Tangokuningatar Heidi Pakarinen raastavan eron jälkeen: ”Nyt pystyn hengittämään vapaammin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Heidi Pakarinen
”En tee uudenvuodenlupauksia, annan elämän virran vaan viedä ja kuljettaa”, Heidi pohtii. © Paula Kukkonen Otavamedia
"Täällä on hyvä lämpö ja ilmapiiri.”

Lahtelaisen rivitaloasunnon keittiössä tuoksuvat jouluherkut. Laulaja Heidi Pakarinen, 39, siivoaa strösseleitä pöydältä tyttäriensä Helmi-Emmeliinan, 10, ja Hertta-Angeliinan, 8, pipareiden koristelun jäljiltä. Pieniä sokeripalleroita sinkoilee lattiallekin kääpiöpinseri Nestorin iloksi.

Heidin ja tyttöjen uuden kodin sisutuksesta näkee, että täällä asuu pelkkiä naisia: on paljon kynttilöitä, koriste-esineitä, koruja ja korkokenkiä. Positiivisia mietelauseita näkyy erilaisissa kylteissä ja tauluissa ympäri asuntoa.

Keittiön seinällä loistaa sisustustarra, jossa lukee ”Happiness is homemade” eli onnellisuus on kotitekoista.

”Se pisti minun silmääni, kun kävin katsomassa asuntoa ensimmäisen kerran. Silloin minussa kolahti, ettei onneen tarvita muuta kuin ihan tavallista arkea.”

Hyvä lämpö

Heidi muutti uuteen, 150 neliön kokoiseen rivitaloasuntoonsa heinäkuun lopussa.

Ero avopuolisosta, laulaja Mika Pohjosesta tuli alkukesästä miltei 20 vuoden yhdessäolon jälkeen.

Oman kodin löytyminen oli Heidille iso etappi.

”Tämä oli ensimmäinen ja ainoa asunto-esittely, jossa kävin. Heti ovella minulle tuli tunne, että tämä se on.”

Heidi vietti ensimmäisen yönsä uudessa kodissa yksin heinäkuun lopulla. Väsynyt laulaja kaatui sänkyyn keikan jälkeen ja nautti omasta rauhasta.

”Muistan ikuisesti, miten ihana fiilis se oli. Myös tytöt tykkäävät kodistamme valtavasti. Täällä on hyvä lämpö ja ilmapiiri.”

Mikan ja Heidin kodeilla on välimatkaa vain hieman alle puolitoista kilometriä.

”Oli erityisesti Helmin toive, että asuisimme lähekkäin, jotta tytöt saisivat säilyttää koulunsa ja asua lähellä kavereitaan.”

Kommunikointia tekstarein

Nyt Heidillä ja Mikalla on lasten yhteishuoltajuus. Tytöt asuvat vanhemmillaan pääsääntöisesti vuoroviikoin.

”Emme ole hirveän hyvissä puheväleissä, kommunikoimme pääasiassa tekstareilla”, Heidi kertoo.

”Toivon, että siihen tulee ajan kanssa muutos, ja saamme välimme paremmiksi. Eromme on vielä kovin tuore, mutta ehkä aika seesteyttää tilanteen kärjistyneisyyden.”

Kun lapset ovat isällään, Heidi ei näe heitä koko viikkoon ja päinvastoin. Heidi kuitenkin tiedostaa myös isän ja tyttärien välisen suhteen tärkeyden.

”Tytöt tarvitsevat molempia vanhempiaan. Ja toki me Mikan kanssa tarvitsemme molemmat toisiamme tyttöjen hoitamisessa epäsäännöllisten työaikojemme ja tyttöjen arjen sujuvuuden vuoksi.”

Heidi myöntää, että uusiin järjestelyihin totuttelu vaati kaikilta aikansa. Ensimmäiset päivät erossa tytöistä kirpaisivat.

”Olihan se aluksi outoa sekä minulle että tytöille. Heidän on ollut vaikea käsittää, että he eivät saa aina halutessaan olla kanssani, vaikka olisin kotona ja vapaalla.”

Avoin suhde tyttöihin

Heidi uskoo, että hänen ja tyttöjen läheiset välit helpottavat elämänmuutoksen käsittelyä.

”Meillä on ihana, avoin suhde. Voimme puhua kaikesta, jos jokin asia askarruttaa. Puhumme rakkauden kieltä, ja tytöt sanovat minulle usein, että olen maailman rakkain ja ihanin.”

Iloisesti höpöttelevät tytöt vaikuttavat tasapainoisilta. Heidi ei ole huolissaan siitä, että ero olisi jättänyt lapsiin kovia kolauksia.

”Tietysti tytöt miettivät näitä asioita, mutta he leikkivät, elävät hetkessä ja iloitsevat niin kuin ennenkin.”

Heidi uskoo, että tytöt hyväksyvät hänen tekemänsä ratkaisun. Hän on puhunut erosta avoimesti.

”Tytöt ymmärtävätkin ihanasti sen, että jokaisen pitää elää elämäänsä täysillä.”

Omaa aikaa

Kun tytöt ovat isällään, Heidillä jää enemmän aikaa suosikkiharrastukselleen tanssimiselle. Hän jää usein tanssimaan oman keikkansakin jälkeen.

”Kaikki muut menevät lavatansseista paitsi masurkka. Polkastakaan en ihan hirveästi välitä.”

Heidi käy kuntosalilla, tekee pitkiä lenkkejä Nestorin kanssa ja rentoutuu kotioloissa. Sauna lämpiää harva se ilta.

”Oloni on vieläkin eläväisempi kuin ennen. En ole koskaan ollut stressaaja, mutta nyt elämä on jotenkin vielä rennompaa.”

Heidi ja tytöt ulkoilevat usein yhdessä ja viettävät paljon aikaa keittiössä. Nuoret neidit ovat opetelleet valmistamaan kinkkukiusausta ja paistamaan jauhelihapihvejä hampurilaisiin. He valmistavat yhdessä äidin kanssa myös mokkapaloja.

”Kun olemme yhdessä, haluan olla läsnä tytöilleni.”

Seitsemän vuoden kotiäitiyden aikana Heidi ja tytöt hitsaantuivat tiiviiksi kolmikoksi.

”Tytöt ovat parasta, mitä minulle on ikinä tapahtunut. Olen kiitollinen, että sain elää niin monta vuotta kotona heidän kanssaan. Se on aikaa, jota ei voi ikinä saada takaisin – parasta aikaa elämässä.”

Roolijako muuttui

Heidi työskenteli viitisen vuotta vakuutusvirkailijana ennen kun jäi kotiäidiksi. Tangokuningattaren tittelistä hän haaveili kuitenkin 25 vuotta ennen kuin unelma toteutui. Hänet kruunattiin tangokuningattareksi kesällä 2013.

Siihen asti vuonna 1992 tangokuninkaaksi valittu Mika oli tahkonnut uraa laulajana, ja Heidi keskittyi hoitamaan tyttöjä. Heidi oli jo kruunajaisiaan edeltävänä kesänä mukana tangokilpailussa, mutta putosi superfinaalista.

”Silloin petyin ja itkin katkerat kyyneleet.”

Mutta ehkä se oli tangorakkaus, joka sai Heidin yrittämään vielä kerran.

”Mika oli ainoa, joka sanoi minulle, että hakkaisin päätäni seinään, jos menisin taas yrittämään. Halusin voittaa hänen ajatuksensa, että en muka pärjäisi. Onneksi otin riskin.”

Mutta miten paljon Heidin uusi ura vaikutti parisuhteen kriisiytymiseen?

”Uskon, että se vaikutti aika paljon. Roolijakomme muuttui täysin. En ollutkaan enää koko ajan kotona. Mika joutui ottamaan enemmän vastuuta tytöistä ja kodin pyörittämisestä.”

Ero oli Heidin päätös.

”Päätös ei ollut helppo, mutta selvisin siitä.”

Ratkaisu ei ole kaduttanut kertaakaan.

”Mie olen hirmu onnellinen, että tein eropäätöksen – se on yksi parhaista päätöksistäni ikinä. Minulla on nyt todella vapautunut olo. Tuntuu, että pystyn hengittämään vapaammin kuin ennen.”

Uskoa kohtaloon

Heidi nauttii nyt yksinkertaisista arkisista asioista ja siitä, ettei ole tilivelvollinen kenellekään tekemisistään.

”On ihanaa laittaa rauhassa ruokaa ja käyttää ihan hirveästi valkosipulia. Entisessä elämässäni en voinut tehdä sitä, mutta nyt saan tehdä asioita niin kun itse haluan.”

Heidi viihtyy sinkkuna. Hän ei haikaile uuden suhteen perään, ainakaan ihan vielä.

”En missään nimessä etsi uutta kainaloa, ei herranen aika! Tässä vaiheessa lapset ovat ykkössijalla. Haluan antaa heille kaiken mahdollisen liikenevän vapaa-aikani.”

Mutta olisiko Heidi valmis uuteen rakkauteen?

”Olen fiilis-ihminen enkä pysty suunnittelemaan näitä asioita etukäteen. Jos oikea ihminen tulee kohdalle, sitten se vaan vie minut enkä mahda mitään.”

Heidi uskoo kohtaloon. Kaikki se, mikä on tarkoitettu tapahtuvaksi tapahtuu aikanaan.

”Olen saanut paljon viestejä, yhteydenottoja ja kaikenlaisia ehdotuksia, mutta en minä niihin ole tarttunut.”

Hän tunnustaa, että sinkkuelämä tuntuu juuri nyt hyvältä.

”Koen olleeni parisuhteessa yksin jo niin pitkään, että olen tottunut olemaan yksin. Totta kai kaipaan rakkautta ja kukapa ei tykkäisi läheisyydestä ja hellyydestä?”

Elämä kantaa

Heidi on kiitollinen ihailijoilleen, joilta hän kertoo saaneensa paljon tukea kuluneiden kuukausien aikana. Työ ei aina tunnu ihan työltäkään, koska se on niin rakasta.

”Olen saanut ihania ystäviä ihmisistä, jotka käyvät keikoillani. Minulla on hirveän paljon rakkautta annettavanani ja saan keikoilta paljon voimaa.”

Syksyn ajan Heidi keikkaili tiiviisti, ja myös joulun pyhät menevät työn parissa Ruotsin-laivalla. Niinpä Heidi aikoo viettää tyttöjen kanssa joulua kotona etukäteen. Äiti ja tytöt nauttivat joulun jälkeen välipäivien vapaista keskenään.

”Tytöt ovat minulle paras lahja ikinä.”

Tammikuussa Heidi ryhtyy tekemään toista levyään, jonka tuottaa musiikki-guru Esa Nieminen. Albumille tulee tanssimusiikkia, josta Heidi saa lisää repertuaaria keikoilleen.

”Uusi levy on mahtava startti uudelle vuodelle ja sen tekeminen oli ihana uutinen kaiken erohässäkän keskellä. Se osoitti, että elämä jatkuu ja kantaa eteenpäin.”

X