Seela Sella oli vaikean valinnan edessä, kun yksinhuoltajatytär Ilana sairastui syöpään – Elämän kipeissä käänteissä terapeuttinen työ on kantanut

Seela Sellan Ilana-tyttärellä todettiin munuaissyöpä kymmenen vuotta sitten. Tuolloin oli päätettävä, mikäl olisi tyttärenpojan Jonatanin tulevaisuus, jos äiti ei selviäisi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seela Sella on ylpeä tyttärenpojastaan Jonatanista, josta on kasvanut nuorukainen.

Seela Sellan Ilana-tyttärellä todettiin munuaissyöpä kymmenen vuotta sitten. Tuolloin oli päätettävä, mikäl olisi tyttärenpojan Jonatanin tulevaisuus, jos äiti ei selviäisi.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Näyttelijälegenda Seela Sellan ja hänen Ilana-tyttärensä pojan Jonatan Sellan suhde on poikkeuksellisen läheinen. Jo odotusaikana oli tiedossa, ettei isä tulisi olemaan läsnä Jonatanin elämässä. Sen sijaan Seela on ollut pojan tukena aina.

Vaikein ajanjakso oli kymmenen vuotta sitten, kun Ilanalla todettiin munuaissyöpä. Oli päätettävä, mikä olisi tuolloin kuusivuotiaan Jonatanin tulevaisuus, jos äiti ei selviäisi.

Seela oli lain mukaan liian vanha huoltajaksi. Sitä oli mahdoton ymmärtää.

”Olin ollut Jonatanin elämässä syntymästä saakka, kävin töissä ja olin täysijärkinen.”

Lopulta laadittiin sopimus, jonka mukaan Jonatan muuttaisi tarvittaessa Ilanan pikkuserkun perheeseen.

Työstä on ollut apua elämän vaikeissa käänteissä

Kun Ilana leikattiin, Seelalla oli ensi-ilta.

”Ikäisilleni näyttelijöille on jankutettu, että show must go on, shown on jatkuttava. Esitystä ei peruta kuin haudasta ja kuolemastakin pitää ilmoittaa mieluiten kolme päivää etukäteen.”

Elämän vaikeissa käänteissä työstä on apuakin.

”Työ ei ole terapiaa, mutta se on terapeuttista. On pakko heittää henkilökohtainen elämä sivuun ja keskittyä kulloiseenkin rooliin, sen tunteisiin ja repliikkeihin.”

Ensi-illan jälkeen Seela kuuli, että Ilanan munuainen oli saatu poistettua eikä syöpä ollut levinnyt.

Kun Seela oli Jonatanin ikäinen, yhteiskunta oli hyvin erilainen. ”Internettiä ei ollut olemassa vielä edes sanana.”

Kun Seela oli Jonatanin ikäinen, yhteiskunta oli hyvin erilainen. ”Internettiä ei ollut olemassa vielä edes sanana.” Tommi Tuomi / Otavamedia

Jonatan opettaa Seelaa ajamaan autoa

Mutta onko sukupolvien välinen kuilu totta? Joissain asioissa on.

Jonatan kertoo esimerkkejä:

”Kerta toisensa jälkeen opetan bobelle, miten kännykästä luetaan ja lähetetään viestejä. Sovelluksia hän ei osaa sulkea, vaan niitä on aina valtava määrä auki yhtä aikaa. Sitten bobe ihmettelee, miksi akusta kuluu virta niin nopeasti.”

Jonatan kutsuu Seelaa bobeksi, joka tarkoittaa isoäitiä jiddišin kielellä.

Teknologian lisäksi Jonatan opettaa Seelaa ajamaan autoa.

Seelaa naurattaa:

”Hän istuu vieressä ja neuvoo: ryhmittäydy tuolle kaistalle, käytä vilkkua, vaihda kaistaa… Olen ihan hiljaa ja ajan niin kuin ajan.”

He ovat läheisiä, mutta eivät kavereita. Jonatan ei kerro kaikkea Seelalle eikä tämä sitä toivokaan.

”Jos kaiken kertoo ulos, ei ehdi kuunnella itseään ja keskittyä siihen, mitä todella ajattelee tai haluaa. Joitakin asioita pitää ratkaista itse, se kasvattaa itsenäiseksi.”

Lue myös: Seela Sella on ollut ilman isää kasvaneen tyttärenpoikansa elämässä syntymästä asti: ”Seela on ihana tuki ja turva”

Seela osoittaa rakkauttaan Jonatanille paijaamalla ja passaamalla

Jonatanista on kasvanut nuorukainen, josta Seela on ylpeä. Mikä on tärkein elämänarvo, jonka hän haluaa jättää lapsenlapselleen perinnöksi?

”Toisten ihmisten huomioonottamisen. Vanha fraasi ’kaiken edestään löytää’ on totta. Se kantaa hedelmää, kun kohtelee muita hyvin, tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti. Yksin ei pärjää kukaan.”

Jonatan haluaa omaksua myös Seelan asenteen elämään.

”Bobe on aina iloinen ja positiivinen. Hän tekee asiat, jotka pitääkin tehdä, mutta ottaa muuten rennosti.”

Miten osoitatte toisillenne rakkautta? Seela halaa, ymmärtää, pesee pyykkiä ja ehtiessään laittaa ruokaa.

”Paijaan ja passaan”, hän tiivistää.

Rakkautta on myös helppouden tunne.

”Voimme olla puhumatta, häärätä omiamme ja on hyvä olla. Rakkaus on tunne, jonka aistii. Sitä ei tarvitse edes erikseen teoilla näyttää.”

Seela Sella kiertää Suomea Ihan Seelana -teatteritapahtumalla, Esko Roineen kanssa Rakkauskirjeitä -esityksellä sekä sopraano Pia Freundin ja pianisti Kristian Attilan kanssa Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän -teoksella. Hänellä on päärooli Yhtä matkaa -näytelmässä Tampereen Työväen Teatterissa. 3.1. saa ensi-iltansa elokuva Teräsleidit, jossa Seelalla yksi päärooleista. 19.2. Suomen Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistyön Hitler ja Blondi kantaesitys. Seela näyttelee Hitlerin roolin.

Seelan housut Crazy, neule Cubus ja kengät Red Shoe. Joonatanin neulepoolo Maranello.

X