The Beatles täytti 60 vuotta – Robert Rambergin fanius on siirtynyt lapsille ja lapsenlapsille: ”Beatles teki paljon mullistuksia”

The Beatlesin merkitys on edelleen ylivoimainen musiikin ystävien ja musiikin ammattilaisten keskuudessa. Yhtyeen hohde ei ole himmennyt kuudessakymmenessä vuodessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

The Beatles on kulkenut Robert Rambergin mukana nuoruusvuosista lähtien.

The Beatlesin merkitys on edelleen ylivoimainen musiikin ystävien ja musiikin ammattilaisten keskuudessa. Yhtyeen hohde ei ole himmennyt kuudessakymmenessä vuodessa.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Nuori Robert Ramberg oli kylässä ystävänsä Veli-Matin luona. Melkein kuusikymmentä vuotta sitten kaverukset asettivat odottavaisina uuden singlen levysoittimeen.

”Kun uusi single laitettiin soittimeen, emme tienneet yhtään mitä sieltä tulee. Tiesi vain, ettei se varmasti kuulosta samalta kuin edellinen single. Muistan sen jännityksen tunteen, kun neula laitettiin alas ja ensimmäiset soundit tulivat”, nyt 68-vuotias Robert Ramberg muistelee.

Rubber Soul on Robert Rambergille käänteentekevä levy. Se mullisti nuoren miehenalun elämän. © Robert Rambergin kotialbumi

Levyn molemmat puolet soitettiin monta kertaa läpi. Sama kuvio toistui aina uusien The Beatles -levyjen kohdalla, mutta ensimmäinen mieleen vahvasti jäänyt oli I Feel Fine/She’s A Woman. Valkoinen tupla, eli niin kutsuttu White Album, soi koko joululoman.

Veli-Matin isä, maailmalla paljon matkannut fysiikan tohtori, toi Beatlesin uusia levyjä pojalleen ennen kuin ne olivat edes myynnissä Suomessa.

Uusi laulu vuosikymmenten jälkeen

Vuosi 2023 on The Beatlesin juhlavuosi. Vuoden 1963 alussa julkaistiin yhtyeen ensimmäinen albumi, Please Please Me ja saman vuoden loppupuolella With the Beatles. Yhtye on pinnalla vielä 60 vuotta myöhemminkin: klassikkojen uusia painoksia julkaistaan jatkuvasti, niin myös dokumentteja ja kirjallisuutta.

The Beatles vuonna 1964. Ylhäältä alaspäin jäsenet George Harrison, Paul McCartney, John Lennon ja Ringo Starr. © AOP

Julkaistiinpa tänä vuonna myös uusi laulu, yhtyeen viimeiseksi markkinoitu Now and Then, jossa kuullaan jokaista yhtyeen jäsentä, mutta joka on viimeistelty tekoälyn avulla. Pohjana toimi John Lennonin demo, jossa hän laulaa ja soittaa pianoa.

”Minulla ei ole mitään sitä vastaan. Jos se on päätös, se on ihan kaunis. Beatles oli kuitenkin ennen kaikkea rockyhtye ja Lennonin loppuaikojen oma materiaali aika balladivetoista, vaikka hänellä olikin yksi parhaista rockäänistä. En sanoisi laulua itkuvirreksi, mutta olen tällaistakin termiä aluksi käyttänyt. Jotain keinotekoista siinä kuitenkin on, kun se on saatu tällä teknologialla aikaan.”

Robert Ramberg sanoo, että merkittävämmäksi hänelle nousee Rubber Soul -albumin uusi tuleminen. Beatlesin levyjä on julkaistu uudelleen alkuperäisen tuottaja George Martinin pojan, Giles Martinin, miksauksina. Uuden teknologian ansiosta instrumentit saadaan soimaan selkeämmin, kuin alkuperäisissä äänityksissä.

”Jotkut pitävät Giles Martinin miksauksia äärimmäisen hyvinä, jotkut ajattelevat, että ne vääristävät alkuperäisen vision. Revolver kuulostaa minusta kuitenkin todella hyvältä, koska varsinkin stereoversiossa instrumentit erottuvat niin paljon paremmin.”

The Beatles näkyi myös luokkahuoneissa. Vuonna 1964 beatlemania oli kovaa myös Suomessa. © Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo

Ramberg kertoo, että Beatles oli mukana monomiksauksissa, mutta stereoversioita jäsenet eivät aikoinaan vahtineet. Ensimmäiset stereoversiot kuulostivat monen mielestä surkeilta, mutta vuosien saatossa stereokin on saatu kuulostamaan hyvältä.

”Teknologia oli sen verran alkeellista 60-luvulla, vaikka yhtye ja George Martin osasivatkin käyttää neljää raitaa hyvin. Uusia painoksia ei ole pakko ostaa, jos ei halua”, Robert Ramberg muistuttaa.

Käänteentekevä levy hyppäsi toiselle tasolle

Rubber Soul on kaikista Beatlesin albumeista Rambergille se tärkein. Hän sanoo, että levyllä hypättiin jo rockin puolelle ja kevyempi popmusiikki jäi lopullisesti taakse.

”Se oli niin erilainen. Vaikka Helpillä oli jo viitteitä uudesta suunnasta, Rubber Soul oli kuitenkin se käänteentekevä levy. Jo kymmenvuotiaana tajusi, että jonkinlainen hyppäys toiselle tasolle on tapahtunut.”

Vasemmalta oikealle poseeraavat Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr ja John Lennon. Kuva liittyy elokuvaan A Hard Day’s Night, joka julkaistiin Suomessa nimellä Yeah! Yeah! Tässä tulemme! © AOP

Robert Ramberg huomauttaa, että Rubber Soulissa ei ollut enää yhtään lainabiisejäkään, vaan kaikki materiaali oli yhtyeen jäsenten kirjoittamaa. Ensimmäinen täysin Beatlesin omasta materiaalista koostunut levy oli A Hard Day’s Night. Yhtye oli käänteentekevä popmusiikin historiassa, monessakin mielessä.

Bob Dylan oli siihen mennessä ainoa omista sävellyksistään levyn tehnyt. Sitten tuli Beatles, joka teki sellaisen ensimmäisenä yhtyeenä. Se mullisti käsityksen, mitä on olla popyhtye. Beatles teki paljon muitakin mullistuksia, mutta musiikillinen vallankumous oli siinä, että katu-uskottavan yhtyeen täytyi osata soittaa kaikki instrumentit ja säveltää biisit itse. Sitä ennen studiomuusikot soittivat taustat lähes kaikkeen.”

Robert Ramberg muistaa säveltäjä Leonard Bernsteinin sanoneen, että jos haluaa tietää kaiken 60-luvusta, kannattaa kuunnella Beatlesin levyjä. Moni musiikkityyli, jopa psykedelia, on velkaa Beatlesille. Muusikot yli tyylilajien pitävät yhtyettä merkittävänä: Queenin Brian May kirjoitti Beatlesin olevan kaiken yläpuolella ja Ozzy Osbourne on sanonut ottaneensa vaikutteita yhtyeestä.

Eikä merkitys jäänyt vain musiikkiin: Ramberg luettelee, että Beatles vaikutti yhteiskunnallisesti ainakin pukeutumiseen, lehdistösuhteisiin ja yleiseen asenteeseen. Tiettävästi Beatles oli yhtye, joka soitti ensimmäiset stadionkeikat, ennen kuin teknologiaa sellaiseen edes oli olemassa.

Fanit keskustelevat verkossa jatkuvasti

Robert Ramberg on kirjoittanut muistojaan novelleiksi omille verkkosivuilleen. Hän on myös ylläpitäjänä The Beatles -fanit Suomi -ryhmässä Facebookissa, jolla on yli 1 700 jäsentä. Keskustelua käydään aktiivisesti.

Robert Ramberg ei keräile Beatles-tavaraa, mutta ilahtui saadessaan lahjaksi Yellow Submarine -aiheisen legorakennelman. © Robert Rambergin kotialbumi

”Ryhmässämme on säännöt, ettei ketään yhtyeen jäsentä saa haukkua. Kannattaa pitää mölyt mahassa, varsinkin Yoko Onon ja Linda McCartneyn osalta. Varoitus tulee heti, ja niitä on jonkin verran jaettu. Yhden kaverin laitoin jäähylle. Yleensä viikonlopun viestit saattavat olla vähän levottomampia, mutta pääasiassa ryhmässä käyttäydytään hyvin ja kunnioitetaan toisia.” 

Keskustelu ryhmässä yltyy erityisesti silloin, kun tulee jokin uusi Beatles-julkaisu.

”Ryhmässämme on kompletisteja, jotka hankkivat kaikki levyjen värivariaatiot sun muut. Kaupankäyntiähän se on, nykyään tehdään kaikenlaisia versioita. Enää ei ole vain yhtä mustaa lättyä yhdellä kannella, vaan tulee tusina tai kaksi. Keräilijät ostavat kaikki. Itse tyydyn yleensä yhteen. Beatles-juttuja julkaistaan joka vuosi yllättävän paljon.”

Cd-levyt tulivat, vinyylit jäivät

Ramberg ei hypännyt 80-luvun puolivälissä samaan kelkkaan kuin monet. Kun cd-levyt tulivat, moni myi vanhat vinyylinsä pois ja osti tilalle cd-levyjä. Ramberg keräilee levyjä muutenkin: vinyyleitä on kertynyt noin 3000, jonka päälle saman verran cd-levyjä.

”On niitä kertynyt. Kaikki Beatles-levyt ovat vinyylin lisäksi myös cd:nä. Onhan niitä levyjä riittävästi, mutta ostan edelleen uusiakin.”

The Beatles näkyi myös kauppojen näyteikkunassa. Hyvinkääläisessä kaupassa oli vaikka mitä Beatles-aiheista oheistuotetta myynnissä. © Voitto Kivi / Hyvinkään kaupunginmuseo

Ramberg aikoo ostaa uudelleen myös Rubber Soul -albumin, kun uusi miksaus julkaistaan lisukkeilla. Lisämateriaalina saattaa olla esimerkiksi ottoja äänityksistä, jotka eivät päätyneet albumille. Silloin voi kuulla, kuinka kappaleet ovat rakentuneet.

Ramberg muistaa myös ensimmäisen ostamansa levyn.

”Ensimmäinen itse ostamani levy oli Hey Jude/Revolution -single, jonka ostin 12-vuotiaana Stockmannin levyosastolta. Olin käynyt Helsingissä aiemmin äidin kanssa vaatteita ostamassa, joten osasin mennä sinne. Latasin rahat tiskiin ja olin ylpeä, koska Veli-Matilla tätä singleä ei vielä ollut.”

Robert Ramberg on kerännyt Beatles-aiheista kirjallisuutta. Taustalla näkyy pieni osa hänen noin 6000 vinyyli- ja cd-levyä kattavasta kokoelmastaan. © Robert Rambergin kotialbumi

Magical Mystery Tour oli Rambergin ensimmäinen Beatles-albumi, mutta ensimmäinen hänen itsensä uutena ostama oli Abbey Road. Vaikka kyseinen albumi on monen suosikki, Ramberg sanoo, ettei itse pidä levystä hirveästi.

”Se jakaa mielipiteitä erittäin paljon. En pidä soundimaailmasta, ja olen aina ollut sitä mieltä, että b-puolen niin sanottu ”iso medley” on vain sen takia siellä, ettei jätkät jaksaneet tehdä biisejä loppuun ja panivat ne vain rimpsuun. Rubber Soulin lisäksi Revolver ja valkoinen tupla ovat ylivoimaisia levyjä. Mielipiteitä saa tietysti olla monenlaisia.”

Beatles on periytynyt lapsille ja lapsenlapsille

Abbey Road jäi Beatlesin viimeiseksi äänitykseksi, mutta viimeinen levy julkaistiin seuraavana vuonna. Let It Be -sessiot olivat jääneet arvoitukseksi, ennen Peter Jacksonin kahdeksantuntista dokumenttia, jossa äänitysprosessi käydään läpi päivä kerrallaan. Dokumentti Get Back osoitti, että loppu ei ollut niin riitaisa, kuin alun perin oli ajateltu.

”Beatles vaan kuulosti aivan hemmetin hyvältä. Kaikkea muutakin tuli 60-luvun puolen välin jälkeen, mutta edelleen Beatles kuulosti hemmetin hyvältä. Osien summa oli paljon suurempi, kuin yksikään osa. Kun kuunteli muita levyjä, sieltä pystyi poimimaan pari hittibiisiä ja loput olivat mitä olivat. Beatlesin levyillä oli vain hittejä. Ehkä yksi, yleensä Ringon biisi ei yltänyt muiden tasolle, mutta sekin meni kaiken joukossa. Laatu oli lähes 100 prosenttista.”

Robert Rambergin lapsenlapset ovat myös saaneet Beatlesista osansa. Fanius on siirtynyt sukupolvelta toiselle. © Robert Rambergin kotialbumi

Ramberg kertoo, että Beatles-innostus on siirtynyt myös hänen lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Hän on vienyt lapsiaan myös katsomaan Paul McCartneyn konsertteja.

”Poikani hankki Playstationille The Beatles Rock Bandin ja he soittivat kavereittensa kanssa kappaleita. Muistan, kun kävin laulamassa kerran I Am the Walrusin ja he eivät voineet uskoa, miten sain 95 prosenttisesti solistiosuuden osumaan kohdilleen, vaikka he olivat pitkään yrittäneet.”

Robert Ramberg toteaa, että Beatlesin nuorena edesmennyt manageri Brian Epstein osui ennustuksessaan oikeaan.

”Epstein sanoi vuonna 1964, että vuonna 2000 syntyneet tulevat vielä kuuntelemaan Beatlesia. Uskon, että vuonna 3000 syntyneetkin, jos maailma on silloin vielä olemassa.”

Lue myös: Beatles oli aikansa kohubändi – Naiset kirkuivat ja monet paheksuivat!

The Beatles oli aikansa kohubändi, jonka edessä naiset kirkuivat ja jota monet paheksuivat. © Fiona Adams/GettyImages
X