Kirja-arvio: Näkymätön valtakunta avaa portin sienten maailmaan – ”Eihän tällaista tietokirjaa voi kuin rakastaa”

Sienistä on koottu niin uskomaton mutta silti totta oleva tarinapaketti, että lukijan maailmankuva menee osin aivan uusiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sienistä on koottu niin uskomaton mutta silti totta oleva tarinapaketti, että lukijan maailmankuva menee osin aivan uusiksi.
Teksti:
Liina Putkonen

Merlin Sheldrakein Näkymätön valtakunta (Gummerus) ilmestyi tammikuussa 2024. Sen on suomentanut Ulla Lempinen.

Miksi tietokirja kiinnosti?

”Rakastan sieniä. Rakastan poimia niitä, kokata niitä, opetella niitä ja syödä niitä. Siksi sukellus sienten maailmaan houkutti kovasti varsinkin, kun kirjan on tehnyt sieniä myös rakastava tutkija.

Näkymätön valtakunta -kirjan kansi oli lisäksi kaunis ja mystinen, mikä sai tietokirjan houkuttamaan vielä erityisellä tavalla. Kiitos taitavasta työstä Jenni Noponen.”

Mitä pidin?

”Muistatteko sen tunteen lapsena, kun oli pakahtua jostain tosi hienosta tiedosta, jonka halusi jakaa kaikille. No, tämän kirjan kanssa on samoin.

Olen kertonut jo varsin monelle ystävälleni, miten maapalloa asuttivat aikoinaan prototaksiitit, elävät tornit, jotka olivat korkeampia kuin kaksikerroksiset talot nykyään. Näiden tornien uskotaan olleen sieniä ja ne olivat kuivan maan suurimpia elollisia jopa neljänkymmenen miljoonan vuoden ajan eli kaksikymmentä kertaa kauemmin kuin Homo-sukumme on ollut olemassa.

Ja jos palataan nykyaikaan, tiesittekö, että Oregonissa asustelee maan alla mesisieni, joka painaa satoja tonneja ja on levittäytynyt kymmenen neliökilometrin alalle. Tämän sienen ikä on 2 000–8 000 vuoden välissä. Eihän tällaista tietokirjaa voi kuin rakastaa ja pitää pöydällä jokapäiväisenä piristeenä, kun haluaa laajentaa tajuntaansa.”

Arvio: *****

Kirja sai minut…

”….onnelliseksi siitä, että maailmassa on niin paljon sellaista, jota me ihmiset emme hallitse tai osaa. Se tarkoittaa myös sitä, että maan uumenissa tai pinnallakin voi piillä vaikka minkälaista apua ja ratkaisuja meidän ihmisten tekojen aiheut­tamaan luonto- ja eläinkatoon.”

Sienet elävät elämäänsä pitkälti näkymättömissä. Yli yhdeksänkymmentä prosenttia sienilajeista on vielä kuvaamatta. Mitä enemmän sienistä tiedetään, sitä järjettömämmältä elämä ilman niitä tuntuu.

X