Vesa-Matti Loirin yllättävä urheilijaura – Kansan rakastama taiteilija halusi huipputason maalivahdiksi jalkapallossa

Vesa-Matti Loiri päätti jo 7-vuotiaana, että hänestä tulee jalkapallon maalivahti. Hän loisti myös muissa urheilulajeissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesa-Matti Loiri rakasti urheilua. Jalkapallossa hän toimi maalivahtina. Torjumisnäyte syyskuulta 1968.

Vesa-Matti Loiri päätti jo 7-vuotiaana, että hänestä tulee jalkapallon maalivahti. Hän loisti myös muissa urheilulajeissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Olympialaisten jalkapallon loppuottelussa Jugoslavia vastaan Unkari vuonna 1952 Vesa-Matti Loiri istui Taito-isänsä vieressä B-katsomossa.

Vesa-Matin mielestä Unkarin voittaman ottelun huippuhetki oli ensimmäisellä puoliajalla.

Lähes 60 000 katsojaa pidätti hengitystään, kun Unkarille vihelletyn rangaistuspotkun laukaisija Puskás asettui paikalleen. Jugoslavian maalivahti Beara torjui ja yleisö räjähti.

Uutuuskirjassa Loiri (Otava) palataan hetken tunnelmaan.

”Se tuntui paineaaltona seitsenvuotiaan pojan palleassa. Sydän muljahti. Matti päättää ryhtyä maalivahdiksi. Hän halusi, että kymmenet tuhannet ihmiset osoittaisivat hänelle seisaallaan suosiotaan. Hän halusi sankariksi.”

Tarmoa purkaakseen Loiri hyppi 10 metrin korkeudesta lumihankeen

Alakouluvuosina Vesa-Matti Loiri innostui entistä enemmän urheilusta. Hän urheili joka päivä – mitä tahansa lajia.

Illalla oli usein ohjelmassa vielä jalkapallo-ottelu. Ja jos tarmoa vielä riitti, hän hyppeli neljännen kerroksen kohdalta, yli 10 metrin korkeudesta talon tikkailta lumihankeen.

12-vuotiaana Loiri juoksi monta kertaa viikossa 10 000 metriä urheilukentällä. Samalla hän raportoi ääneen juoksuaan radion selostajilta omaksumallaan mallilla.

”Loiri johtaa, Loiri parantaa vauhtia, tasaisen vauhdin taulukon mukaan nyt juostaan ennätysvauhtia, mutta mitäs kamalaa radalla tapahtuukaan, Ranskan hujoppi nykäisee, vauhti kasvaa silmin nähden…”

Lopussa Loiri tietysti aina voitti.

Vesa-Matti Loiri nyrkkeilyharjoituksissaan marraskuussa 1970.

Vesa-Matti Loiri nyrkkeilyharjoituksissaan marraskuussa 1970. © Pekka Kuparinen / Skoy

Mahdollisuus huipputasolle jalkapallossa kariutui näyttelemiseen

Loirin urheilurepertuaariin kuuluivat nyrkkeily, jalkapallo, käsipallo, vesipallo, jääkiekko, biljardi ja golf. SM-kultaa hän voitti vesipallossa ja käsipallossa.

Jalkapallossakin Loiri toimi toiveidensa mukaan aina maalivahtina.

”Olen melko varma, että olisin kehittynyt kansallisen huipputason jalkapallovahdiksi, jos olisin keskittynyt pelkästään siihen lajiin”, Loiri sanoi Veikkaajan haastattelussa vuonna 2010.

Näytteleminen vei kuitenkin tarvittavan ajan.

”Mulla olisi ollut niin paljon enemmän annettavaa fudikselle, että olen monet kerrat surrut asiaa”, Loiri jatkoi samaisessa haastattelussa.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri oli luonnonlahjakkuus kaikessa, mihin hän ryhtyi – Silti miehen mielessä soivat usein myös synkät sävelet

Elokuvan ja viihteen monitoimimies Pertti Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita elokuvassa Uuno Turhapuro heinäkuussa 1973.

Elokuvan ja viihteen monitoimimies Pertti Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita elokuvassa Uuno Turhapuro heinäkuussa 1973. © Mauno Hämäläinen / Yhtyneet Kuvalehdet

Lue myös: Vesa-Matti Loirin rakkauselämä on ollut kiihkeää vuoristorataa – Näin kumppaneita yhdisti Uuno Turhapuro -elokuva

X