja Madeleine Onne.

Taiteellinen johtaja Madeleine Onne. Kuva: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Taiteellinen johtaja Madeleine Onne kertoi baletin tulevasta kaudesta, jossa nähdään muun muassa yllätyksellinen COW. ”Siinä on rytmiä, hiljaisuutta ja paljon ääniä. Kaikkea!”

Oopperalaulaja Karita Mattila.

Oopperalaulaja Karita Mattila. Kuva: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Oopperalaulaja Karita Mattila kaipaa pandemiavastuuta.

”Toivon, että emme väsyisi välittämään itsestämme ja läheisistämme. Yritetään siinä samassa nauttia niistä pienistä positiivisista asioista. Niistä kertyy isot ilot. Vaikka haasteita on meillä kaikilla, voimme tehdä omassa arjessamme paljon.”

Lue myös: Jorma Uotinen, 70, ei avaudu henkilökohtaisimmista asioista edes ystävilleen: ”Syvimpiä tunteitani en jaa”

X