Kirja-arvio: Jörn Donner poliitikkona ja ystävänä -tietokirja sisältää kaskujakin kulttuurin moniottelijasta – ”Donner halusi aina vaikuttaa”

Politiikan tekeminen on hidasta, eikä se välttämättä sovi kaikille. Jörn Donner vaikutti myös politiikan taholla. Lue toimittaja Jesse Raatikaisen kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tietokirjan tehnyt poliitikko Pär Stenbäck (rkp) tunsi Jörn Donnerin niin siviilissä kuin työelämässä.

Politiikan tekeminen on hidasta, eikä se välttämättä sovi kaikille. Jörn Donner vaikutti myös politiikan taholla. Lue toimittaja Jesse Raatikaisen kirja-arvio!
Teksti: Jesse Raatikainen

Pär Stenbäckin teos Jörn Donner poliitikkona ja ystävänä (­Donner Productions) ilmestyi syyskuussa 2022. Tietokirjan on suomentanut Kari Koski.

Miksi teos Jörn Donnerista kiinnosti?

”Kulttuurin moniottelija Jörn Donner (1933–2020) muistetaan päällimmäisenä kirjailijana ja elokuvien tekijänä.

Donner teki kuitenkin valtavasti töitä myös taustavaikuttajana, esimerkiksi tuottaen lukuisia elokuvia, joilla mahdollisti uusien äänien esillepääsyn. Donnerin ura poliitikkona on aina jäänyt muita rooleja vähäisemmälle huomiolle.”

Mitä pidin?

”Poliitikko Pär Stenbäck (rkp) tunsi Donnerin niin siviilissä kuin työelämässä. Stenbäck raot­taa verhoa, joka jäi esimerkiksi Kai Ekholmin muuten ansiokkaassa elämäkerrassa Jörn Donner, kuinka te kehtaatte (Docendo, 2020) suuremmalti avaamatta.

100-sivuisen kirjasen havainnot ja tulkinnat Donnerin poliittisesta levottomuudesta jättävät tilaa myös lukijan tulkinnoille.

Vaikea uskoa, että vahvatahtoinen ja omia teitään kulkeva Donner olisi ollut politiikan suhteen opportunistinen. Raha ja politiikan etuudet kelpasivat, mutta se tuskin toimi politiikan moottorina. Donner halusi aina vaikuttaa.

Kirjan lyhyet luvut tekevät lukemisesta helppoa ja nopeaa. Mukana on myös hauskoja pieniä kaskuja Donnerista.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…ymmärtämään, miksi politiikka jäi Donnerin perinnön tarkastelussa sivuun. Levoton mieli halusi saada päätöksiä aikaan nopeasti, mikä ei ole eduskunnan päätöksenteossa realistista. Kokouksissa istuminen pitkästytti miestä, joka halusi saada aikaan. Kärsimättömyys lisääntyi varsinkin ikääntyessä, jolloin hän keksi parempaa ja kehittävämpää tekemistä.”

”Stefan Wallin kysyi kerran, miksi J oli jäänyt pois päivän ryhmäkokouksesta. Siellä nyt keskustellaan vain Porvoon kunnallispolitiikasta, J vastasi. Mutta tänäänhän asialistalla olivat EU, Nato ja talousasiat. Mutta silloin kun minä olen mukana, siellä on vain Porvoota, Porvoota ja Porvoota, J tuhahti.”

Lue myös: Radikaali vastaveto Edvin Laineen elokuvalle – Seura löysi Jörn Donnerin unohdetut Tuntematon sotilas -filmisuunnitelmat

X