Teppo Ruohonen täyttää 75 vuotta – ja paljastaa veljesten eron lavakarismassa: ”Kyllä Matti on suositumpi – minä hoidan kornit herjat”

”Positiivisuus kantaa pitkälle, kaikesta kannattaa yrittää etsiä positiivinen puoli”, toteaa Teppo Ruohonen, joka täyttää 75 vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Olin valmis heittämään pyyhkeen kehään, mutta tuo Vauhti kiihtyy sai palikat menemään täysin uusiksi", laulaja Teppo Ruohonen kertoo.

"Positiivisuus kantaa pitkälle, kaikesta kannattaa yrittää etsiä positiivinen puoli", toteaa Teppo Ruohonen, joka täyttää 75 vuotta.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Matti ja Teppo -duon Teppo Ruohonen on lomaillut ja kuntoillut Teneriffan Costa Adejessa jo 1980-luvulta asti. Seura tavoitti Ruohosen puhelimitse, ennen kuin perhe saapuu juhlistamaan syntymäpäiväsankaria auringon syleilyyn.

Missä vietät syntymäpäiviäsi?

”Koko pesueemme tulee tänne, meille on varattuna vähän matkan päästä villa omalla altaalla, ja pappa betalar. Toistimme saman viisi vuotta sitten, kun täytin 70 vuotta. Nyt saamme saman porukan tänne. On mukava fiilis.”

Mitä olet toivonut syntymäpäivälahjaksi?

”Viisi vuotta sitten sain kävelykepin. He ajattelivat, että olen jo niin vanha. Nyt olen taas viisi vuotta vanhempi, ehkä sieltä tulee rollaattori.”

Onko muita suunnitelmia?

”Tämä on aina ollut lähinnä kuntoloma. Tavoitteeni on tehdä reipasta kävelyä noin 10–15 kilometriä päivässä, että jaksamme taas kesäkeikat. Vaatii pientä itsekuria pitää tuo kuntopohja, kun mittarissa on nyt 75 vuotta. Keikat ovat aika raskaita, kun niihin kuuluu yöajot ja muuta.

Hyvin olemme kuitenkin selvinneet, lähdemme taas tien päälle huhtikuussa ja tahti tiivistyy kesää kohden. Tämän ansiosta jaksaa. Jossain kohtaa lopetimme talvikeikat ihan kelien takia.

Pandemian takia emme ole kolmeen vuoteen päässeet tänne, joten nyt tämä tuntuu vielä paremmalta. En ole koskaan nähnyt täällä niin paljon porukkaa, kuin nyt.”

Käykö veljesi siellä myös?

Matti on täällä useammin kuin meikäläinen. Kun saavuin vaimon kanssa, hän oli jo täällä. Matti tekee melkein kaikki biisimme, melkein puolet niistä hän on tehnyt täällä. Joskus hän on jopa ollut täällä pari kuukautta. Ensimmäiset viikot ovat menneet kuulemma miettiessä ja kuntoillessa, sen jälkeen alkaa biisit soimaan päässä.”

Kuinka kävelyn lisäksi pidät itsesi kunnossa?

”Kyllä tuo kävely on niitä harvoja tapoja. Meillä on Matin kanssa futispohja, saimme Turun palloseurassa kipinän. Enää emme pelaa jalkapalloa, mutta täällä näkee Mestarien liigan parhaat matsit, niitä olemme heti katsomassa. Molemmilla on omat suosikkijoukkueet.

Oma suosikkijoukkueeni on vaihdellut vuosien varrella. Olen käynyt AS Roman matseja katsomassa ainakin viisi kertaa Stadio Olimpicolla, mutta nyt Napoli on ohittanut suosikkijärjestyksessä Roman. Siellä on sellaisia uusia jeppejä, joista en ole kuullutkaan, mutta vuoden sisällä he johtavat Italian liigaa varmaan jo kymmenellä pisteellä.

On upeaa katsottavaa, kun ammattilaiset pelaavat. Jääkiekkoakin tulee katsottua, mutta ei niin paljon.”

Lue myös: Iskelmälaulaja Teppo Ruohosen ja Varpu-vaimon rakkain lomakaupunki on Rooma – Näin he rentoutuvat ja nauttivat ikuisen kaupungin tunnelmasta

Teppo ja Varpu Ruohonen

Teppo Ruohoselle ja Varpu-vaimolle Rooma on unelmien kaupunki. Taustalla Viktor Emanuel II:n monumentti, joka paikallisesti myös ”kermakakkuna”
tunnetaan. © Mikko Nikkinen

Muutama vuosi sitten Portion Boysin cover Vauhti kiihtyy nosti kappaleen uuteen suosioon. Onko oma vauhtisi kiihtynyt vai suunnitteletko rauhallisia eläkepäiviä?

”Olin valmis heittämään pyyhkeen kehään, mutta tuo Vauhti kiihtyy sai palikat menemään täysin uusiksi. Tuli niin paljon kyselyjä ja velipoika innostui tekemään levyllisen uusia biisejä. Meillä on keikoilla myös oma versio Vauhti kiihtyy -biisistä, jossa käytämme Portion Boysin taustaa.

Se, Pöytä täyteen ja muutama muu ralli vetoavat edelleen Suomen kansaan. Siksi kesän tullen jaksaakin kiertää Suomen maata, koska se on yöttömän yön juhlaa. On valoisaa ja jengillä on hyvä fiilis. On kiva lähteä taas tien päälle.

Meidänkin keikoillamme näkee pariskuntia, jotka ovat ottaneet lomaa ja heitä näkee sitten melkein jokaisella keikalla. Se on aika hieno fiilis, että tuollaisia faneja löytyy meiltäkin. Siinä täytyy olla tarkkana, ettei heitä samoja vitsejä joka keikalla.”

Lähdette ensi vuonna 55-vuotiskiertueelle?

”Siihen panostamme enemmän. Uskon, että saamme aika suureellisenkin rundin hoidettua. Minunkin poikani hoitavat tätä musiikkipuolta, ovat olleet edellisellä levylläkin mukana.

Oskari on hoitanut taustoja ja Santeri sanoituspuolta. Olemme todella tyytyväisiä, he ovat tavallaan jatkaneet tätä. He ovat tämän päivän Matti ja Teppo.”

Tuleeko teille riitoja Matti-veljesi kanssa?

”Osaamme toki olla eri mieltä asioista, mutta mitään riitaa ei ole koskaan ollut. Aika harvinaista herkkua veljeksiltä. Meillä on mennyt todella hyvin, mistä saa olla kiitollinen.

Se johtuu osin siitäkin, että olemme niin eri luonteisia. Matti on tavallaan pomo ja minä pomon kaveri. Hän päättää isoista asioista ja minä olen niihin tyytynyt, eikä ole ollut ongelmia.”

Mikä on ollut pisin aika, kun olette olleet toisistanne erossa?

”Nyt tietysti korona-aikana emme hirveästi vieraile toistemme luona. Molemmilla on omat lapset ja lastenlapset, ja heidän kanssaankin kuluu aikaa.

Minunkin lapsenlapseni pelaavat jalkapalloa ja heitä tulee kiikuteltua harjoituksiin ja turnauksiin. Lastenlasten kanssa on kiva viettää aikaa ja seurata kehitystä.

Tietysti työn puitteissa näemme, kun meillä on yhteinen toimisto. Minä hoidan kaikki paperityöt ja Matti hoitaa keikat ja biisien tekemiset. Hoidamme melkein kaikki musiikkiin liittyvät asiat.

Yleensä artisteilla on isot taustavoimat, jotka pyörittävät sitä, mutta meillä ei ole koskaan ollut. Sikälikin tämä on aika raskasta, mutta mielenkiintoista.”

Kumpi teistä on keikoilla suositumpi?

”Kyllä Matti on, koska hän on sellainen herra karisma. Hän tykkää esiintymisestä vielä enemmän kuin minä, hoitaen kaikki kovimmat soolohommat. Minä hoidan puolestani muutamat kornit herjat väliin.”

Lue myös: Rakkaus taipuu ja taivuttaa – Laulaja Teppo Ruohonen tietää, millaista on suudella yhdeksän senttiä pidempää naista

Teppo ruohonen

”Meistä on tullut vanha seesteinen aviopari”, Varpu ja Teppo Ruohonen nauravat. © pasi leino/otavamedia

Sairastit koronan kesällä 2022?

”Siitä tuli aika pitkä long covid -jakso. Vaikka meitä pyydettiin loppusyksystä kaikenlaisiin pippaloihin ja pikkujouluihin, emme lähteneet. Olin suhteellisen huonossa kunnossa, esimerkiksi yöunet jäivät vähiin ja päällä oli koko ajan hirveä väsymystila.

Senkin takia on hyvä, että täällä Espanjassa on päässyt elämänsyrjään kiinni ja saanut kuntoakin nostettua. Minulla on pieni venähdys nilkassa, mutta se ei ole haitannut.

Olen silti kävellyt päivässä sen kymmenisen kilometriä. Se pikkasen tuntuu, mutta on kuitenkin olemassa geelejä ja kipulääkkeitä.”

Minkälaisista asioista saat virtaa?

”Siitä, että perheasiat ovat aina olleet kondiksessa, eikä niitä tarvitse jännittää. Myös taloudellisesti olemme hyvinvoivia. Terveyden eteen yritän tehdä kaiken mahdollisen. Tässä iässä tietysti kolesteroli ja verenpaine on vähän noussut, mutta ne selvitetään pillereiden avulla.

Meidät valittiin vuoden positiivisemmiksi turkulaisiksi, mutta ehkä positiivisempiakin on. Positiivisuus kantaa pitkälle, kaikesta kannattaa yrittää etsiä positiivinen puoli.”

Lue myös: Matti ja Teppo palasivat suosion huipulle ja vauhti vain kiihtyy! Virtaa keikoille tuovat puuro, mysli ja perhe: ”Vaimot pitävät meistä hyvää huolta”

Matti ja Teppo

Fanitkin kutsuvat ikinuoria ja energisiä Mattia ja Teppoa pojiksi. Keikoilla jalka nousee, kiitos terveiden elämäntapojen ja kotijoukkojen. © Vesa Tyni

X