Outi Salovaaran Matkalla kadonneessa maailmassa -teos sukeltaa Neuvostoliiton alueille – ”Kirja jättää syvemmän jäljen kuin faktatieto”

Neuvostoliiton aikaiset Venäjän alusmaat ovat täynnä erikoisia paikkoja ja mielenkiintoisia ihmisiä. Lue tuottaja Liina Putkosen kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Kirjassa on rutkasti tietoa ja historiallisia faktoja, mutta kiitos Outi Salovaaran matkoillaan kohtaamien ihmisten, sitä lukee kuin seikkailukertomusta."

Neuvostoliiton aikaiset Venäjän alusmaat ovat täynnä erikoisia paikkoja ja mielenkiintoisia ihmisiä. Lue tuottaja Liina Putkosen kirja-arvio!
Teksti: Liina Putkonen

Outi Salovaaran Matkalla ­kadonneessa maailmassa (Atena) ilmestyi kesäkuussa 2023.

Miksi teos kiinnosti?

”Venäjä on yksi suuri kysymysmerkki, on ollut sitä aina, myös Neuvostoliiton aikoihin. Se aika jätti jälkeensä liudan valtioita, joista ainakaan minä en tiedä lähes mitään. Turkmenistan, Abhasia, Kazakstan… Siinäpä maita, joista tietää lähinnä nimen.

Kirja tarjoaa matkan myös Venäjällä monin tavoin kiinnostaviin paikkoihin: Sotšiin, Laatokan Karjalaan ja Krimille. Näihin kohteisiin kun ei välttämättä enää muuten pääse helposti – länsimaista ainakaan.

Sukelsin innolla Outi Salovaaran kirjaan, jotta näkisin ja kokisin näitä erikoisia paikkoja ja kuulisin ihmisiä, joita ei länsimaissa kuulla lähes koskaan.”

”Sortavalan edustalla oleva Valamon luostarisaari tai oikeastaan saariryhmä on suorastaan groteski esimerkki Venäjän eliitin pröystäilystä ja taivaallisen ja maallisen vallan symbioosista Putinin ajan Karjalassa.”

Mitä pidin Matkalla kadonneessa maailmassa -teoksesta?

”Kirja alkaa Turkmenistanista vuodelta 2014. Kaukana on vielä Ukrainan sota, mutta diktaattorien hulluus on samaa luokkaa kuin nykyäänkin.

On tyhjiä marmorikaupunkeja, paljon kieltoja ja vähän avointa puhetta. Tämä tosin on tyypillistä muillekin Venäjän aikoinaan alistamille maille, se tulee lukiessa selväksi.

Kirjassa on rutkasti tietoa ja historiallisia faktoja, mutta kiitos Outi Salovaaran matkoillaan kohtaamien ihmisten, sitä lukee kuin seikkailukertomusta. Salovaara käy rohkeasti juttusille monenlaisten kulkijoiden kanssa ja sen ansiosta kirja jättää lukijaansa syvemmän jäljen kuin pelkkä faktatieto jättäisi.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…iloitsemaan, että on olemassa ihmisiä, jotka menevät ja kokevat maailmaa innolla ja ennakkoluulottomasti ja kertovat sitten ne kokemuksensa meille muille kirjojen sivuilla.”

Lue myös: Toimittaja Marina Ovsjannikova pakeni Venäjältä, koska oli pelattava Kremlin säännöillä – ”Päätehtävämme oli luoda rinnakkaistodellisuus”

Marina Ovsjannikova kertoo millaista on olla toimittaja Venäjällä

Marina Ovsjannikovan haaveissa on luoda oppositiomedia Venäjälle. © CHRISTOPHE ENA / AP / LEHTIKUVA

X