Liverpool tarjoaa nostalgiatripin vailla vertaa – Vieraile The Beatles -kohteissa! Yhtyeen tarina ja laulut elävät yhä

Ison-Britannian Liverpool on lähes tuhatvuotinen kaupunki, jolla on ollut monta kukoistuskautta. Yksi niistä alkoi 1950-luvun lopussa, kun John löysi rock and rollin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liverpoolissa kannattaa katsoa myös ylöspäin. Siellä voi nähdä tuttuja kasvoja.

Ison-Britannian Liverpool on lähes tuhatvuotinen kaupunki, jolla on ollut monta kukoistuskautta. Yksi niistä alkoi 1950-luvun lopussa, kun John löysi rock and rollin.
Teksti:
Anna Muurinen

Irlanninmereen laskeva Mersey-joki levenee Liverpoolin kohdalla lähes lahdeksi ja luo kaupungille merellisen tunnelman. Perinteisten merenrantakaupunkien tavoin myös Liverpoolin satama-alueella on haikeaa kaukokaipuun tuntua.

Massiivisina kohoavat satamarakennukset ovat saaneet viime vuosina seuraansa modernimpaa rakennuskantaa, ja niin Liverpoolin satama-alue menetti toissa vuonna Unescon maailmanperintökohdelistauksensa.

Kaupungilla on kuitenkin jotain, mitä siltä ei voi koskaan ottaa pois: täällä syntyi The Beatles, maailman merkittävin rock-yhtye.

Eri aikakausien jäljet näkyvät Liverpoolissa.
Eri aikakausien jäljet näkyvät Liverpoolissa. © AFP / Lehtikuva

The Beatles näkyy kaupungissa kaikkialla

John Lennonin, Paul McCartneyn, George Harrisonin ja Ringo Starrin kokoonpano The Beatles oli voimissaan vuosina 1960-1970 ja se näkyy yhä Liverpoolissa kaikkialla. Kaupungista löytyy useampikin Beatles-aiheinen patsas, lahjatavaraliike ja museo.

Parasta on kuitenkin, että museoissa ylpeydellä esitelty Merseybeat, Mersey-joen rannalla syntynyt oma musiikkisoundi, sykkii yhä kaupungin perusenergiassa. Tämän päivän Liverpool on rämisevä suurkaupunki, mutta sen asukkailla on aina aikaa vaihtaa muutama sana oman kylän pojista.

Satama-alue on hieno nähtävyys, etenkin The Royal Albert Dockin telakka-alue, jonka entiset makasiinirakennukset kuhisevat nyt taidetta ja kulttuuria. Pieniä puoteja kannattaa koluta, sillä gallerioista löytää helposti The Beatlesin ja muidenkin brittipop-ilmiöiden innoittamaa kuvataidetta.

Mathew Streetin Beatles­-myymä­lästä löydät teemaan sopivat tuliaiset.
Mathew Streetin Beatles­-myymä­lästä löydät teemaan sopivat tuliaiset. © Vesa Moilanen/Lehtikuva

Beatles-fanille alueen ykköskohde on kuitenkin The Beatles Story, sykähdyttävä Beatles-museo, jossa kävellään luurit korvilla halki yhtyeen vaiheita kuvaavien lavasteiden. Teemoihin saa syventyä omaan tahtiin ja omiin kiinnostuksen kohteisiin keskittyen.

Itselleni elämys oli niin suuri, etten osannut palata tähän päivään vielä museokierroksen päättävässä matkamuistomyymälässä, vaan oli hetki istuttava penkillä satama-altaan seisovaa jokivettä tuijotellen.

The Beatles Story -museo on kuin aikakone menneisyyteen.
The Beatles Story -museo on kuin aikakone menneisyyteen. © AFP / Lehtikuva

Mathew Street on erityinen elämys faneille

Syvemmälle kaupunkiin siirryttäessä Beatles-fanien jalat vievät kuin itsestään Mathew Streetille, joka on todellinen The Beatles -katu.

Lyhyellä kadunpätkällä on legendaarinen The Cavern Club, joskin sen uusi versio, Arthur Dooleyn tekemä John Lennonin patsas ja Liverpool Beatles Museum, joka esittelee yhtyeen vaiheet The Beatles Storya kotikutoisemmin.

Tämä museo painottaa The Beatlesin alkuvaiheita ja yhtyeen alkuperäisen rumpalin Pete Bestin ja tämän äidin Mona Bestin merkitystä maailmanmenestyksen synnyssä. Erinomaisen suositeltava museo ihan jo tarjoamansa ajankuvankin ansiosta.

Lue myös: Beatles oli aikansa kohubändi – Naiset kirkuivat ja monet paheksuivat!

The Cavern -kortteli ei ole museo, vaan elävä osa kaupunkia.
The Cavern -kortteli ei ole museo, vaan elävä osa kaupunkia. © Tommi Tuomi
The Cavernia vastapäätä norkoilee patsas, jonka mallina oli kuva John Lennonista Hampurissa 1961.
The Cavernia vastapäätä norkoilee patsas, jonka mallina oli kuva John Lennonista Hampurissa 1961. © Tommi Tuomi

Hyppää bussiin – ja piipahda myös ainutlaatuisissa kotikohteissa!

Helpoiten kaupungin rönsyilevän runsaaseen Beatles-tarjontaan pääsee tutustumaan bussikierroksella. Esimerkiksi Magical Mystery Bus Tour vie parin tunnin kiertoajelun aikana asiantuntevien oppaiden johdolla näkemään kaupungin kaikki tärkeimmät pyhiinvaelluskohteet.

Kierroksella käydään Strawberry Fieldsin porteilla, Penny Lanella ja pikku-beatlejen lapsuudenkotien ja koulujen ulkopuolella. Koteihin on mahdollista päästä myös vierailemaan, mutta nämä retket on varattava erikseen.

Liverpool tarjoaa kävijälleen myös huippujalkapalloa – ja paljon muuta!

Jos kaipaat hetken etäisyyttä Beatles-huumaan, on Liverpoolissa myös muuta aistittavaa. Kaupungin kaksi huippujalkapallojoukkuetta, Liverpool FC ja Everton tarjoavat sähköistä urheilutunnelmaa.

Valioliigajoukkueiden kotistadionit Anfield ja Goodison Park sijaitsevat kumpikin samassa puistossa Stanley Parkissa melko lähellä keskustaa.

Lue myös: Liverpool yhdistää – Isän ja poikien fanimatka vei jalkapallo-otteluun Anfield-stadionille: ”Nousi kylmät väreet, kun kannatuslaulu kajahti”

Musikaalisävelmä You'll never walk alonesta tuli Liverpool FC:n tunnuslaulu 1960-luvulla, kun Gerry & Pacemakers levytti sen.
Musikaalisävelmä You’ll never walk alonesta tuli Liverpool FC:n tunnuslaulu 1960-luvulla, kun Gerry & Pacemakers levytti sen. © MVPhotos

Jos ihastuit nostalgiseen televisiosarjaan Peaky Blinders – gansteriklaani, pääsee Liverpoolissa tutustumaan sarjan kuvauspaikoille elämyksellisillä kiertoajeluilla.

Herkuttele perinneruoalla! Scouse tunnetaan merimiesten herkkuna

Liverpoolin murre on omalaatuista ja sitä kutsutaan nimellä scouse. Samalla sanalla kutsutaan myös liverpoolilaista perinneruokaa, pitkään haudutettua lihapataa, joka tunnetaan merimiesten suosikkiruokana ympäri pohjoisia meriä. Suomessa perinne elää erityisesti Rauman seudulla, jossa ruoka tuntee nimen lapskoussi.

Lapskoussia lautaselle!
Lapskoussia lautaselle! © iStock

Liverpoolissa saa scousea useammastakin ravintolasta, ja sitä kannattaa ehdottomasti maistaa. Esimerkiksi Ma Boyle’s tarjoaa karjalanpaistimaista scousea. Mutkaton ravintola löytyy osoitteesta 7 Tower Gardens, hieman huomaamattomalta sivukujalta.

The Revolvers tarjoaa Beatles-elämyksen

Tämän lähemmäs Merseybeatia ja aidon The Cavern Clubin tunnelmaa ei enää pääse. The Beatlesia esittävä The Revolvers antaa Beatles-lauluille uudet siivet. Illan solistina loistaa Cilla Blackin hahmossa nähtävä Victoria Jones.
The Bentley-teatteri, 50 Brunswick Street

Lipunmyyntitiedot: www.eventbrite.co.uk

© AFP / Lehtikuva

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 8/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X