Kolme lukuvinkkiä tunteita herättäviin teoksiin – Anni Swanin elämä, rakkaustarina Wienissä sekä sykähdyttävä Kolme sisarta -holokaustitarina

Tutustu tunteita herättäviin teoksiin. Millaisen elämän arvostettu nuortenkirjailija Anne Swan eli? Millaista on kielletty rakkaus Wienissä? Kuinka sisukkaat sisaret selvisivät karulla keskitysleirillä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutustu tunteita herättäviin teoksiin. Millaisen elämän arvostettu nuortenkirjailija Anne Swan eli? Millaista on kielletty rakkaus Wienissä? Kuinka sisukkaat sisaret selvisivät karulla keskitysleirillä?
Teksti: Sirpa Numminen

Kokosimme kolme lukuvinkkiä. Innostuisitko näistä teoksista?

© Gummerus

© Gummerus

Rakkaus iski puskista

”Kun Julia ja Ben kohtaavat sattumoisin puistonpenkillä, vetovoima tuntuu heti. Julia on opetuskeikalla Wienissä, ja Ben on pultsari, joka nukkuu puskassa.

Likakerroksista kuoriutuu oppimaton, mutta raamikas ja hellä mies, jossa on sydämen sivistystä.

Suhde kohtaa tietenkin vaikeuksia, sillä kaikki eivät hyväksy sitä, ei aina Julia itsekään. Molempien on muututtava. Huumorilla höystetty tositarina ei ihan riitä kokonaiseen romaaniin.”

Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen, joka tulee puskista (suom. Outi Menna), Gummerus

Teos sai: **

© Aula & Co

© Aula & Co

Selviytyjät

”Lukuisien holokaustitarinoiden joukossa ­tämä on ihmeellisesti toivoa täynnä. Slovakialaiset sisarukset Cibi, Magda ja Livia päätyvät Birkenaun keskitysleirille. Heitä sitoo keskinäinen lupaus pysyä yhdessä, ja sen he pystyvät pitämään järkyttävissä, ihmisarvoa polkevissa olosuhteissa.

Todellisten henkilöiden kohtaloon pohjaava kuvaus keskittyy yksilökokemuksiin jättäen fasismin ­suuret linjat sivuun. Siskot selviytyvät Israeliin ­uuteen elämään.”

Heather Morris: Kolme sisarta (suom. Kristiina Drews), Aula & Co

Teos sai: ****

© Siltala

© Siltala

Tyttöyden asialla

Anni Swan oli arvostettu nuortenkirjailija, jonka satuja ja romaaneja leimaa esifeministinen ja säätykriittinen ajattelu.

Uusi elämäkerta paneutuu hänen tuotantoonsa osin biografisesta kulmasta. Annin elämään kuului 1800-luvun lopulla naisille harvinainen akateeminen opiskelu, kultturelli seurapiiri, kuuluisia ihailijoita Eino Leinoa myöten ja lopulta avioliitto Otto Mannisen kanssa.

Elämäkerta on perusteellinen ja vivahteikas kuvaus lahjakkaan naisen omavalintaisesta tiestä.”

Riitta Konttinen: Tarinankertoja Anni Swanin elämä, Siltala

Teos sai: ****

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 8/2022.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X