Kirja-arvio: Suomalaiset vankilapaot taustoittaa maamme tunnetuimpia vankilapakoja – ”Mukaan on saatu tietoa aiemmin salatuista asiakirjoista”

Suomen legendaarisimmat vankilapaot niputtava kirja pitää otteessaan eikä sorru rikollisten ylistämiseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiset vankilapaot – Rikollisten nerokkaat suunnitelmat ilmestyi huhtikuussa 2024.

Suomen legendaarisimmat vankilapaot niputtava kirja pitää otteessaan eikä sorru rikollisten ylistämiseen.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Suomalaiset vankilapaot – Rikollisten nerokkaat suunnitelmat (Crime Time) on Janne Nacci Tranbergin kirjoittama ja Rami Mäkisen toimittama kirja.

Miksi kiinnosti?

Nuoruudessani ahmin mummolan kirjahyllystä löytyneitä Poliisi kertoo -kirjoja, joissa käsiteltiin laajasti vuosittain Suomessa tapahtuneita merkittävimpiä rikoksia.

Suomalaiset vankilapaot -kirjan tarinat olivat entuudestaan osittain tuttuja. Yhden tunnetuimmista vankilapaoista teki Reijo Hammar, joka syyllistyi 1986 kaukaisen sukulaiseni surmaamiseen. Pakomatkan tapahtumat ovat samalla mielenkiintoinen ikkuna sen ajan Suomeen ja poliisitutkintaan.

Mitä pidin?

Kirja kertoo todella yksityiskohtaisesti Suomen tunnetuimmista vankilapaoista. Hammarin porukan vaiheiden lisäksi kerrataan Jari Kolivaaran ja Jan Stefan Moilasen uskomattomilta kuulostavat paot sekä Volvo-Markkaseen liittynyt ajojahti. Mukaan on saatu tietoa aiemmin salatuista asiakirjoista.

Pakotarinat on kuvattu asialliseen sävyyn – vauhdikkaat tapahtumat eivät ole tarvinneet ylimääräistä dramatisointia. Mukana on selkeästi eroteltuja kirjantekijöiden huomioita ja oletuksia tapahtu­mien kuluista niiltä osin, kun asioille ei ole saatu vahvistusta.

Kirjassa on myös asiantuntevaa taustoitusta vankiloiden olosuhteista ja hierarkioista sekä kuvamateriaalia poliisin esitutkintapöytäkirjoista.

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…pohtimaan maamme muuttumista. Näyttävät vankilapaot ja pankkiryöstöt ovat nykyisin erittäin harvinaisia. Ammattirikollisuus pysyy aiempaa paremmin piilossa, mutta ikäviä uusia tuulia on Suomeenkin rantautunut Ruotsin katujengien vanavedessä.”

Lue myös: Suomen etsityin rikollinen Janne ”Nacci” Tranberg palautettu Espanjasta Suomeen – Pakoili poliisia lähes kaksi vuotta

Vuonna 1974 syntynyt Janne ”Nacci” Tranberg on ollut etsitty mies. Hänestä on kaksi eurooppalaista pidätysmääräystä, jotka koskevat suorittamatta olevaa rangaistusta ja epäiltyjä törkeitä veropetoksia.
Vuonna 1974 syntynyt Janne ”Nacci” Tranberg on ollut etsitty mies. Hänestä on kaksi eurooppalaista pidätysmääräystä, jotka koskevat suorittamatta olevaa rangaistusta ja epäiltyjä törkeitä veropetoksia. © Lehtikuva / Handout / KPR

Lue myös: Miltä tuntuu olla rikollisen lapsi? Satu Andersson on istunut 17 vuotta vankilassa – Jonna-tytär ei kanna kaunaa: ”Elämä on ollut tällaista aina”

X